armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Cum am inlocuit fiecare NU cu un DA: din culisele unui experiment optimist

De în Monden 2 mar 2009
Cum probabil deja v-ati prins, ideea acestui experiment mi-a venit in timp ce urmaream cel mai recentl film al lui Jim Carrey, Yes Man. Dincolo de toate poantele si grimasele lui Carrey, filmul atinge un punct sensibil, aratandu-le tuturor scepticilor cum un simplu cuvant, banalul DA, iti poate schimba viata cu 180 de grade, ajutandu-te sa devii, aproape peste noapte, din blazat, ursuz si pesimist un optimist incurabil, gata oricand sa iei viata in piept, acceptandu-i fara sa cracnesti toate oportunitatile. Este acest lucru posibil, si, daca da, poate fi el declansat odata ce inlocuim fiecare NU cu un DA? Asta mi-am, propus sa incerc pe propria-mi piele, timp de un weekend.

Scurt portret robot al unui fost-entuziast

Ma simt datoare sa incep cu un autodiagnostic: nu sunt un om negativ si, contrar a ceea ce se grabesc sa creada persoanele care nu ma cunosc decat la un nivel superficial, nu m-am nascut cu un NU mare in brate. Am fost si sunt o persoana pozitiva, uneori chiar in cel mai naiv si credul sens al cuvantului. Doar ca, vorba lui Mircea Badea, traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul, drept urmare, a trebuit sa-mi ajustez un pic din vise si asteptari.

Nu poti pleca in vacanta in Cuba si nu te poti balaci langa recifurile din Caraibe. Te multumesti cu un modest sejur pe litoralul din vecini. Nu iti permiti o casa pe pamant si nu vrei sa accepti jugul unul credit pe viata pentru un apartament la bloc. Te resemnezi la gandul ca, la nici 25 de ani, inca nu e atat de rusinos traiul cu parintii. Zici in schimb mersi ca tu si cei dragi sunteti sanatosi, ca ai unde locui, ce manca si, daca esti norocos, o mana de prietenii gata oricand sa-ti fie alaturi penru ca viata sa-ti para mai frumoasa.

Ceea ce incerc sa spun e ca, usor-usor, un DA care pana mai ieri era rostit din toata inima, azi, in zilele cele mai bune, e un poate, un probabil, un cred ca da, iar atunci cand m-am trezit cu fata la cearsaf, un categoric si ireversibil NU. Desigur, e esential sa inveti sa te bucuri de lucrurile marunte, de ciocolata calda sorbita in pauza de masa, de pupicul de noapte buna pe care il primesti de la iubit, de zilele de primavara, un pic mai insorite si din ce in ce mai lungi. Pentru ca altfel risti ca intr-o zi sa te trezesti cu o pofta nebuna de rebeliune si, precum personajul lui Michael Douglas din Falling Down (da, cel cu ochelarii sparti, care tara dupa el o pusca!) sa sfarsesti in camasa de forta, la zdup.

Resuscitarea viziunii de ansamblu

Deschide un document google si scrie in el, cu liniuta, de la capat, toate lucrurile pentru care esti recunoscator. De la organismul si mintea sanatoasa, pana la familia inca intreaga si, desi nu tocmai unita, macar existenta. De la diploma de BAC sau de licenta pe care ai reusit sa le obtii pana la cel mai marunt si nesemnificativ atestat obtinut. Gandeste-te la omul pe care il iubesti cel mai mult si care, in ciuda a tot ce s-a intamplat (sau s-ar fi putut intampla) de-a lungul timpului inca iti mai e alaturi. La toate lucrurile frumoase pe care le-ati facut impreuna, la toate amintirile pe care le-ati construit si pe care nimeni nu vi le poate lua. Nu uita nici de partea materiala a vietii. Gandeste-te la toate lucrurile pe care ai reusit sa le duci la bun sfarsit de una singura, la lucrurile pe care le-ai cumparat si la locurile pe care le-ai vazut platind din buzunarul tau.

Desi mi-a rapit mare parte din dimineata de sambata, exercitiul s-a dovedit a fi fundamental pentru debutul "experimentului" l-a care m-am inhamat. Pentru ca inainte de a inlocui un NU cu un DA, trebuie sa fii constient de semnificatia si de scopul acestui lucru.

Impulsurile de moment

De cate ori nu ti s-a intamplat sa-ti treaca prin minte un gand pe care, din lipsa de timp sau de energie, sa fii nevoita sa-l reduci la tacere? Cum patesc asta frecvent, m-am hotarat ca in acest weekend sa nu le mai las sa-mi scape:

- Mi-am curatat ghivecele de flori si le-am pregatit pentru primavara. Mentionez ca nu am nicio inclinatie fata de ingrijirea plantelor de apartament. Le iubesc dar nu reusesc sa le tin in viata. 

- Am curatat chiar si cele mai ascunse coltisoare din camera, care nu beneficiaza de acest "tratament" decat de doua ori pe an, de Craciun si de Pasti. Stiu, sa-mi fie rusine!

- M-am inarmat cu pungute de plastic si am actionat corespunzator la fiecare "oprire" atunci cand mi-am scos catelul la plimbare in parc.

- Mi-am vizitat bunicii pe care, din cele mai stupide motive, nu reusesc sa-i vad mai des de o data la doua saptamani, desi locuiesc la doua statii de autobuz de mine.

- M-am apucat de sport (!). De una singura, la mine pe canapea, cu doua gantere si una bucata echipament supraelastic.

- Mi-am cerut scuze atunci cand am gresit. Ceea ce, credeti-ma, acum ca stau sa ma gandesc, nu mi se intampla foarte des. Sau cel putin, nu cu toata lumea.

NU transformati in DA

Simplu si la obiect! As minti daca as spune ca am reusit sa convertesc fiecare NU intr-un DA. Nu am cunostiinte de psihologie dar indraznesc sa cred ca nici nu e recomandat, altfel, de ce am mai avea nevoie de NU. Cine a reusit sa urmareasca Yes Man pana la capat a putut vedea ca nici personajul lui Jim Carrey, in ciuda startului optimist, nu a reusit sa-l "ingroape" definitiv pe NU si asta nu pentru ca nu a putut, ci fiindca nu a vrut.

Daca am inlocui realmente fiecare NU cu un DA, schimbarea pe care am imbratisa-o nu ar fi decat una de suprafata. Mult mai realist ar fi sa incepem prin a spune DA lucrurilor, oamenilor si situatiilor pe care pana acum le intampinam, cum spuneam la inceput, cu un "poate", un "nu stiu", un "nu cred" sau un "hai ca vedem". Altfel spus, sa incercam sa nu ne mai eschivam, sa nu mai fugim de responsabilitati, de obligatii, dar nici de necunoscut. Sa ne luam inima in dinti si, asa cum spune un mare slogan american, sa incepem sa "seize the oportunity". Sa nu mai traim cu teama constanta ca vom gresi, ca nu ne vom ridica la inaltimile noastre sau ale celorlalti sau ca nu suntem demni de lucrurile care ni se intampla.

Pentru a ne mobiliza, e de ajuns sa incepem sa spunem mai des DA sau, in functie de cum preferi sa vezi lucrurile, sa spunem mai rar NU. Desigur, doua zile nu au fost in niciun caz suficiente pentru a ma "reseta" dar mi-au dat ragazul (si curajul!) de a-mi...

... lua inima in dinti si a-l suna pe instructorul meu auto, caruia ii ramasesem datoare cu o jumatate din taxa pentru scoala de soferi. Am constatat cu stupoare ca omul nici nu se astepta sa-i primeasca mai devreme de sfarsitul lunii, data la care si eu, si el (majoritatea oamenilor de altfel) isi iau salariu.

... relua obiceiul de a tine un blog, chiar daca in 90% din postari vorbesc despre nimicuri. Daca Larry David si Jerry Seinfeld au reusit sa transforme un sitcom despre nimic intr-un hit, inseamna ca lucrurile aparent superficiale si banale nu sunt cu nimic mai prejos decat cele voit pompoase si iesite din comun.

... inhiba poftele de mancare nejustificate, tinand un jurnal culinar. Timp de trei zile (and counting!) am reusit sa mananc ce, cat si cand trebuie, fara sa cedez altor ispite.

... depasi tentatia de a apasa snooze atunci cand aud alarma ceasului desteptator. Desigur, ramane de vazut daca sunt in stare sa ma dau jos din pat "la comanda" si in zilele mai putin insorite.

Concluzia pshiologului

"Pentru cineva care il ia pe "nu" in brate si care are de obicei o atitudine negativa asupra noului, sau doar pentru cineva care se plictiseste, acest experiment de a inlocui refuzurile cu un raspuns pozitiv poate fi revelator, revolutionar si reformator. Pentru cei care de obicei accepta provocarile si realizeaza ca mare parte din noroc ti-l faci cu mana ta, ca teama de esec este cel mai mare dusman al tau, un exces de "da" poate fi chiar ceva negativ si frustrant", este de parere Gabriel Dinu, psiholog si psihoterapeut.

"Acest experiment poate fi vazut drept un motiv pentru a trece la actiune. Cand acest motiv va fi diminuat, ar fi bine insa sa gaseasca altul, apoi altul. Un sfat: chiar daca la un moment dat, in lupta aceasta de a duce o viata sanatoasa si interesanta, te opresti si faci o pauza, nu lasa armele definitiv. Incearca iar si iar sa iti pastrezi sanatatea, fizica si psihica, pana cand acest mod de viata va deveni unul obisnuit, pentru care nu mai este nevoie de eforturi".

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

roxana dorobantu (03.03.2009, 14:02)
buna.mi-a placut foarte tare articolul.voi incerca si eu acest exercitiu.felicitari!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr