Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Cat de liberi suntem in era Big Brother?

De în Monden 6 iul 2009
Parafrazand un vechi slogan care spune ca telefonul reprezinta vocea ta si urechea altuia, vedem tot mai des cum interceptarea convorbirilor telefonice devine o practica frecventa in intreaga lume. Pe langa aceasta, tot felul de sisteme impotriva fraudelor, cipuri, telefoane cu gps, softuri de monitorizare a traficului pe internet, camere de luat vederi, pasapoarte biometrice si o gama inimaginabila de aplicatii-vin sa ne salveze de "inamicii mai mult sau mai putini vizibili" intrand insa tot mai mult in sanul vietii private a ficaruia dintre noi.

La Teheran sunt spionati sustinatorii lui Mousavi pentru a fi individualizati si aruncati in temnite. La Sydney parintii fricosi isi monitorizeaza copiii prin intermediul telefonului mobil, in Italia infractorii sunt localizati prin intermediul telefoanelor mobile. Tot mai mult, aceste mici obiecte de care am ajuns incapabili sa ne despartim ofera unor terte parti, informatii despre viata noastra privata, uneori mai mult decat ne dorim.

Represiunea post elecotorala din Iran a readus in dezbatere aceasta problematica. Unii au avut ceva de impartit cu Nokia Siemens, compania finlandezo-germana care anul trecut a vandut operatorului persan Tci, tehnologia care permite ingerearea in convorbirile telefonice ale clientilor. Aceeasi tehnologie care este la dispozitia guvernelor din Uniunea Europeana in controversata lege a interceptarii convorbirilor telefonice, care nu are nevoie de altceva decat de un mandat de la procuror pentru a putea fi pusa in practica in fiecare caz in parte.

In viitorul apropiat iecare mobil va putea trimite semnale de la sateliti si va permite localizari precise din punct de vedere geografic, ceea ce poate fi confortabil in cazul in care suntem avertizati printr-un sms ca magazinul in fata caruia ne aflam are o promitie, dar nu la fel de placut atunci cand spunem ca am fost in alta parte si sotia sau sotul intra in posesia unor date furnizate de aceste noi tehnologii.

MyMobileWatchdog, din august in Australia

Incepand din august, australienii vor putea sa foloseasca MyMobileWatchdog, un software dezvoltata de politia americana, care in schimbul a catorva zeci de dolari pe luna le va da posibilitatea sa vada lista de apeluri, sa citeasca sms-urile sau sa vada pozele primite de copii sau partenerii lor, printr-un simplu clik, conectandu-se la un site care face posibila aceasta aplicatie.

"Etichete inteligente" vin din 2010

Si de parca aceasta nu ar fi fost de ajuns, incepand din 2010 arsenalul unui potential spion se va putea inbogati cu o noua arma. Incepand cu anul viitor toate telefoanele Ericsson, si cu foarte mare probabilitate nu doar acestea, vor fi dotate cu un nou chip, Rfid (Radio frequency identification), asa numitele "etichete inteligente" care va inmagazina intr-un microcircuit date generale despre posesorul telefonului si alte informatii de identificare.

Printre cei care si-au aratat deja interesul pentru acest tip de servicii companiile care emit carduri de credit par a fi cele mai interesate. Daca titularul se dovedeste a fi intr-un alt loc decat cel in care se face tranzactia, este foarte posibil ca aceasta sa fi sfarsit in mainile cui nu trebuia. Noul sistem, punand cap la cap informatiile oferite poate sa declanseze un sistem de alarma-deci un nou servici pentru client. Insa, asa cum foarte bine se stie, orice data inmagazinata si urcata pe un server este si violabila.


 Big Brother angajator: Atentie, seful te supravegheaza!

Angajatorii sunt si ei  din ce in ce mai preocupati sa-si slefuiasca armele cu care isi pot supraveghea angajatii, mai ales intr-un moment precum cel actual in care toti pun accent pe eficientizarea muncii angajatilor in contextul mult mediatizatei criza economice.

"Procesul monitorizarii exista in procent de 90% in toate companiile care detin cel putin 2 angajati. Indiferent de provenienta companiei angajator fiecare si-a dezvoltat un sistem mai mult sau mai putin performant de monitorizare a angajatilor. Unele companii recurg la metode bine cunoscute precum softuri specializate, alte recurg la supervizare de catre o persoana anume desemnata pentru aceasta activitate iar altele recurg la diferite metode informale aleatoriu alese si aplicate", ne spune, Bogdan Toth General Manager HR4U.

Privacy la locul de munca? Teoretic da, practic nu se stie!

Potrivit lui Bogdan Toth incidenta utilizarii acestor metode este data si de o cultura antreprenoriala de tip adolescentin care guverneaza in mare parte mediul de business din Romania. "Inclusiv in cadrul companiilor multinationale contaminare cu modul de gandire al unor manageri romani este cat se poate de vizibil inca de la un prim contact telefonic, cand esti interogat in unele cazuri cu o iscusinta si pricepere specifica perioadei comuniste cand suspiciunea era cel mai puternic sentiment".

Dezvoltarea tehnologiei a adus cu sine metodele de monitorizare dintre cele mai diverse acoperind intreaga paleta de activitati ale angajatului. "Softurile de monitorizare arata ce website-uri viziteaza fiecare angajat si cat timp petrece angajatul pe acel website. Mai mult, aceste solutii ofera informatii si despre fisierele transferate de utilizatori, aplicatiile utilizate de acesta (inclusiv cele de tip Instant Messaging), a declarat pentru Feminis.ro Ovidiu Constantin, General Manager RnD Software - Livigent.

Companiile aleg sa instaleze solutii de filtrare si monitorizarea a continutului web in primul rand din motive pragmatice precum alocarea latimii de banda in cadrul departamentelor. Totsui, sunt si companii care aleg sa instaleze astfel de solutii si din rationamente ce tin de resursele umane, pentru cresterea productivitatii. S-a demonstrat ca in urma instalarilor unor astfel de solutii, eficienta angajatilor creste intrucat acestia sunt impiedicati sa foloseasca Internetul abuziv in scopuri personale. Mai mult, companiile care implementeaza o astfel de solutie se asigura astfel ca angajatii nu vor avea acces la partajarea sau descarcarea ilegala in reteaua firmei de documente (materiale protejate prin drepturi de autor) si apoi retrimiterea lor pe email sau prin mesageria instant catre prieteni sau colegi), ne mai spune Ovidiu Constantin.

Monitorizarea, solutia pentru sporirea eficientei

"In Romania, majoritatea companiilor care aleg sa instaleze asemenea solutii au o medie de minim 50 de angajati cu acces la Internet. Dar aceasta nu este neaparat o limita minima, mai ales ca solutiile de acest tip nu sunt o investitie costisitoare, comparativ cu rezultatele care pot fi obtinute din punct de vedere al productivitatii.  Monitorizarea angajatilor se realizeaza in special in companiile mari, din domenii precum IT, telecom, financiar-bancar, dar si in sectorul public - administrativ sau educational - unde alocarea eficienta a resurselor este cu atat mai importanta, cu cat ele sunt sustinute de bani de la buget", afirma Ovidiu Constantin.

Pe de alta parte, Bogdan Toth crede ca sisteme de monitorizare sunt cel mai des folosite de catre companiile din domeniul distributiei, logistici, telecomunicatiilor, producti .unde au adus la o scadere cu pana la 40% a costurilor aferente activitatiilor zilnice, precizand ca acordul pentru astfel de practici este dat cu mare usurinta in momentul in care oferta beneficiilor pe care urmeaza angajatul sa le primeasca in cadrul companiei sunt la nivelul asteptarilor sale.

Unele dintre aceste aplicatii, precum Cyclope, un instrument adresat managementului, ce poate fi folosit cu succes si de departamentele HR si IT "ofera  atat rapoarte individuale, cat si rapoarte la nivel de department si companie: topul celor mai activi angajati, cei inactivi, topul site-urilor vizitate, topul angajatilor care au petrecut cel mai mult timp online, rapoarte de productivitate", tocmai monotirzand activitatea pe internet si pe anumite computere unde este instalat, ne spune Maria Suciu, Marketing Manager, Amplusnet.

Din punct de vedere strict tehnic, este dificil ca angajatii sa isi dea seama ca sunt monitorizati, mai ales daca acestia nu au o pregatire tehnica. Exista insa obligatia legala a angajatorului de a-si anunta  angajatii ca instaleaza un soft de monitorizare.

Legislatia prevede ca angajatorii care folosesc metode de monitorizare a angajatilor trebuie sa-i informeze pe acestia cu privire la acest lucru, iar datele cu caracter personal trebuie protejate si nu pot fi folosite in alt scop decat filtrarea accesului la continutul nepotrivit. Totusi, cat de liberi mai suntem cand aproape fiecare miscare ne este urmarita, iar angajatorul uita cateodata sa ne spuna asta? Tu cat de libera te simti in era Big Brother?

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr