Andy Warhol si istoria Mercedesului in imagini

De în Monden 25 ian 2010
Din 22 ianuarie pana pe 16 mai 2010 muzeul Albertina din Viena prezinta expozitia "Andy Warhol. Cars". Aceasta se axeaza pe seria de lucrari pe care concernul Daimler i-a comandat-o artistului pop-art in 1986, cu ocazia implinirii a 100 de ani de istorie a automoblului. Seria "Cars" este ultima lucrare a lui Andy Warhol, ramasa neterminata din cauza mortii neasteptate a artistului survenite in 1987. Din cele 80 de tablouri comandate de Daimler doar 35 au fost terminate.

Pornind de la o selectie de 20 de modele Mercedes, seria "Cars" a lui Warhol documenteaza istoria automobilului de la trasura cu motor a lui Daimler si vehiculul cu motor brevetat de Benz pana la modelele din 1986. 32 dintre cele 35 de lucrari terminate precum si 12 desene in format mare ce ilustreaza opt modele diferite de Mercedes se afla astazi in Colectia de Arta Daimler.

Lucrarile create de Andy Warhol pentru Daimler si-au pus puternic accentul asupra viitoarelor colaborari ale concernului auto cu artisti contemporani, printre care se numara Robert Longo, Sylvie Fleury si Vincent Szarek. Lucrarile lui Longo, cele sase filme ale lui Fleury sau obiectele generate pe calculator ale lui Szarek  - ce pot fi admirate si ele in cadrul expozitiei de la Albertina - pornesc atat din punct de vedere al continului, cat si al conceptului de la seria "Cars" a lui Warhol. Ideea de baza a lucrarilor este ilustrarea viziunii artistice asupra istoriei, modelelor si a designului masinilor Mercedes Benz. Expozitia de la Albertina se adreseaza astfel atat iubitorilor de arta, cat si pasionatilor de automobile.

Foto:Andy Warhol - Mercedes-Benz 300 SL Coupé, 1954

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 ian