Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Ana Aslan- Femeia care a descoperit elixirul tineretii

De în Sanatate 25 dec 2010
Numele ei a intrat in legenda ca fiind femeia care a facut primii pasi in descoperirea elixirului tinerietii- Ana Aslan, adolescenta rebela care la varsta de 16 ani visa sa devina pilot si care a facut greva foamei pentru ca mama sa o lase sa urmeze medicina, este si astazi unul dintre numele de referinta in medicina mondiala si un nume celebru in galeria femeilor care ne inspira zi de zi.

"Detest batranetea, uratenia si minciuna. Uratenia ma crispeaza, ma blocheaza si ma anihileaza. Nu as sti cum sa traiesc intr-o ambianta respingatoare", ii spunea Ana Aslan lui Dinu Lipatti. Asa ca a luptat zi de zi sa invinga ceea ce ura mai mult- batranetea, uratenia si minciuna...  Cum? Urmand in viata de zi cu zi invatamintele altui crez care i-a devenit motto in viata- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani. Inseamna sa fii optimist, sa te simti bine, sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa-l cuceresti".

Dali, Charlie Chaplin sau Jacqueline Kennedy si tratamentul Anei Aslan

Salvador Dali, Charlie Chaplin, Ymma Sumak, Somerset Maugham sau Pablo Neruda s-au numarat printre cei care i-au fost pacienti. Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish si chiar si temutul dictator  Tito i-au cerut exepertiza si au folosit medicamentul minune. Una dintre cele mai celebre femei din lume, Ana Aslan sta cu mandrie in randul deschizatorilor de drumuri in studiul geriatriei- ramura medicinii care studiaza si trateaza bolile batranetii.

"Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta" spunea Ana Aslan,  despre descoperirea uluitoare care a facut-o celebra.

Visa sa fie pilot de avion

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenita dintr-o familie cu valente intelectuale Ana a fost cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Margarit Aslan si ai Sofiei, o bucovineanca frumoasa. Cand s-a nascut Ana, tatal sau tocmai implinise 59 de ani. Din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti averea acestuia avea sa se risipeasca foarte repede. Viitoarea cercetatoare de renume mondial urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal, iar familia ei paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti.  
La numai 16 ani visa sa devina pilot si a zburat pe un aparat mic, tip Bristol - Coanda.  Insa abandoneaza curand acest vis pentru medicina.

A facut greva foamei

Dorinta tinerei de a deveni doctor nu este insa pe placum mamei sale. Impotrivirea acesteia nu o face insa sa dea inapoi. In fata opozitiei mamei de a deveni medic tanata decide sa faca greva foamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

Primul razboi mondial, o gaseste pe tanara ingrijind soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de reputatul neurolog Gheorghe Marinescu. In 1922, Ana Aslan isi finalizeaza studiile la Facultatea de Medicina si este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu. Acsta este cel care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Vitamina H3 ( Gerovital) - Elixirul tineretii

Povestea Gerovitalului incepe la mijlocul secolului XX. Ana Aslan, pe atunci in varsta de 52 de ani, preda la Facultatea de Medicina din Timisoara si era preocupata de studierea procainei, un cunoscut anestezic local.  Aceasta a observat ca substanta pe care o studia avea un rol important in procesul de incetinire al mecanismelelor de imbatranire la nivel molecular si geriatric si a gasit compozitia care sa valorifice efectele acesteia asupra frumusetii.

Existau deja insemnari care evidentiasera cateva efecte surprinza toare: uneori, durerile articulare cedau, parul alb se recolora, iar calitatea tegumentului se imbunatatea cu privire la aceasta substanta. Erau insa doar observatii disparate, venite in special din partea chirurgilor. Ana Aslan avea sa puna totutul cap la cap.

Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.  Astfel, intre anii 1946 si 1956, dupa numeroase cercetari clinice si experimentale  prepara vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari. 

Conceptul Gerovital H3 a fost introdus pentru prima data in 1957, la Verona, in Italia, cu ocazia Congresului International de Gerontologie. Cu toate aceastea, a fost destul de greu pentru comunitatea stiintifica sa accepte inovatia. Ideea ca un banal anestezic folosit in special in tratarea durerilor dentare continea secretul tineretii vesnice era greu de digerat. Ana Aslan nu s-a dat insa batuta- pentru a inlatura orice dubiu Ana Aslan se angajeaza intr-o munca tintanica- realizeaza unul dintre cele mai ample studii facute pana atunci in medicina- pentru mai bine de  doi ani, observa efectele Gervitalului asupra  unui esantion de 15.000 de persoane cu varste cuprinse intre 38 si 62 de ani. 400 de medici si 154 de clinici au luat parte la experimentul care avea sa ateste valabilitatea teoriei emise de cercetatoarea romanca.

In 1960 Prof. Ana Aslan incepe experimentarea unui nou produs care contine, pe langa procaina, si un factor activator si antiaterogen - Aslavital.

A condus primul institut de geriatrie

In anul 1952, este infiintat primul institut de geriatrie din lume. Inca de la infiintare si pana in anul 1988 institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, avand ca obiect de activitate : asistenta medicala geriatrica, cercetarea si gerontologia sociala.

Invidiata de Elena Ceausescu

Reusitele extraordinare si faima Anei Aslan au atras insa antipatia Elenei Ceausescu, invidioasa pe titlul de academician al cercetatoarei. Au avut de suferit atat ea cat si institutul pe care il conducea. Dat exemplu tarilor occidentale in 1964 cand presedintele OMS l-a propus ca model de institut de geriatrie tarilor dezvoltate, acesta a inceput treptat sa se degradeze. Lipsa apei calde, mancarea proasta si conditiile din ce in ce mai precare- cu care se confrunta intreaga Romanie- au afectat si imaginea institutului.

A murit dupa ce s-a judecat 7 ani cu statul roman

Indrazneala de a se opune unor directive politice si refuzul de a percepe taxa de spitalizare de la batranii saraci o costa pe Ana Aslan scump. Colegiul de partid i-a cerut sa plateasca 1,5 milioane de lei, bani care reprezentau contravaloarea unor taxe de spitalizare pe care ea refuzare sa le perceapa batranilor napastuiti. Dupa sapte ani de hartuieli in justitie, este declarata nevionvata, cu numai cinci luni inainte sa moara. In acel moment, metoda de tratament brevetata de Ana Aslan aducea anual peste 17 milioane de dolari statului roman.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr