horoscop

Horoscop 25 iunie 2022: Berbecii au parte de schimbări,...

Citeste mai mult»
castraveti

Mihaela Bilic, adevărul despre beneficiile pentru...

Citeste mai mult»
william

Kate şi William au prezentat primul lor portret oficial

Citeste mai mult»
Leluţ Vasilescu

Leluţ Vasilescu, toboşar al formaţiei Compact, a murit

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul presei Rupert Murdoch şi actriţa Jerry Hall...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp va începe vara viitoare un turneu cu The...

Citeste mai mult»
bill cosby

Bill Cosby va face apel după condamnarea sa pentru...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 23 iunie 2022: Taurii trebuie să evite...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Fiica transgen a miliardarului Elon Musk vrea să-şi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran obţine daune de un milion de euro după ce a...

Citeste mai mult»
Chris Rock

Chris Rock şi Dwayne Johnson au refuzat să prezinte gala...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Fiica transgen a miliardarului Elon Musk vrea să-şi...

Citeste mai mult»

Beyoncé a lansat "Break My Soul", primul single de pe...

Citeste mai mult»
Ben Stiller

Ben Stiller s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski: "Sunteţi...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 21 iunie 2022: Fecioarele trebuie să evite...

Citeste mai mult»
diabet

O nouă tehnologie i-ar putea ajuta pe pacienţii cu diabet...

Citeste mai mult»
deces

Doi actori dintr-un viitor serial Netflix au murit...

Citeste mai mult»
william

Prințul William, gest emoționant în memoria prințesei...

Citeste mai mult»
geluri

Cele mai bune geluri UV

Citeste mai mult»
justin bieber

Justin Bieber îşi amână toate concertele programate în...

Citeste mai mult»

EBU poartă discuţii cu BBC pentru a organiza ediţia din...

Citeste mai mult»

Beyonce anunţă lansarea unui nou album în iulie. Artista...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 17 iunie 2022: Săgetătorii vor lua o decizie...

Citeste mai mult»
Kim Kardashian

Kim Kardashian, acuzată că a deteriorat o rochie a...

Citeste mai mult»
Ryan Gosling

Prima fotografie cu Ryan Gosling în rolul Ken din filmul...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 16 iunie 2022: Berbecii fac schimbări în viața...

Citeste mai mult»
Mick Jagger

Mick Jagger, în carantină pentru Covid-19, amână şi al...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne se simte bine după o operaţia majoră, a...

Citeste mai mult»
nadal

Rafael Nadal va deveni tată

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 15 iunie 2022. Capricornii îşi urmează visurile...

Citeste mai mult»
amber heard

Amber Heard afirmă că îşi menţine ''fiecare cuvânt'' din...

Citeste mai mult»
gaga

Lady Gaga ar putea fi Harley Quinn în viitorul film...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey, acuzat de agresiuni sexuale, va apărea joi...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears obţine un ordin de restricţie contra...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 14 iunie 2022: Berbecii își duc la final...

Citeste mai mult»
justin bieber

Justin Bieber suferă de paralizie facială cauzată de...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish şi-a întrerupt concertul de la Londra...

Citeste mai mult»
Harry Styles

Un fan al cântăreţului britanic Harry Styles a căzut de...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 11 iunie 2022: Nativii Fecioară câștigă banii,...

Citeste mai mult»
Matthew McConaughey

Matthew McConaughey a susţinut o pledoarie emoţionantă la...

Citeste mai mult»

Adevărul despre consumul de legume. De ce nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct

În Top Slider 21 feb 2022

Deşi legumele sunt benefice pentru starea de sănătate, consumul lor în cantităţi mari, dacă nu este însoţit şi de alţi factori, nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, au anunţat autorii unui studiu de amploare desfăşurat în Marea Britanie, informează luni BBC.

legume

Ceea ce oamenii mănâncă în plus faţă de legume, cât de multe exerciţii fizice practică, precum şi locul şi felul în care trăiesc reprezintă factori care ar putea avea un impact mai mare asupra stării de sănătate, potrivit autorilor acestui studiu.

Ei accentuează totuşi faptul că o dietă echilibrată reduce riscul de apariţie pentru multe boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer.

Cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi sunt recomandate de experţii din sănătate, inclusiv de cei de la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Noul studiu, realizat de cercetători de la universităţile britanice Oxford şi Bristol în colaborare cu specialişti de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a constat în întrebări adresate celor 400.000 de persoane înscrise la o cercetare ştiinţifică demarată de UK Biobank, care au fost invitate să completeze un chestionar despre dietele lor, inclusiv despre cantităţile de legume gătite şi crude pe care le mănâncă în fiecare zi.

În medie, participanţii au spus că mănâncă cinci linguri de legume pe zi: două linguri de legume crude, trei linguri de legume gătite, potrivit Agerpres.ro. 

Starea lor de sănătate şi orice afecţiune a inimii care a dus la tratament în spital sau la deces au fost monitorizate pe parcursul a 12 ani.

Bogate în fibre

Deşi riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mâncau cele mai mari cantităţi de legume - în special pentru cele care consumau multe legume crude - în comparaţie cu cele care mâncau cele mai mici cantităţi de legume, autorii studiului au considerat că acest rezultat ar putea fi explicat prin alţi factori.

Acei factori includ stilul de viaţă al participanţilor - de exemplu dacă fumau sau consumul de alcool -, precum şi locurile de muncă, veniturile şi dieta generală.

Ca urmare, autorii spun că studiul lor nu a descoperit o dovadă "a unui efect protector oferit de consumul mare de legume" asupra frecvenţei de apariţie a afecţiunilor cardiace şi ale sistemului circulator.

Ben Lacey, cercetător la Universitatea Oxford, a spus: "Acesta este un studiu important, cu implicaţii pentru înţelegerea cauzelor dietetice ale bolilor cardiovasculare".

Însă Naveed Sattar, profesor de medicină a metabolismului la Universitatea Glasgow, a spus că rezultatul este "o bună dovadă furnizată de un studiu" a faptului că alimentele bogate în fibre, precum legumele, "pot să contribuie la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea nivelurilor factorilor de risc care cauzează boli cardiace".

Potrivit aceluiaşi profesor, concluziile studiului pot fi dezbătute, dar nu ar trebui să afecteze recomandările formulate pe scară largă privind introducerea în dietă a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

De ce trebuie să mâncăm cinci porţii de legume şi fructe pe zi?

Potrivit recomandărilor NHS, fructele şi legume reprezintă o sursă bună de vitamine, precum acid folic, şi de minerale, precum potasiu.

Ele conţin şi fibre, care contribuie la menţinerea sănătăţii tranzitului intestinal, previn problemele de digestie şi reduc riscul de cancer intestinal.

Fructele şi legume participă, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral şi anumite tipuri de cancer.

Ele contribuie şi la structura unei diete sănătoase şi echilibrate.

Totodată, sunt sărace în grăsimi şi calorii (cu condiţia să nu fie prăjite sau coapte în cantităţi mari de ulei).

Critici

Alţi experţi afirmă că măsurarea cantităţilor şi monitorizarea tipurilor de alimente pe care oamenii le consumă timp de mulţi ani, pentru a studia efectele lor asupra riscurilor de apariţie a unor boli, reprezintă o pistă de cercetare care este predispusă la erori.

"Din păcate, trebuie să punem sub semnul îndoielii fiabilitatea descoperirilor obţinute prin acest studiu, din cauza utilizării unor întrebări simple, prin care autorii se aşteptau ca participanţii să anunţe o valoare medie a consumului lor de legume", a declarat Janet Cade, profesoară la Universitatea Leeds.

Autorii studiului, publicat în revista Frontiers in Nutrition, afirmă că oamenii care mănâncă multe legume crude ar putea beneficia de o scădere a riscului de boli cardiace deoarece prin gătitul legumelor se elimină nutrimente importante, precum vitamina C.

Uleiul şi grăsimea folosite la gătitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la creşterea cantităţii consumate de sare şi de grăsimi, doi cunoscuţi factori de risc pentru bolile cardiace.

Totodată, oamenii care au o dietă bazată pe multe legume mănâncă mai puţine alimente bogate în calorii şi mai puţine grăsimi, consumând totodată mai multe vitamine şi antioxidanţi, care pot să prevină procesul de deteriorare a celulelor din organism.

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Top Slider
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 iun