horoscop 5 martie 2021

Horoscop 1 iunie 2023: Peştii îşi găsesc echilibrul,...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles merge în România pentru cinci zile şi va...

Citeste mai mult»
pacino

Al Pacino, în vârstă de 83 de ani, se pregăteşte să...

Citeste mai mult»
covid-19

Ipoteza despre o scăpare a virusului SARS-CoV-2 dintr-un...

Citeste mai mult»

Horoscop 31 mai 2023: Leii se concentrează pe atingerea...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp, decizie drastică. De ce și-a amânat trei...

Citeste mai mult»
smiley

Smiley şi Gina Pistol s-au căsătorit

Citeste mai mult»
tina turner

Casa de vacanţă din Elveţia a Tinei Turner va deveni muzeu

Citeste mai mult»
Tina

De ce a murit Tina Turner. A fost dezvăluită cauza morții

Citeste mai mult»
horoscop

Top trei zodii care pun la îndoială totul. Nu au...

Citeste mai mult»
abba

ABBA nu se va reuni anul viitor pe scena de la Eurovision...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin a anunţat săptămâna aceasta încheierea...

Citeste mai mult»
ducesa

O femeie a murit după ce a fost lovită de o motocicletă a...

Citeste mai mult»
tina

Legendara cântăreaţă Tina Turner a murit la vârsta de 83...

Citeste mai mult»
connect-r

Connect-R, adevărul despre divorțul de Misha: „Totul se...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 24 mai 2023: Taurii au noroc de bani, Racii...

Citeste mai mult»
Harry

Lovitură grea pentru prințul Harry. Ce i s-a întâmplat...

Citeste mai mult»
Michelle Yeoh

Michelle Yeoh, recompensată cu premiul "Women in Motion"...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 23 mai 2023: Gemenii au parte de reușite, Taurii...

Citeste mai mult»
Meghan Markle și Prințul Harry

Val de comentarii după goana paparazzilor după Harry şi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Care sunt cei mai bogaţi britanici sub 35 de ani. Averea...

Citeste mai mult»
jade

Jade Jagger, fiica solistului Mick Jagger, a fost...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 19 mai 2023: Racii trebuie să fie atenți la...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Jane Fonda a dezvăluit că un regizor francez i-a cerut...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp ripostează şi califică drept ''ficţiune...

Citeste mai mult»
Priscilla Presley

Priscilla Presley a ajuns la un compromis privind...

Citeste mai mult»
printul harry

Prinţul Harry şi soţia sa Meghan au fost implicaţi într-o...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira a prezentat videoclipul pentru "Acróstico", piesa...

Citeste mai mult»
theodor

Theodor Andrei, după ce a primit zero puncte în...

Citeste mai mult»
abel

Starul pop The Weeknd şi-a schimbat numele pe reţelele de...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 16 mai 2023: Berbecii au parte de noi...

Citeste mai mult»

Bacterii necunoscute, descoperite pe dinţi de...

Citeste mai mult»
Jamie Foxx,

Actorul Jamie Foxx a fost externat după o "complicaţie...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 mai 2023: Gemenii trebuie să scape de stres,...

Citeste mai mult»
Sanna Marin

Şefa de guvern în exerciţiu, Sanna Marin, divorţează, la...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk o numeşte pe Linda Yaccarino la conducerea Twitter

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 12 mai 2023 : Taurii primesc o veste bună,...

Citeste mai mult»
sos picant

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci ceva picant

Citeste mai mult»
canabis

De ce este benefic canabisul pentru sănătate

Citeste mai mult»
halle

Halle Bailey, succes total după ce a fost aleasă să o...

Citeste mai mult»

Adevărul despre consumul de legume. De ce nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct

În Top Slider 21 feb 2022

Deşi legumele sunt benefice pentru starea de sănătate, consumul lor în cantităţi mari, dacă nu este însoţit şi de alţi factori, nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, au anunţat autorii unui studiu de amploare desfăşurat în Marea Britanie, informează luni BBC.

legume

Ceea ce oamenii mănâncă în plus faţă de legume, cât de multe exerciţii fizice practică, precum şi locul şi felul în care trăiesc reprezintă factori care ar putea avea un impact mai mare asupra stării de sănătate, potrivit autorilor acestui studiu.

Ei accentuează totuşi faptul că o dietă echilibrată reduce riscul de apariţie pentru multe boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer.

Cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi sunt recomandate de experţii din sănătate, inclusiv de cei de la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Noul studiu, realizat de cercetători de la universităţile britanice Oxford şi Bristol în colaborare cu specialişti de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a constat în întrebări adresate celor 400.000 de persoane înscrise la o cercetare ştiinţifică demarată de UK Biobank, care au fost invitate să completeze un chestionar despre dietele lor, inclusiv despre cantităţile de legume gătite şi crude pe care le mănâncă în fiecare zi.

În medie, participanţii au spus că mănâncă cinci linguri de legume pe zi: două linguri de legume crude, trei linguri de legume gătite, potrivit Agerpres.ro. 

Starea lor de sănătate şi orice afecţiune a inimii care a dus la tratament în spital sau la deces au fost monitorizate pe parcursul a 12 ani.

Bogate în fibre

Deşi riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mâncau cele mai mari cantităţi de legume - în special pentru cele care consumau multe legume crude - în comparaţie cu cele care mâncau cele mai mici cantităţi de legume, autorii studiului au considerat că acest rezultat ar putea fi explicat prin alţi factori.

Acei factori includ stilul de viaţă al participanţilor - de exemplu dacă fumau sau consumul de alcool -, precum şi locurile de muncă, veniturile şi dieta generală.

Ca urmare, autorii spun că studiul lor nu a descoperit o dovadă "a unui efect protector oferit de consumul mare de legume" asupra frecvenţei de apariţie a afecţiunilor cardiace şi ale sistemului circulator.

Ben Lacey, cercetător la Universitatea Oxford, a spus: "Acesta este un studiu important, cu implicaţii pentru înţelegerea cauzelor dietetice ale bolilor cardiovasculare".

Însă Naveed Sattar, profesor de medicină a metabolismului la Universitatea Glasgow, a spus că rezultatul este "o bună dovadă furnizată de un studiu" a faptului că alimentele bogate în fibre, precum legumele, "pot să contribuie la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea nivelurilor factorilor de risc care cauzează boli cardiace".

Potrivit aceluiaşi profesor, concluziile studiului pot fi dezbătute, dar nu ar trebui să afecteze recomandările formulate pe scară largă privind introducerea în dietă a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

De ce trebuie să mâncăm cinci porţii de legume şi fructe pe zi?

Potrivit recomandărilor NHS, fructele şi legume reprezintă o sursă bună de vitamine, precum acid folic, şi de minerale, precum potasiu.

Ele conţin şi fibre, care contribuie la menţinerea sănătăţii tranzitului intestinal, previn problemele de digestie şi reduc riscul de cancer intestinal.

Fructele şi legume participă, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral şi anumite tipuri de cancer.

Ele contribuie şi la structura unei diete sănătoase şi echilibrate.

Totodată, sunt sărace în grăsimi şi calorii (cu condiţia să nu fie prăjite sau coapte în cantităţi mari de ulei).

Critici

Alţi experţi afirmă că măsurarea cantităţilor şi monitorizarea tipurilor de alimente pe care oamenii le consumă timp de mulţi ani, pentru a studia efectele lor asupra riscurilor de apariţie a unor boli, reprezintă o pistă de cercetare care este predispusă la erori.

"Din păcate, trebuie să punem sub semnul îndoielii fiabilitatea descoperirilor obţinute prin acest studiu, din cauza utilizării unor întrebări simple, prin care autorii se aşteptau ca participanţii să anunţe o valoare medie a consumului lor de legume", a declarat Janet Cade, profesoară la Universitatea Leeds.

Autorii studiului, publicat în revista Frontiers in Nutrition, afirmă că oamenii care mănâncă multe legume crude ar putea beneficia de o scădere a riscului de boli cardiace deoarece prin gătitul legumelor se elimină nutrimente importante, precum vitamina C.

Uleiul şi grăsimea folosite la gătitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la creşterea cantităţii consumate de sare şi de grăsimi, doi cunoscuţi factori de risc pentru bolile cardiace.

Totodată, oamenii care au o dietă bazată pe multe legume mănâncă mai puţine alimente bogate în calorii şi mai puţine grăsimi, consumând totodată mai multe vitamine şi antioxidanţi, care pot să prevină procesul de deteriorare a celulelor din organism.

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Top Slider
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 iun