will

O fotografie cu William şi cei trei copii, publicată cu...

Citeste mai mult»
Donald Sutherland

Actorul Donald Sutherland, starul din "Klute", "MASH" şi...

Citeste mai mult»
Kevin Costner

Kevin Costner a anunţat că părăseşte serialul "Yellowstone"

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin "s-a jucat" cu arma înainte de împuşcăturile...

Citeste mai mult»
madonna

Fanii care au dat-o în judecată pe Madonna pentru...

Citeste mai mult»
Travis Scott

Rapperul Travis Scott, care va concerta la Beach, Please!...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Naomi Campbell, omagiată printr-o expoziţie care îi este...

Citeste mai mult»
Împăratul Naruhito

Împăratul Japoniei a evocat familia regală britanică...

Citeste mai mult»

Idei de cadouri accesibile pentru zilele de naștere ale...

Citeste mai mult»
dua lipa

Dua Lipa este dispusă să rişte o reacţie negativă după ce...

Citeste mai mult»
Gordon Ramsay

Gordon Ramsay dezvăluie că a avut un accident grav de...

Citeste mai mult»
Justin Timberlake

Justin Timberlake a fost arestat pentru conducere sub...

Citeste mai mult»
plaja

O creatoare de conţinut din Dubai, amendată cu 1.800 de...

Citeste mai mult»
Armie Hammer

Actorul Armie Hammer spune că este "recunoscător" după...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion face mărturisiri despre un exces de...

Citeste mai mult»
fibrom

4 potențiale cauze ale durerii pelvine în rândul femeilor

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Noul portret oficial al regelui Charles al III-lea,...

Citeste mai mult»
bts

Fanii BTS se înghesuie la cea de-a 11-a aniversare a...

Citeste mai mult»
babasha

Babasha, despre apariţia în concertul Coldplay: „Maneaua...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Concertele lui Taylor Swift au provocat efecte seismice...

Citeste mai mult»
Coldplay

Coldplay, după primul concert pe Arena Naţională:...

Citeste mai mult»
bacterii

Numărul cazurilor de infectare cu o bacterie ''mâncătoare...

Citeste mai mult»
Courteney Cox

Courteney Cox a recreat pentru TikTok celebrul dans din...

Citeste mai mult»
Juan Darthés

Un actor argentinian, condamnat la 6 ani de închisoare...

Citeste mai mult»
Andreea Bănică

Andreea Bănică, „în stare de șoc” după ce a fost...

Citeste mai mult»
Irinel Columbeanu

Irinel Columbeanu, noi declarații despre fosta soție: „Nu...

Citeste mai mult»
larisa iordache s-a căsătorit

Larisa Iordache s-a căsătorit civil: “Am găsit unul în...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion spune că boala i-a provocat spasme musculare...

Citeste mai mult»
Michael Mosley

Un cunoscut prezentator britanic a dispărut pe insula...

Citeste mai mult»
 Fiona Harvey

"Baby Reindeer" - O femeie care pretinde că este Martha...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, internat în...

Citeste mai mult»
Virginie Viard

Chanel rămâne fără directoarea sa artistică, Virginie Viard

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp îl va interpreta pe Satana iar Jeff Bridges...

Citeste mai mult»
Mick Jagger

Mick Jagger anunţă la 80 de ani că trupa The Rolling...

Citeste mai mult»
Keira Knightley

Carey Mulligan şi Keira Knightley se alătură apelurilor...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Bancnotelele cu efigia regelui Charles al III-lea intră...

Citeste mai mult»
alcool

De ce nu este bine să consumi alcool în avion

Citeste mai mult»
dorian popa

Dorian Popa, trimis în judecată după ce a fost prins că a...

Citeste mai mult»
dior

Casa Dior a prezentat noua sa colecţie de croazieră, care...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep, distribuită într-o creaţie muzicală la Paris

Citeste mai mult»

Adevărul despre consumul de legume. De ce nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct

În Top Slider 21 feb 2022

Deşi legumele sunt benefice pentru starea de sănătate, consumul lor în cantităţi mari, dacă nu este însoţit şi de alţi factori, nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, au anunţat autorii unui studiu de amploare desfăşurat în Marea Britanie, informează luni BBC.

legume

Ceea ce oamenii mănâncă în plus faţă de legume, cât de multe exerciţii fizice practică, precum şi locul şi felul în care trăiesc reprezintă factori care ar putea avea un impact mai mare asupra stării de sănătate, potrivit autorilor acestui studiu.

Ei accentuează totuşi faptul că o dietă echilibrată reduce riscul de apariţie pentru multe boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer.

Cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi sunt recomandate de experţii din sănătate, inclusiv de cei de la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Noul studiu, realizat de cercetători de la universităţile britanice Oxford şi Bristol în colaborare cu specialişti de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a constat în întrebări adresate celor 400.000 de persoane înscrise la o cercetare ştiinţifică demarată de UK Biobank, care au fost invitate să completeze un chestionar despre dietele lor, inclusiv despre cantităţile de legume gătite şi crude pe care le mănâncă în fiecare zi.

În medie, participanţii au spus că mănâncă cinci linguri de legume pe zi: două linguri de legume crude, trei linguri de legume gătite, potrivit Agerpres.ro. 

Starea lor de sănătate şi orice afecţiune a inimii care a dus la tratament în spital sau la deces au fost monitorizate pe parcursul a 12 ani.

Bogate în fibre

Deşi riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mâncau cele mai mari cantităţi de legume - în special pentru cele care consumau multe legume crude - în comparaţie cu cele care mâncau cele mai mici cantităţi de legume, autorii studiului au considerat că acest rezultat ar putea fi explicat prin alţi factori.

Acei factori includ stilul de viaţă al participanţilor - de exemplu dacă fumau sau consumul de alcool -, precum şi locurile de muncă, veniturile şi dieta generală.

Ca urmare, autorii spun că studiul lor nu a descoperit o dovadă "a unui efect protector oferit de consumul mare de legume" asupra frecvenţei de apariţie a afecţiunilor cardiace şi ale sistemului circulator.

Ben Lacey, cercetător la Universitatea Oxford, a spus: "Acesta este un studiu important, cu implicaţii pentru înţelegerea cauzelor dietetice ale bolilor cardiovasculare".

Însă Naveed Sattar, profesor de medicină a metabolismului la Universitatea Glasgow, a spus că rezultatul este "o bună dovadă furnizată de un studiu" a faptului că alimentele bogate în fibre, precum legumele, "pot să contribuie la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea nivelurilor factorilor de risc care cauzează boli cardiace".

Potrivit aceluiaşi profesor, concluziile studiului pot fi dezbătute, dar nu ar trebui să afecteze recomandările formulate pe scară largă privind introducerea în dietă a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

De ce trebuie să mâncăm cinci porţii de legume şi fructe pe zi?

Potrivit recomandărilor NHS, fructele şi legume reprezintă o sursă bună de vitamine, precum acid folic, şi de minerale, precum potasiu.

Ele conţin şi fibre, care contribuie la menţinerea sănătăţii tranzitului intestinal, previn problemele de digestie şi reduc riscul de cancer intestinal.

Fructele şi legume participă, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral şi anumite tipuri de cancer.

Ele contribuie şi la structura unei diete sănătoase şi echilibrate.

Totodată, sunt sărace în grăsimi şi calorii (cu condiţia să nu fie prăjite sau coapte în cantităţi mari de ulei).

Critici

Alţi experţi afirmă că măsurarea cantităţilor şi monitorizarea tipurilor de alimente pe care oamenii le consumă timp de mulţi ani, pentru a studia efectele lor asupra riscurilor de apariţie a unor boli, reprezintă o pistă de cercetare care este predispusă la erori.

"Din păcate, trebuie să punem sub semnul îndoielii fiabilitatea descoperirilor obţinute prin acest studiu, din cauza utilizării unor întrebări simple, prin care autorii se aşteptau ca participanţii să anunţe o valoare medie a consumului lor de legume", a declarat Janet Cade, profesoară la Universitatea Leeds.

Autorii studiului, publicat în revista Frontiers in Nutrition, afirmă că oamenii care mănâncă multe legume crude ar putea beneficia de o scădere a riscului de boli cardiace deoarece prin gătitul legumelor se elimină nutrimente importante, precum vitamina C.

Uleiul şi grăsimea folosite la gătitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la creşterea cantităţii consumate de sare şi de grăsimi, doi cunoscuţi factori de risc pentru bolile cardiace.

Totodată, oamenii care au o dietă bazată pe multe legume mănâncă mai puţine alimente bogate în calorii şi mai puţine grăsimi, consumând totodată mai multe vitamine şi antioxidanţi, care pot să prevină procesul de deteriorare a celulelor din organism.

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Top Slider
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 iun