smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

6 obstacole pe care sa le depasesti cand locuiesti singura

De în Sanatate 14 mai 2009
Singura acasa inseamna pentru mine o intreaga casa la dispozitia mea, fara cineva care sa ma traga la raspundere pentru vasul nespalat din chiuveta sau praful de pe mobila caruia i-a expirat termenul de valabilitate cu o zi in urma..dar asta e. Nu vine nimeni ca sa vada! Totul bine si frumos, sau mai degraba confortabil as spune, dar iacata ca becul s-a ars, robinetul curge, la usa se aude ceva ciudat...iar starea de bine dispare instantaneu. Afla cum sa depasesti praguri psihologice specifice statutului de ...singura acasa.

Locuitul singura este visul multor femei care vor sa devina independente, sa administreze singure o casa intreaga si sa-si faca de cap fara a da socoteala nimanui. Dar si visul are un sfarsit, iar de multe ori, aceasta solitudine conduce la accentuarea unor angoase, depresii si la izbirea de diverse situatii imprevizibile carora vrei nu vrei trebuie sa le faci fata. Dar atunci cand locuiesti singura s-ar putea sa te lovesti de probleme pe care nu prea le poti rezolva singura...si atunci ce faci? Cum le depasesti? Cum tratezi problema?

Si eu sunt un caz care se incadreaza perfect in aceasta tipologie. Desi nu stau singura 100% din timp, in sensul in care locuiesc cu sora mea, majoritatea timpului il petrec singura in propria casa, ea mea fiind extrem de des plecata in diverse orase cu diverse treburi si chiar si atunci cand nu este plecata ajunge foarte tarziu acasa, deci tot singura imi petrec serile in apartament. Si credeti ca nu m-am confruntat cu situatii fara iesire? Nu o data mi s-a intamplat sa se strice chiuveta de la bucatarie, sa sara siguranta, sa se strice o usa de la mobila sau chiar sa mi se para ca a intrat cineva in casa. Cred ca aceasta este cea mai accentuata fobie a mea: hotii sau frica de a nu intra cineva peste mine in casa atunci cand sunt singura! Ba mai mult chiar, am fost bolnava si nu avea cine sa vina sa ma trateze si am ramas si pe dinafara blocand usa de la intrare cu cheia pe dinautru in yala. Deci pot spune ca am trecut prin destule. Unele sunt chiar greu de suportat si simti ca te lovesti de un prag care nu te lasa deloc sa intri in normalitate, dar iti gasesti mai mult sau mai usor resurse sa le depasesti. Sau clachezi si nu te mai poti ridica?

Ai crede ca daca si Mc Cauley Caulkin a supravietuit in "Singur acasa", prins iscusitele metode de supravietuire, tu ai putea face fata cu brio unor astfel de provocari. Noi vrem sa iti explici aceste temeri si sa inveti sa le infrunti cu ajutorul psihologului Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul De Psihologie de Actiune si Psihoterapie.

1. Frica de hoti


Dupa cum spuneam, pentru mine este cea mai mare fobie pe care o am atunci cand sunt singura acasa..parca mereu aud cate ceva pe la usa de la intrare, orice zgomot mi se pare dubios si orice umbra care-mi iese in cale imi creeaza palpitatii.

Trebuie facuta in primul rand o diferentiere intre frica reala (se aude ceva, a cazut ceva, s-a lovit cineva de usa) si fantasme (cineva ar putea sa intre pe geam, cineva ar putea sa sparga usa, cineva te urmareste) sustine psihologul.  In cazul fantasmelor situatia este mai problematica, in sensul in care daca se accentueaza (nu mai poti sa dormi, ai o tema tot timpul in minte) necesita ajutor de specialitate.

In cazul in care vorbim de o frica provocata de un zgomot, atunci poti alege sa faci ceva relaxant care sa-ti distraga atentia: - sa citesti o carte, sa asculti muzica preferata, sa te uiti la tv, etc.

2. Cine ma ingrijeste cand sunt bolnava?

Exista o oarecare angoasa sau o suferinta ascunsa pe care unele persoane o traiesc atunci cand stau singure. Am o prietena care resimte acest lucru: ea sta singura si de multe ori se simte neputincioasa in fata anumitor situatii, iar cu gandul la diverse boli o apuca depresia. Chiar zilele trecute zicea ca daca s-ar imbolnavi de ceva nici nu ar avea cine sa o ingrijeasca, sa zace singura in casa.

Psihologul sustine ca aceasta este o grija nejustificata, pentru ca pana la urma tot se gaseste cineva care sa te ajute in caz de nevoie. Insa este destul de interesanta aceasta temere si trebuie ca respectiva persoana sa inteleaga de unde provine aceasta solitudine accentuata pe care o resimte, de ce crede ca nu se poate baza pe ajutorul nimanui, pentru ca pana la urma este imposibil sa nu ai nici iubit, nici mama, nici tata, nici frati sau surori sau vreun prieten la care apelezi.

3. Surprize - surprize: becuri, surubelnite, prize, suruburi, etc.

Surprizele se tin lant in casa atunci cand stai singura si abia atunci descoperi ce bun ar fi un barbat priceput la de toate in casa ta. dar nu te speria, pentru ca nu ai nevoie de un barbat pentru a reusi sa supravietuiesti atunci cand te inunda vecinul, cand se arde un bec sau cand se strica o priza.

Nici macar voi nu sunteti nevoite sa va bateti capul cu asa ceva, sa va mai insusiti si astfel de teorii tehnologice in mintea voastra. Asadar, ce faceti?

- tata, frate, unchi, var, vecin, oricine este mai aproape si mai la-ndemana pentru a te ajuta nu eziota sa suni pentru a cere ajutorul (ma rog, la schimbat un bec cred ca te pricepi si tu: trebuie doar sa fii sigura ca lumina este stinsa si sa desurubezi becul inlocuindu-l cu altul)
- nu uita sa ai numarul administratorului de bloc in agenda ta si sa apelezi la el in caz de inundatie de la vecin sau la vreun scurtcircuit
- Primaria Capitalei a pus in functiune un Dispecerat Integrat de Urgenta destinat interventiei rapide pe probleme legate de retelele edilitare (apa, canalizare, gaz, telefonie, energie
electrica, energie termica, transport
in comun, iluminat public), de drumuri (gropi, tasari, surpari, canale lipsa) si de semaforizare. Dispeceratul poate fi apelat non-stop la numarul gratuit 0800.800.882.

4. Liniste asurzitoare

Intri in casa si resimti o stare de liniste care te izbeste direct in urechi asurzindu-te. Nu te asteapta nici iubit, nici catel nici rude, nimeni. Nu ai cu cine sa vorbesti, cu cine sa te uiti la un film cu cine sa razi sau sa plangi, de ce nu. Este adevarat ca poti face acest lucru prin telefon sau chemand la tine o prietena. Dar stii prea bine ca nu este acelasi lucru.

Specialistul sustine ca si aici trebuie facuta o diferenta intre singura, adica separata autonom si solitara (izolata). Asadar, separata autonom inseamna o despartire constienta de familie sia sumarea acestei schimbari, pe cand izolarea este altceva - inseamna incapabilitatea de a trai cu un celalalt, si atunci alta este problema.

Dar ceea ce apare mai degraba atunci cand locuiesti singura este plictiseala in anumite momente si atunci este bine sa iesi din casa, sa iti chemi prieteni sau chiar sa iti iei un catel. Nu trebuie sa cazi in depresie: fetelor, ganditi-va ca aveti la dispozitie o casa intreaga in care va puteti distra cum inainte nu puteati: cand erati cu familia nu puteati chema o gloata de fete care sa stea pana dimineata de vorba la un pahar de vin si sa rada cat le tineau urechile pentru ca trezeau restul familiei, acum ai ocazia sa dai petreceri, sa faci pijama's party sau programezi un film cu fetele sau iti chemi prietene la masa.

5. Mananci, deci gatesti?


Daca nu esti o foarte mare gospodina, iar parintii te-au rasfatat pana in cele mai mici detalii, parca atunci cand  vine vorba de mancare ti se face un dor nebun de mama ta, care-ti pregatea supele acelea minunate si sarmalutele cum numai la ea le-ai mancat. Trebuie sa iti deprinzi o astfel de abilitate atunci cand locuiesti singura, chiar daca nu esti cea mai talentata persoana din lume la acest capitol? Ei bine, ai putea spune ca nici nu e nevoie, pentru ca tu oricum mananci putin, sau vii seara acasa tarziu si mananci pe drum sau ca o sa iei masa numai in oras.

Dar lucrurile nu stau chiar asa in realitate si constat acest lucru din experienta multor prietene care stau singure si care aveau aceleasi "impresii" la inceput. Ulterior insa au decsoperit ca buzunarul lor nu este chiar fara fund pentrui a manca in oras, iar ca uneori seara nu este chiar atat de tarziu cand ajung acasa pentru a nu mai fi nevoite sa manance nimic, asadar s-au pus fetele pe treaba: si-au cumparat carti de bucate, au sunat mamele, bunicile si alte persoane mai iscusite intr-alea gastronomiei si au purces la lucru. Acum fac mancaruri delicioase, poate ca nu chiar sarmale si ciorba de burta, dar cat sa supravietuiasca cu siguranta ca da. Asadar, fetelor, gastronomia este o abilitate pe care trebuie sa o ai atunci cand stai singura.

6. Independente, dar dependente

Exact cum spuneam la inceputul articolului, femeile vor sa fie independente, iar locuitul singura, departe de familia care te-a dadacit ani de zile implica o responsabilitate si o independenta asumata.

Pentru a locui singura, spune Cristina Calrasanu, trebuie sa ai un grad de autonomie si maturitate crescuta, altfel nu te mai muti: trebuie sa stii ca trebuie sa ai grija de casa, sa te intretii singura, sa ai grija de tine, sa iti gatesti, sa platesti facturi si asa mai departe. Acestea sunt niste "abilitati" pe care trebuie sa le deprinzi sau sa le constientizezi mai degraba atunci cand te hotarasti sa te muti singura.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Lucille (11.02.2012, 05:01)
ma gandeam acum dupa lecturarea acestui material de care am dat intamplator pe net si faceam o comparatie cu ce scrie aici si cu ,,realitatea" mea...stau singura de aproape un an de zile...dupa ce relatia mea de 3 ani cu fostul meu prieten a esuat . Am plecat din casa parinteasca o data ce am vazut ca sunt majora, parca ,,disperata" dupa liberate si independenta...la inceput mi-a fost greu, pana cand m-am mutat cu el...am stat impreuna zi si noapte 2 ani...invatasem sa ,,manevram" si facturile si toate cheltuielile, dar nu a mai mers relatia...m-am mutat singura in alt oras in disperarea mea de ai arata ca sunt o femeie independenta...si am reusit, primele luni au fost ok...acum a inceput sa ma ,,doboare" singuratatea incat nu-mi arde nici de dormit, nici de mancat, de nimic. Singura chestie care este generatoare de eneregie este ,,jobul" unde daca as putea as asta zi si noapte dar nu depinde doar de mine...uneori din singuratate vreau sa ma intorc in trecut...sa fie ce a fost, dar nu va mai fi ...imi doresc tot mai mult un caine sau un copil, sa aiba sens viata mea, sa am pentru cine sa muncesc...pentru mine o fac suficient. Da...si eu am ramas blocata afara din casa si usa mea s-a blocat, dar am apelat la cunostinte si a fost in regula...prizele s-a stricat si l-am chemat pe tata o data la mine, la fel si apa de la baie...becuri stiu sa schimb singura, in invatat sa bat cuie si sa repar si alte chestii...dupa atata vreme tot ce pot sa spun e ca nu-i fantastic de placut sa stai singur...dar cu ultimele puteri ma straduiesc sa imi mentin optimismul...
Răspunde-i
rusu ioana (16.05.2009, 15:29)
uh...te inteleg perfect...as fi curioasa sa se faca un sondaj...cam cate femei locuiesc singure.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr