smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Va renunta filmul romanesc la ororile comunismului, avorturi, adulter si drame?

De în Monden 11 iun 2009
Capacitatea filmului romanesc de a se inscrie in universal este legata de vocatia acestuia de a reflecta inainte de toate localul, afirma criticul de film Mircea Dumitrescu. Putem explora cu succes si alte subiecte ancorate in localul romanesc decat ororile comunismului, avorturi, adulter si drame? Este o intrebare la care noul val de cineasti va trebui sa raspunda, iar Politist adjectiv al lui Corneliul Porumboiu, a trecut deja testul la Cannes.
Daca inainte de 1989  in cinematrografia romanesca predominau peliculele istorice, ecranizarile, comediile si bineinteles filmele de propaganda, imediat dupa '89 cineastii au gasti teren fertil in exploararea dramelor vechiului regim, a incertitudinii legate de evenimentele din decembrie 89 sau orice altceva la care pana atunci primea verdictul "INTERZIS" de la aparatul de "control".
 
Comunismul cu ororile si dramele lui, cu povestile care nu puteau fi spuse atunci, prea sexy pentru un regim atat de pudic au revenit constant printre preocuparile cinematografice ale regizorilor care n-au mai avut nicio piedica in a le scoate in lumina camerei de filmat.

Hartia va fi albastra, regizat de Radu Muntean, A fost sau n-a fost? al lui Corneliu Porumboiu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii regizat de Catalin Mitulescu si 15, a carui regie e fost semnata de Sergiu Nicolaescu sunt doar cateva dintre filmele care au intors pe o fata si pe alta, evenimentele din decembrie '89, explorand misterul care ne macina si acum despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat in zilele sangeroasei Revolutii din Romania.

In 2007, un tanar regizor anonim intra in istoria cinematografiei romanesti si internationale, obtinand pe scena celui mai prestigios festival european de film, Cannes, marele trofeu: Palme d' Or. Avortul ilegal practicat pe ascuns intr-o camera de hotel, favorurile sexuale, viata in mizerele camine studentesti au fost ingredientele care au adus o victorie rasunatoare pentru filmul romanesc. O drama umana transformata intr-o poveste de succes "4, 3, 2" si-a adaugat in palmares o sumedenie de alte premii si recunoasteri internationale in anii urmatori si atragea atentia catre cinematografia romanesca.
 
"Occidentul s-a trezit cu aproape o jumatate de lume care avea cu totul alte reguli, cutume, obsesii decat ale sale. De aici curiozitatea pentru tot ce provenea din Estul proaspat eliberat, de aici succesul filmelor si cartilor tratand complexa materie estica, de aici premiile s.a.m.d. Or, tinerii nostri regizori, foarte inteligenti de altfel, au stiut sa exploateze perfect acest interes, au stiut sa le serveasca pe tava vesticilor exact ceea ce ei asteptau",  declara criticul de film Ion Grosan, rreferindu-se la succesele acestor filme in Europa.
 
"Boogie", Weekend cu mama", "Politist, adjectiv", 3 filme care au iesit de sub Cortina de Fier


Dupa ce in 2006 obtinea premiul pentru cel mai bun film la Eurasia International Film cu Hartia va fi albastra, Radu Muntean schimba perspectiva, explorand frustrarea barbatului de 30 de ani in lung-metrajul "Boogie". Un tanar sot si tatic se cearta cu nevasta si ajunge sa isi petreaca noaptea in compania unei prostituate, alaturi de doi fosti colegi de liceu. La sfarsitul noptii realizeaza ca ideea de familie nu se impaca cu viata de noapte si se intoarce la sotie si copil.

Stere Gulea, unul dintre regizorii din veche garda, a revenit si el, la mai bine de un deceniu de la ultimul sau lung-metraj, cu "Weekend cu mama", un film care arata intr-un mod dramatic ce se intampla cu copiii lasati in grija rudelor apropiate de catre parintii care pleaca la munca in strainatate. Luiza, interpretata de Medeea Marinescu, se intoarce in tara dupa 16 ani si descopera ca fiica sa Cristina (rol jucat de Adela Popescu) a fugit de acasa, este dependenta de droguri si are o fetita de patru ani, pe care a abandonat-o.
 

"Politist, adjectiv" este povestea politistului Cristi (Dragos Bucur), care refuza sa organizeze un flagrant intr-un caz de consum de hasis, avand pareri contrare fata de sefi sai, despre vinovatia tanarului Victor, care a devenit principalul suspect in ancheta dupa ce a fost denuntat. Regizorul a declarat ca  filmul este inspirat din mai multe povesti pe care le-a auzit.

Criticii de film a doua importante publicatii internationale, Nigel Andrews de la Financial Times si Manolha Dargis, de la NewYork Times au afirmat ca pelicula lui Corneliu Porumboiu "Politist adjectiv" a fost unul dintre cele mai bune filme prezentate la Festivalul de la Cannes in 2009, cel din urma precizand ca filmul lui Porumboiu este o dovada in plus a puterii pe care o are noul val de cineasti din Romania.

Viitorul este plin de surprize


"In ultima vreme tot mai multe pelicule romanesti castiga premii internationale, si asta e foarte bine. Insa avem nevoie si de filme de public, nu doar de autor, cum sunt majoritatea celor care castiga premii internationale. E foarte bine ca se fac aceste filme si plac peste tot in lume, dar publcul cred ca asteapta de la regizorii tineri romani si abordarea altor genuri cinematografice care la noi sunt uitate cu desavarsire. Avem nevoie si de comedii tembele, gen American pie sau Road trip. Avem nevoie si de horror.... Nu mai zic de un film SF. Asta chiar e o idee SF: un SF romanesc... dar putem incerca", a declarat pentru Feminis.ro Emanuel Lazarescu, Redactor sef cinefan.ro.

Acesta a daugat ca o incercare binevenita de comedie este filmul lui Mungiu si colegilor tineri, Amintiri din Epoca de Aur. "O initiativa binevenita, si ii doresc mult succes. Avem insa nevoie si de alte astfel de filme, si sper ca cinematografia romaneasca sa se dezvolte in anii urmatori, ca si cea muzicala. Atunci o sa fim cu adevarat multumiti de filmele romanesti de la noi", a incheiat Emanuel Lazarescu.

Regizoarea Anca Damian a declarat pentru Feminis.ro ca "lucrurile frumoase sunt cele valoroase si cele cu adevarat importante, cele in care oamenii se regasesc", maniera artistica in care acestea sunt scoase la lumina contand mult mai mult decat temele abordate.
 
Atat dramele comunismului, cat si dramele umane care au facut subiectul multor filme romanesti dupa 89 sunt vazute din perspectiva conditiei umane, fiind universale. Succesul acestora se doareaza calitatilor artistice si nu unor prejudecati legate de un trecut sau o realitate care a stiut sa vanda, fie ca este vorba de o productie cinematografica, fie ca este vorba de Stirile de la ora 5.
 
"Mai multe prejudecati au criticii si publicul decat noul val de regizori. Vad in jurul meu o efervescenta de  personalitati creative. Este o perioada foarte buna pentru filmul romanesc si, desi nimeni nu poate spune la ce sa ne asteptam din punct de vedere al temelor abordate, cu siguranta vor fi foarte mari surprize. Nu exista numai cateva varfuri, sunt grupuri de tineri regizori care au inflorit in cinematografia romanesca si care promit un viitor bun. Diversitatea, personalitatile fiecaruia dintre reprezentantii noului val o sa faca in viitor diferenta", spune Anca Damian.   
 
Un barbat purtat de la un spital la altul, pentru ca in final sa fie lasat sa moara in holul unuia dintre acestea fara ca vreun medic sa-l bage in seama, criza barbatului la 30 de ani, dramele copiilor capsunarilor lasati singuri acasa, un politist care isi pune intrebari despre vocatia sa. Filmul romanesc pare sa fi iesit definitiv de sub imperiul Cortinei de Fier. Framantarile unei societati globalizate si globalizante isi fac usor loc in spatiul ocupat pentru multa vreme de dihotomia comunism-capitalism,  iar viitorul se anunta plin de surprize!

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr