Turistii din Saturn si Mangalia isi pun sanatatea in pericol cand intra in Marea Neagra

În Monden 1 aug 2008
Harta postata pe site-ul Agentiei Europene de Mediu (EEA) arata ca din cele 16 plaje turistice din perimetrul carora a fost analizata apa marii in 2007 si 2008 doar in raza a sapte dintre ele calitatea corespunde standardelor europene, in timp ce in zona Saturn si Mangalia se interzice imbaiatul.
Principalele criterii luate in calcul in stabilirea calitatii apei si a sigurantei imbaiatului sunt cantitatea de coliformi, printre care si bacteriile provenite de la excremente, salmonella, enterovirusi, pH, culoare, substante petroliere, detergenti, fenoli (compus organic toxic - n.r.) si claritatea apei. Potrivit acestor standarde, doar apa din sapte zone de pe litoralul romanesc este sigura pentru imbaiere. Este vorba despre plajele din Eforie si Eforie Sud, Neptun, Jupiter, Doi Mai, Cap Aurora si Vama Veche.

Pentru apa din perimetrul unor plaje din statiunile Novodari, Mamaia, Costinesti si Venus probele nu au existat suficiente probe pentru a putea stabili cu exactitate daca exista sau nu risc.

"Nu exista pericol de imbolnavire in masa", a declarat pentru FrontNews Luiza Carucioru, sef Serviciu Evaluarea Factorilor de Mediu din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica, care a dat asigurari ca ultimele analize efectuate in zona a 48 de plaje au avut rezultate excelente in 30 de puncte de monitorizare, bune in 14 dintre acestea si satisfacatoare in patru.

Analiza calitatii apei se face la un interval de 14 zile, iar in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile exista posibilitatea ca unele valori sa nu se incadreze in parametrii normali. Asa s-a intamplat acum doua saptamani in Mamaia, Navodari si Mangalia, unde s-au inregistrat valori mai crescute ale coliformilor, dar care nu au persistat insa, conditie necesara pentru a semnala posibilitatea riscului de imbolnavire.

Calitatea apei nu coincide cu preferintele turistilor pentru anumite plaje

Calitatea apei si siguranta in ceea ce priveste riscul de imbolnavire nu pare un criteriu care sa atarne foarte greu atunci cand vine vorba despre preferintele turistilor pentru anumite plaje si, implicit, pentru apa din acea zona. Astfel, desi apa din zona plajei Belona din Eforie Sud a fost calificata drept sigura pentru imbaiere, turistii nu-i acorda foarte mult credit, asa cum arata aceeasi harta realizata de EEA. La fel se intampla in cazul plajei din Neptun, unde aprecierile sunt ceva mai bune, dar nu pe masura calitatii apei. Singurele plaje unde siguranta apei si preferintele turistilor coincid sunt cele din Cap Aurora si Vama Veche.

Vecinii de la sud de Dunare, atat de laudati pentru serviciile de buna calitate la preturi rezonabile, se confrunta de asemenea cu astfel de probleme, dar numai in zona Varnei si a Burgasului, in timp ce in zonele plajelor cele mai apropiate de Romania calitatea apei este foarte buna.

Litoralul romanesc si cel bulgaresc nu sunt singurule cu astfel de probleme. Tari precum Italia, Franta sau Spania, recunoscute pentru plaje si ape curate cum sunt Lido Di Jesolo, Nisa sau Costa Brava, au si zone in perimetrul carora apa nu se ridica la standardele europene, dar, spre deosebire de Romania, in aceste tari nu exista zone in cazul carora problele sa fie insuficiente pentru a putea determina calitatea apei, ceea ce insemna ca informatiile ii pot determina pe turisti sa fie precauti.
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 dec