Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) speră că tema sa, 'Uniți prin muzică' ('United by Music'), va contribui la menținerea atenției la Basel asupra artiștilor și a melodiilor acestora, în cadrul celui mai mare spectacol de divertisment din lume în funcție de audiență.
Însă, controversa planează din nou asupra concursului, pe care criticii îl consideră din ce în ce mai politizat și cu o agendă ideologică.
Una dintre dispute vizează includerea Israelului, care va fi reprezentat de Yuval Raphael, un supraviețuitor al atacului din 7 octombrie 2023 condus de Hamas, soldat cu 1.200 de morți.
Campania militară a Israelului în Gaza a ucis de atunci peste 50.000 de palestinieni, potrivit responsabililor locali din domeniul sanitar, determinând oficialii din Spania, Slovenia, Islanda și Finlanda să se întrebe dacă ar trebui permisă participarea Israelului.
Organizațiile palestiniene și grupurile pentru drepturile omului din Elveția s-au opus, la rândul lor, participării Israelului, acuzând EBU de standarde duble.
'Rusia a fost exclusă de la Eurovision după invazia sa din Ucraina, dar Israelul este încă admis, în pofida comiterii genocidului din Gaza', a declarat Geri Mueller, președintele Asociației Elvețiene pentru Palestina. Israelul a respins în repetate rânduri astfel de acuzații.
EBU a declarat că Israelului i s-a permis să concureze deoarece această țară a fost reprezentată de postul public KAN, și nu de guvernul său.
KAN nu a răspuns la o solicitare de comentarii formulată de Reuters.
Directorul Eurovision, Martin Green, a declarat că acest concurs ar putea promova o conexiune în pofida tulburărilor politice și ar putea fi un 'spațiu momentan de bucurie și de evadare'.
'Speranța mea în acest an este ca Eurovision să facă ceea ce a făcut în ultimii 69 de ani, adică să arate că muzica ne poate aduce împreună', a declarat Green pentru Reuters.
'Știu că sună puțin cam sentimental, dar acesta este scopul concursului', a precizat el.
Eurovision, ironizat anterior pentru unele melodii care au lăsat de dorit și artiștii excentrici, s-a bucurat de o renaștere în ultimii ani, parțial datorită sprijinului puternic al fanilor gay.
Este cel mai mare eveniment de divertisment din lume, atrăgând anul trecut 170 de milioane de telespectatori, cu votanți din 163 de țări.
Evenimentul din acest an a stârnit dezbateri și în Elveția, unde o campanie a Uniunii Federale Democrate (EDU) conservatoare a încercat fără succes să blocheze finanțarea publică a evenimentului.
EDU și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce a descris drept promovarea de către acest concurs a unei 'agende de tip woke', a declarat Samuel Kullmann, membru al parlamentului cantonal din Berna, folosind un termen peiorativ prin care conservatorii se referă la ceea ce ei consideră a fi un exces de militantism în privința cererilor minorităților.
'A devenit un spectacol de ciudați', a declarat el pentru Reuters, acuzând Eurovision că promovează identitățile transgender și 'queer' în detrimentul valorilor tradiționale.
Nemo, un cântăreț elvețian non-binar, a câștigat ediția din 2024 a concursului cu 'The Code', o piesă care descrie propria călătorie de autodescoperire a genului.
Antisemitismul a fost, de asemenea, citat de EDU printre preocupări, formațiunea făcând referire la protestele anti-Israel din timpul concursului de anul trecut din Malmo, Suedia.
În acest an, securitatea a fost sporită, cu 1.300 de ofițeri de poliție la datorie și specialiști recrutați din armată și experți în securitate cibernetică.
Noile linii directoare vizează afișarea în zona scenei și a camerei verzi a unui singur steag, cel național, interzicând efectiv steagul curcubeu 'Pride', acesta fiind permis, alături de cele regionale, doar în secțiunile pentru public.
După situațiile în care mai multor posesori de bilete le-au fost confiscate anul trecut steagurile LGBTQ+, directorul Green a declarat că restricția a fost concepută pentru mai multă claritate și echilibru.
'Eurovision nu are nevoie de niciun steag pentru a-și demonstra alianța și celebrarea comunității LGBTQ+', a spus el. 'Nu trebuie decât să vedeți spectacolul, să-i vedeți pe oamenii care participă, să auziți despre ce cântă', a adăugat directorul.
Pink Cross, un grup elvețian care luptă pentru drepturile persoanelor homosexuale și bisexuale, s-a arătat totuși dezamăgit de decizie. 'Eurovision este o sărbătoare a solidarității și toleranței și are o lungă istorie de susținere a drepturilor LGBTQ+', a declarat secretarul său general, Roman Heggli. 'Interzicerea steagului este o palmă peste față', a adăugat acesta.