Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Dureri banale, diagnostic grav

De în Sanatate 23 feb 2009
"Au, ce ma doare capul. Nu e prima oara si nici ultima". Si niciodata nu ajungi la un doctor pentru o astfel de durere considerata "banala"... Trece, cum a trecut de fiecare data, iti spui in sinea ta. Daca sunt de fapt dureri care ascund cele mai ingrozitoare boli, fara ca macar sa iti dai seama? Afla daca te incadrezi intr-una dintre urmatoarele categorii de dureri si la ce diagnostic te poti astepta cu o simpla vizita la doctor.
Exista dureri care pentru mine par inevitabile si firesti deopotriva. Nu este ceva anormal sa te doara capul dupa o zi stresanta si solicitanta, sa ai arsuri sau dureri puternice de stomac dupa ce ai mancat un pic mai picant decat de obicei, sau sa te doara burta echivaland acest simptom cu sindromul premenstrual. Intotdeauna gasesc cauza potrivita pentru orice durere si niciodata nu ma gandesc la o reala boala care ar putea avea una dintre aceste simptome.

Prefer sa ma gandesc ca ma doare o masea sau un dinte pentru ca m-a tras curentul (nu pentru ca as avea vreo carie care se ascunde bine sub dinte), ca ma doare stomacul pentru ca am mancat prea mult sau nu am mancat deloc si nu pentru ca as avea ulcer sau gastrita si asa mai departe. Eu sunt propriul meu doctor. Si sunt sigura ca nu sunt singura care pune diagnosticul inainte de a cerceta medical respectivul simptom. Si se pare ca de multe ori am dreptate, durerile dispar, unele nu mai apar niciodata, iar altele isi mai scot din cand in cand coltii, dar din aceleasi motive pe care le gasisem si inainte.

Dar oare am dreptate? Oare nu ne consideram un pic prea inteligenti si cu o cultura medicala mai mare decat ar trebui si decat avem in realitate? Asa ca m-am hotarat sa cercetez cu ce fel de dureri ma pacalesc in fiecare zi si ce pot sa ascunda ele de fapt.

Durerea de cap a vietii tale

In timp ce majoritatea durerilor de cap sunt oarecum inofensive, exista totusi simptome ale acestui tip de durere pe care nu ar trebui sa le ignori. Astfel, daca simti ca deodata te doare foarte tare capul, fiind vorba de o durere subita si extrem de puternica, nu astepta ca pastila pe care tocmai ai luat-o sa isi faca efectul. Aceasta suferinta nu este una pe care sa o tratezi cu un antinevralgic sau algocalmin.

Fa-ti de urgenta un control medical, deoarece exista o varietate de riscuri la care te supui sau pe care acest tip de durere le ascunde: poate fi simptomul unui anevrism, al unei hemoragii craniene sau chiar al unei tumori, ne spune Sandra Fryhof, medic si purtator de cuvant al Colegiului American al Medicilor. Este adevarat ca, daca esti racita, este posibil ca durerea de cap sa fie o cauza a inflamarii sinusurilor de exemplu, dar nu ai cum sa stii exact; poti considera durerea ca provenind de la aceasta cauza, in timp ce diagnosticul poate fi mai rau de atat, durerea de cap rezultand ca urmare a unei tumori sau hemoragii. Trebuie ca aceste dureri de cap, mai ales daca sunt frecvente, sa fie investigate de un medic specialist, pentru a fi in siguranta si pentru a nu risca efecte traumatizante.

Durere sau disconfort la piept, gat, gura, umeri, brate sau abdomen

Durerea in piept poate fi semn al unei pneumonii sau al unui posibil atac de cord. Jerome Cohen, cardiologist si director al Scolii de Medicina "Saint Louis University", spune ca primul semn al unui atac de cord nu este durerea in sine, initial ivindu-se disconfortul. El atentioneaza potentialii pacienti sa nu astepte ca durerea de piept sa se instaleze, pentru ca ar putea fi prea tarziu. Trebuie mers la spital imediat ce disconfortul isi face simtit prezenta. "Pacientii bolnavi de inima imi vorbesc adesea despre presiune la nivelul inimii si asemuiesc simptomul cu o gheara in piept sau cu aceeasi senzatie care ar exista daca s-ar aseza un elefant pe pieptul lor", sustine Cohen.

Cardiologul atentioneaza ca si durerile din partea superioara a pieptului, adica cel de gat, gura sau umar stang sunt semne ale aceluiasi atac de cord. Daca la acestea se adauga si dureri abdominale asociate cu greata, atunci este foarte clar.  "La o persoana normala de 18 ani, aceste semnale nu prezinta un grad de ingrijorare foarte ridicat, dar daca o persoana prezinta un diconfort sustinut in astfel de zone, sau dureri inexplicabile si stie ca prezinta un grad ridicat de risc, atunci recomandarea este sa nu astepte si sa mearga la spital de urgenta. Se intampla foarte des ca pacientii sa ajunga la spital mult prea tarziu, din cauza interpretarii gresite a semnalelor anterioare unui infarct sau atac de cord", ne spune cardiologul.La femei este si mai complicat de depistat astfel de semnale, ele fiind mai subtile decat la barbati, pentru ca boala de inima poate fi cu usurinta mascata de simptomatologia bolilor gastrointestinale, cu balonarea sau cu un usor disconfort in abdomen. Atacul de cord este asociat de asemnea cu senzatia de oboseala constanta, si ceea ce este important de stiut este faptul ca dupa menopauza, riscul bolilor de inima creste dramatic. Bolile cardiovasculare omoara mai multe femei decat barbati, desi acestia din urma sunt mai predispusi decat ele.

Durere in zona lombara sau intre omoplati

Durerile de spate sunt probleme uzuale care apar din ce in ce mai des, inclusiv la femeile foarte tinere; "de cele mai multe ori diagnosticul final este artrita", spune Sharon Brangman, sefa sectiei de geriatrie de la "Suny Upstate Medical University in Syracuse". Astfel de dureri mai pot fi simptome ale unui atac de cord sau ale unor probleme abdominale grave. "Una dintre afectiuni este disectia aortica care poate aparea in urma unei dureri sacaitoare sau bruste", spune specialistul. "Persoanele care prezinta risc pentru astfel de boli au si tensiunea mare, au probleme ale circulatiei, fumeaza sau sunt diabetici".

Dureri abdominale severe

Aceste dureri sunt extrem de prezente la foarte multe persoane si pot avea multiple cauze, unele mai periculoase ca altele. De obicei, principalul "vinovat" pentru acestea, in opinia noastra, este stomacul. Insa la fel cum luam in considerare acest factor, gresim de foarte multe ori. De ce? Pentru ca trebuie sa fii atenta la existenta unor boli, ale caror dureri sunt greu de identificat, ele fiind disipate in toata zona abdominala. Trebuie sa fii foarte atenta si sa ai in vedere apendicele, in cazul in care nu l-ai scos pana acum, probleme pancreatice, ulcer sau blocaje intestinale grave care necesita urgent supraveghere medicala.

Dureri de gambe

Nu credeai ca o astfel de durere merita o atentie deosebita? Unul dintre cele mai putin cunoscute pericole este tromboza adancita in vene, adica un cheag de sange care se instaleaza in venele picioarelor. Sandra Fryhof sustine ca pericolul apare atunci cand respectivul cheag "scapa liber" in organism, ajungand la plamani si provocand embolismul pulmonar (atunci cand cheagul respectiv ajunge in plamani), care este fatal pentru oricine.

Factorii care influenteaza aparitia acestei boli sunt: cancerul, obezitatea, imobilitatea datorata unui repaus indelung in pat sau provocata de calatoriile prelungite,  sarcina si chiar varsta.

Ceea ce trebuie stiut este ca de cele mai multe ori acestea nu dor; cheagul respectiv se formeaza si locul unde acesta s-a instalat se umfla, insa sunt nedureroase, de aceea, daca simti umflaturi la nivelul gambelor, apelati la un doctor imediat.

Dureri vagi, combinate

Multe dintre durerile pe care le avem nu sunt bine identificabile si localizate in organism: parca te doare ficatul, dar de fapt durerea este undeva mai jos, poate fi si apendicita, dar nu chiar atat de jos p; dar daca sunt de fapt rinichii? Si lista continua... nu avem de multe ori capacitatea sa localizam si sa identificam exact provenienta durerii.

Thomas Wise, seful departamentului de psihiatrie al "Inova Fairfax  Hospital", atentioneaza ca mai multe tipuri de dureri sau simptome de natura fizica isi au originea in depresie. "De obicei, pacientii care sufera de depresie se plang adesea de dureri de cap, abdominale sau ale membrelor, adesea combinate."

Inainte ca depresia sa fie diagnosticata, mai pot aparea si alte simptome indescifrabile. "Cere ajutorul atunci cand observi ca ti-ai pierdut interesul pentru anumite lucruri si activitati, cand te simti incapabila de a munci sau de a gandi clar sau cand observi ca nu te mai intelegi cu cei din jurul tau", spune specialistul.

Depresia afecteaza in mod clar calitatea vietii si daca nu este tratata la timp, ea poate cauza schimbari structurale ale creierului in timp.

Acestea sunt doar exemple, pentru a trage un semnal de alarma asupra faptului ca este important sa vizitam medicul la timp si mai ales atunci cand avem suspiciuni asupra unei dureri. Nu incercati sa fiti propriul vostru doctor, atunci cand nu aveti nici un fel de specializare si nu uitati ca orice boala descoperita la timp, se trateaza cu usurinta si elimina astfel posibilitatea agravarii sau chiar declansarii unei boli incurabile.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr