nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Bucuresti vs provincie: care pe care?

De în Monden 31 aug 2009
In capitala sunt locuri de munca, insa ritmul de lucru este infernal. In schimb, in provincie, timpul nu mai curge atat de alert la vale, dar si sansele de a ajunge in timp record intr-o pozitie de conducere sunt mai mici. Provincia exceleaza in destinatii turistice si peisaje inedite, in schimb cele mai mari concerte si evenimente culturale au loc in Bucuresti. Si lungul sir de opozitii ar putea continua la nesfarsit. Ati ghicit: este vorba despre vesnica confruntare Bucuresti vs provincie, care, de ani buni, a trecut din plan spiritual in plan economic.

Decat codas in oras....

"Mai bine in satul tau fruntas!", spunea un personaj din "Amintiri din copilarie", plecat din satul sau de munte sa faca scoala la Iasi. Sa nu uitam insa ca aceasta afirmatie era valabila acum mai bine de o suta de ani, cand agricultura era principala ramura a economiei, iar cea mai mare parte a populatiei traia la sate. Intre timp, societatea romaneasca a trecut prin mai multe procese succesive de colectivizare, industrializare si nu in ultimul rand de urbanizare, ceea ce a dus la schimbarea polului de atractie de la sate la orase, acestea din urma inflorind treptat in jurul marilor centre industriale. Se poate vorbi totusi de un decalaj intre provincie si capitala din punct de vedere cultural, economic si intelectual?

"Inca din timpul regimului comunist, putem vorbi despre o migrare dirijata a locuitorilor din provincie catre capitala, mai putin evidenta decat in prezent si asta pentru ca avem de-a face cu o perioada in care industria, ca si segment al economiei, era in plina dezvoltare. Acest lucru era vizibil pretutindeni in tara si putem vorbi despre o uniformizare a populatiei  din punct de vedere economic si cultural. Cu alte cuvinte, se putea trai la fel de bine in provincie ca si in capitala, desi, sa nu uitam, varfurile intelectualitatii si "spuma societatii" se aflau si atunci ca si acum in Bucuresti. Prin urmare, cine dorea sa faca performanta intr-un anumit domeniu - si ma refer aici cu precadere la functii de conducere in diferite institutii ale statului - trebuia sa meaga in capitala, insa nu era o conditie absolut necesara", este de parere Corina Radaut, profesor de sociologie.

Ce statut avea provincia la momentul respectiv? "Orasele de provincie functionau ca si piese importante ale unui angrenaj numit 'economie', in care forta de miscare era impusa de capitala. Departe de a lasa impresia ca sunt o adepta a regimului precedent, pot spune cu siguranta ca a existat o perioada in care lucrurile mergeau la fel de bine atat in capitala cat si in provincie. In fiecare oras exista fie o fabrica, fie o uzina, fie un combinat, fiecare din acestea concentrand forta de munca din zonele pe care le deserveau. Or in momentul in care exista putere de cumparare si profit, oamenii simt nevoia sa treaca la stadiul urmator: satisfactia personala. Asadar, nu exista oras care sa aiba un cinematograf sau o biblioteca, cu atat mai mult in marile orase ale tarii. Din acest punct de vedere, diferenta dintre provincie si capitala nu era foarte mare", ne explica specialistul.

Ce s-a schimbat in prezent? "In perioada de tranzitie care a urmat revolutiei, economia a avut de suferit, in special in provincie.Viata economica si culturala a continuat sa pulseze in marile orase, in schimb micile intreprinderi si producatori au dat faliment din cauza unei asa-zise "privatizari" realizate haotic si iresponsabil. In ceea ce priveste capitala, in pofida crizei economice, aceasta  ramane in continuare un pol spre care se orienteaza mare parte a fortei de munca din Romania."

Cine prefera provincia? "In general, persoanele de varsta a doua sau a treia care s-au stabilit aici de ani buni si care au reusit sa-si creeze un anumit statut social si o anumita situatie materiala. Cu mici exceptii, care tin de flexibilitatea postului, aceste persoane vor prefera sa traiasca in continuare aici. Exista insa si un segment mai tanar al populatiei, cu varta cuprinsa intre 16-35 de ani, care prefera sa traisca in orasele de provincie sau chiar la sate, desi aici, mai mult decat oriunde, se observa deficitul locurilor de munca. Este vorba de absolventii de studii medii, care dintr-un motiv sau altul nu au mai urmat un liceu sau o facultate si de rudele cetatenilor romani plecati la munca in strainatate. Pana de curand, acestea 'pompau' suficienti bani in economia tarii, astfel incat cei ramasi acasa sa-si permita sa traiasca fara griji, chiar si in absenta unui loc de munca", este de parere Corina Radaut.

Bucurestiul, "un rau necesar"

Cei care traiesc de ani buni aici, pot spune ca o zi in Bucuresti este ca o proba complexa de maraton: traficul haotic printre soferi care scot capul pe geam si vocifereaza, claxoane, "asi ai volanului" care dau flashuri sau dribleaza in trafic ajungand in final sa-i blocheze si pe ceilalti, gropi, imbulzeala de la metrou, praful dens, amestecul de mirosuri, tendinte, culturi, si peste toate, cuvantul hipnotic care ne subjuga pe toti: "Munca! MUNCA! MUNCA!" Acesta sunt cateva dintre motivele pentru care cineva venit pentru prima data in capitala va sesiza ca bucurestenii sunt mai posaci decat multi dintre locuitorii celorlalte orase ale tarii. Si cu toate acestea, cine si-ar dori sa lucreze si sa traiasca in Bucuresti si mai ales de ce? Iata cateva posibile explicatii:

Speranta unui trai mai bun, cu efort minim: este cazul somerilor din provincie, care, in ultimii ani au invadat pur si simplu capitala, in cautarea unui job mai mult sau mai putin solicitant. Principiul lor? "In Bucuresti este de lucru pe toata lumea!" Criza economica i-a lovit insa din plin asa ca multi dintre ei au ramas la propriu pe drumuri, refuzand totusi sa se intoarca in orasele si satele de origine, pe motiv ca "acolo e mult mai rau ca aici!"

Criza economica : "Bucurestiul este un rau necesar!", spun majoritatea angajatilor care vor sa faca performanta in domeniul in care profeseaza. In mare masura, acestia au dreptate: orice s-ar spune, in orasele de provincie (si mai ales in cele din Transilvania unde calitatea vietii este mai ridicata decat in alta parte), ritmul de lucru si procentul de stres acumulat nu sunt atat de ridicate. In Bucuresti insa, cel putin pana in momentul declansarii crizei, sansa de a-ti gasi un loc de munca bine platit era mai mare decat in orasele din provincie. Raman totusi cateva intrebari: criza economica a atras intr-adevar forta de munca in capitala mai mult decat in anii precedenti?Si atunci, care sunt domeniile care au rezistat reasezarii economice din ultima perioada?

"Nu putem da un raspuns punctual cu privire la procentul angajatilor care au migrat dinspre provincie spre Bucuresti si nici nu putem afirma cu certitudine ca un anumit domeniu a prosperat in timp ce altul abia daca se mentine pe linia de plutire. In schimb, este evident ca multe unitati de productie s-au reorientat si ca, implicit, structura fortei de munca s-a reasezat. Concret, firme mici, axate in special pe productie, au fost absorbite de firme mai mari, cu specific asemanator. Sa luam spre exempu industria textila: cu exceptia unor producatori locali, multe firme cu astfel de specific s-au desfiintat, iar forta de munca disponibilizata s-a repliat pe partea de automatica sau electronica si asa mai departe. Ca o constanta, elementul tehnic a crescut si in consecinta si necesitatea de specializare a fortei de munca pe domenii soft, de mai mare finete.

In ceea ce priveste o asa-zisa migrare a fortei de munca spre capitala, va pot spune ca piata de munca a devenit atat de competitiva incat factorul 'triere' se regaseste atat in provincie cat si in caitala. Mirajul Bucurestiului a existat mereu, insa nu putem vorbi de un flux al fortei de munca dinspre provincie spre capitala, inregistrat in ultima perioada. Este adevarat, varfurile raman mereu in competitie iar acest lucru este valabil mai ales pentru capitala, in schimb exista un complex de factori precum costurile ridicate sau distanta, care ii imiedica pe cei din provincie sa-si caute de munca in Bucuresti", este de parere Stela Bibart, Recruitment Manager la compania de resurse umane RoMarketing.

Invatamant de calitate: Sau cel putin aceasta este premisa de la care pleaca studentii veniti din celelalte zone ale tarii. Deloc de neglijat este si faptul ca in sudul si sud-estul tarii exista foarte putine centre universitare de renume, prin urmare majoritatea absolventilor de studii liceale opteaza pentru universitatile din Bucuresti, in conditiile in care alte centre importante precum Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi sunt la sute de kilometri distanta. Odata iesiti de pe bancile universitatii, studentii se stabilesc definitiv in capitala unde isi vor gasi un loc de munca si isi vor intemeia ulterior si o familie.

Nevoia de performanta: Statisticile arata ca majoritatea oamenilor de succes provin din provincie. Acest lucru este observabil si in lumea show-bizz-ului, unde dupa revolutie, si-au facut loc foarte multe vedete venite din alte orase ale tarii sau chiar din Republca Moldova. Care este atunci explicatia? Tinerii din provincie sunt mai ambitiosi decat cei din capitala?  "Nu putem vorbi decat in termeni relativi despre o asa-zisa suprematie culturala si intelectuala a provinciei- vazuta in ansamblul ei - asupra capitalei. Este evident ca, dintotdeauna, varfurile intelectualitatii romanesti au fost atrase spre capitala, indiferent care a fost aceasta de-a lungul secolelor. In acest caz vorbim despre Bucuresti care, indubitabil, a oferit o structura economica si administrativa propice dezvoltarii artistice si culturale" , este de parere Corina Radaut, profesor de sociologie.

Clisee: Confruntarea de principii "capitala vs provincie" este totodata o problema ce tine de orgoliul bucurestenilor-sadea (si chiar a celor stabiliti relativ de curand aici). Intrebati in ce consta diferenta dintre capitala si alte orase, acestia aduc in discutie criteriul cantitativ (populatie, locuri de munca, mijloace de transport etc), neglijandu-l pe cel calitativ:  in ultima perioada standardele de viata din alte orase vestice (Cluj, Timisoara) tind sa fie mai ridicate decat in Bucuresti. Si atunci, este Bucurestiul un oras exceptional sau nu? Este o intrebare la care numai voi, bucuresteni sau provinciali, puteti raspunde.

Nu rata articolul saptamanii: Feng-shui si astrologia isi dau mana pentru o toamna dinamica!

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr