Portretul regelui Charles al III-lea, prezentat în timp ce poartă roba de stat și stă în picioare lângă coroana de stat imperială, și cel al soției sale, regina Camilla, vor fi expuse la National Gallery din Londra timp de o lună, înainte să fie aduse la Palatul Buckingham, 'casa' lor permanentă, a anunțat marți biroul de presă de la Palatul Buckingham prin intermediul unui comunicat de presă.
Regele Charles, în vârstă de 76 de ani, care a fost diagnosticat cu un cancer nespecificat anul trecut, la aproximativ 10 luni după ceremonia de încoronare, a pozat pentru acest portret oficial într-o perioadă în care urma deja un tratament medical.
Regele și regina și-au comandat portretele la scurt timp după ceremonia de încoronare organizată în Abația Westminster din Londra, alegând însă artiști diferiți. Regele Charles a fost pictat de Peter Kuhfeld, în timp ce regina Camilla l-a ales pe pictorul Paul Benney, a precizat biroul de presă de la Palatul Buckingham.
'Am încercat să produc un tablou care este atât uman, cât și regal, continuând tradiția portretisticii regale', a declarat Peter Kuhfeld într-un comunicat despre portretul suveranului, al cărui fundal este Sala Tronului din Palatul St. James.
Regina Camilla poate fi văzută purtând rochia ei de încoronare din mătase de culoarea fildeșului, în timp ce se află lângă o coroană diferită. Paul Benney a declarat că a dorit să sublinieze natura istorică a încoronării în timp ce prezenta totodată 'umanitatea și empatia unei persoane atât de extraordinare care își asumă un rol extraordinar'.
De-a lungul istoriei, portretele au fost utilizate ca o demonstrație de putere. Cel mai timpuriu exemplu de acest fel din Colecția Regală este portretul de stat al regelui Iacob I al Angliei, Iacob al VI-lea al Scoției, realizat în 1620.