Vezi ce este diferit la italieni faţă de restul lumii

De în Calatorii 13 iun 2018

Lucrurile obișnuite care îi vin în minte unui turist când se gândește la Italia sunt Colosseumul, Romeo și Julieta, La Scala, pizza și paste sau frumoasa Coastă Amalfi, dar sunt unele lucruri care surprind pe oricine și pe care le descoperă doar pasionații sau cei care cunosc un localnic.

Iată 12 lucruri interesante despre Italia.

1. Italienii apreciază într-un mod special distanțele

Poți traversa Italia de la Nord la Sud în 10 ore, motiv pentru care italienii au un mod aparte de a estima distanțele. La ei, o călătorie de 2 ore din Milano până la cea mai aproiată plajă este extrem de lungă, iar o călătorie din centrul orașul către periferii ar trebui plănuită cu mare atenție.

2. Italienii sunt foarte patrioți

Italienii sunt mândri de originile lor și când îi întâlnești pentru prima oară cu siguranță îți vor povesti de satul lor natal, de provincia din care vin și totul despre locurile unde s-au născut. Unul dintre posibilele motive pentru care fac acest lucru este memoria genetică și trecutul în care Italia era considerată centrul lumii.

3. Există multiple dialecte în Italia

În Italia, există mai mult de 100 de dialecte complet diferite, practic se vorbesc mai multe limbi, drept pentur care când intri într-un oraș vei găsi două tipuri de semne, unul în italian standard și unul în dialectul local. Un alt exemplu pertinent este Divina Comedia a lui Dante, care deși este scrisă în dialectul standard italian, este bazată pe cel Florentin, motiv pentur care cetățenii din Florența își consideră graiul cel mai frumos din țară.

4. Țara perfectă pentru oamenii în vârstă

Sunt foarte mulți bătrâni în Italia, deoarece italienii abia așteaptă ziua pensionării, când pot renunța la slujba lor plictisitoare în favoarea călătoriilor sau cititul cărților. Aici vârsta pensionării crește odată cu creșterea speranței de viață, care este acum de 82 ani. Italienii consideră că bătrânii merită doar ce-i mai bun.

5. Italienii nu-și încurajează tinerii

Italienii au destul de puține oportunități de carieră, iar cei mai ambițioși studenți termină scoli prestigioase din Londra, Berlin, Helsinki sau Milano. Persoanele de 30 de ani trebuie să lucreze pe gratis sau primesc cel mult 200-300 de euro pe lună, dacă vor să muncească undeva unde să capete experiență și abilitățile necesare pentur domeniul în care s-au pregătit. În Italia, antreprenorii tineri sunt persoane sub vârsta de 40 ani și abia după aceea se pot gândi oamenii să-și facă o adevărată carieră.

6. Italienii nu se grăbesc să-și întemeieze o familie

De obicei, italienii fac opii mai târziu. Consform datelor Eurostat, în 2016, media de vârsta la care o femeie devenea mamă pentru prima oară era de 32 ani, iar un bărbat devenea tată pentru prima oară la 35 ani. Ceea ce este interesant e că o femeie de 40 de ani are mai multe șanse și e mai probabil să devină mamă decât una de 20 de ani, procentajul fiind de 8% față de numai 2%. Cel mai bun exemplu de mamă târzie printre italieni este Monica Belluci, care a născut la 39 de ani. În plus, în Italia este aproape interzis să botezi copiii după numele părinților care încă mai trăiesc.

7. Italienii se căsătoresc târziu

În Italia, cuplurile simt nevoia să se căsătorească abia după ce au deja 2-3 copii, deoarece este destul de greu să bagi divorț legal. Dacă un cuplu nu are opii și nu împarte nimic, procesul poate dura un an de zile, dar dacă cei doi au deja copii, ei cheltuiesc mult mai mulți bani pentur oficializarea divorțului și totul durează chiar și trei ani.

8. Nu oricine poate deschide un cont bancar

Un străin își poate deschide un cont bancar doar dacă o rudă cu cetățenie sau un prieten care are deja cont la banca respectivă garantează pentru el. Reprezentanții unei bănci pot chiar refuza să răspundă anumitor întrebări prin telefon dacă nu-ți recunosc vocea.

9. Societatea italiană facilitează peste tot accesul persoanelor cu deficințe

Există tot felul de facilități pentru cei cu deficiențe fizice. Aceștia nu stau închiși în casă ci se duc la piscină, restaurant, magazin, merg în vacanțe și îșiu cresc copiii. Datorită acestei politici de incluziune, copiii știu că există oameni diferiți de ei și că acest lucru este normal. Un italian adevărat nu va parca niciodată pe locurile destinate invalizilor.

10. Au un program de masă bine stabilit

În nordul Italiei, restaurantele sunt deschise doar pentru prânz (mai exact între orele 12:00-14:30) și pentru cină (de la ora 19:00 până la ora 23:00), altfel ai doar ocazia să servești un sendviș sau o salată la bar. Dacă un italian nu reușește să ia prânzul înainte de ora 14:30, acesta nu va mai mânca la ora 15:00, să zicem, ci va aștepta cina. În Italia nu există supermarketuri deschise non-stop, deoarece viața are prioritate pentru toată lumea și oricine vrea să petreacă timp alături de familie și prieteni sau să se se relaxeze duminica. Dacă un magazin sau restaurant este deschis duminica, acesta va fi închis luni.

11. Poți fi amendat dacă te dezabonezi de la serviciul de telefonie

În Italia, trebuie să citești bine termenii contractuali, pentru că taxa pe care o plătești este aceeași timp de 3 luni până la un an, apoi crește cu 30% și nu te poți dezabona. Acest lucru se aplică și la serviciile de Internet, dar și la telefonia mobilă, unde trebuie să plătești 100 de euro dacă vrei să încetezi contractul înainte de termen.

12. Bideul este obligatoriu pentru italieni

Nu vei găsi o baie fără bideu în Italia, iar producătorii au descoperit o metodă prin care poți transforma un bidou într-o cadă pentru bebeluși.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 feb