Totul conteaza!

De în Recenzie 16 oct 2011

" Totul conteaza! de Ron Currie Jr. desi nu se inscrie in parametrii traditionali, radiaza a incredere, stil si indrazneala. Entuziasmul regasit de la pagina la pagina, nu este datorita personajelor ci situatiilor pe care autorul le creeaza.


A doua carte a lui Ron Currie Jr. "Totul conteaza!" este o continuare a primului sau roman "Dumnezeu este mort". Daca in primul surprinde noua povesti ce apartin unei lumi cazute in haos dupa moartea brusca a lui Dumnezeu; in "Totul conteaza" nucleul se axeaza pe un sfarsit inevitabil, bine punctat - o cometa uriasa  va distruge lumea si umanitatea in ultimile sale cateva pagini.

Acest fapt nu strica acea nota imprevizibila, ci chiar cunostinta acestui final deschide povestea romanului ca un fel de mecanism. Nu numai cititorii cunosc acest lucru, dar si personajul principal, fapt ce ii afecteaza fiecare actiune.

Junior Thibodeau, stie acest lucru inca din anul nasterii sale 1974. In primul capitol o voce i se adreseaza (aceasta fiind partial si naratorul povestii) spunandu-i ca in 36 de ani si 168 de zile, un meteorit va distruge Pamantul. Aceasta voce sau zeu admite ca inca nu stie nimic altceva, posibil ca el nici sa nu mai traiasca pana atunci.

De ce acest zeu (sau zei) l-a ales pe Junior nu este clar, dar actiunea este cosntruita in asa masura incat nici sa nu fie nevoie de explicatii. In cele din urma, zeii surprind urmatorul adevar: nu suntem cu totii alesi? Intr-un moment din viata toti devemin constienti ca intr-o zi lumea se va sfarsi. Este exact acel moment dezamagitor pe care cartea il surprinde si il dramatizeaza, luand ca premisa urmatoarea intrebare: cum si-ar trai un om viata daca ar stii din clipa in care se naste exact cand moare sau cand se termina lumea? Intrebarea este interpretata de Currie imaginativ dar si surprinzator, si rezultatul experimentului sau este unul deosebit.

Pe scurt, in "Totul Conteaza", ne este prezentata viata lui Junior Thibodeau "al patrulea om din lume ca inteligenta". Parcurge momentul nasterii sale, copilaria tulburata, viata lui intima, problemele de depresie si implicarea intr-un proiect guvernamental secret de salvarea a lumii. Pana la finalul vietii sale si al lumii el va experimenta o serie larga de emotii: iubirea fata de Amy (dar si dezamagirea dragostei in momentul cand acestia se despart din cauza universitatii sau supararea din urma lipsei de comunicare), socul si durerea la aflarea vestii ca tatal sau este diagnosticat cu cancer; grija pentru fratele (dependent de droguri) si mama sa (alcoolica). 

Esenta acestei carti este regasita inca din titlul sau: "totul conteaza, dar nu in ciuda disparitiei tale si a celor pe care ii iubesti, ci tocmai din aceasta cauza".


Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Recenzie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 mai