smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Superstitii si obiceiuri de Boboteaza

De în Monden 5 ian 2011
Nu mai incape indoiala. Suntem un popor de superstitiosi. Atat de superstitiosi, incat de la 1 ianuarie 2011 vrajitoria, ghicitul sau astrologia au trecut alaturi de alte cateva "activitati din domeniul serviciilor personale" in randul job-urilor cu acte in regula, sau mai bine zis, al celor pe care Fiscul le vrea in regula.

In Romania anului 2010, 51% din populatie considera ca depindem prea mult de stiinta si prea putin ne bazam pe religie, potrivit unui Eurobarometru ale carui rezultate au fost publicate la mijlocul anului trecut... Si daca tinem cont si de modificarile facute recent in nomenclatorul meseriilor, tindem sa-i dam dreptate.

E greu de crezut ca urbani si dependenti de tehnologie, cum am ajuns sa fim, si traind intr-o societata complet secularizata, poti fi angajata ca vrajitore cu carte de munca, insa se pare ca misticismul, ezoterismul si in foarte multe cazuri prostia (atunci cand vorbim de crezutul in ghicitoare sau tot felul de vrajitoare), isi face loc indiferent de mediul in care traiesti.

Astfel, exista credinta ca pana la Boboteaza expira termenul de petire a fetelor, iar perioada cuprinsa intre Ajunul Craciunului si Boboteaza este plina de vraji de dragoste si ghicit premarital. O serie de obiceiuri, datini si traditii stravechi, religioase si pagane sunt readuse la viata in aceasta perioada.

Batranii spuneau ca daca in dimineata Ajunului de Boboteaza pomii erau incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat. Daca va bate crivatul, anul va fi rodnic, iar daca vor fi sloiuri la stresini, primavara va fi timpurie. Nu stiu cum a fost prin alte parti, dar in Bucuresti a fost atata promoroaca, incat vara asta s-ar putea ca plopii sa faca pere si si rachita micsunele cu adevarat.

De asemenea, se credea ca animalele din grajd vorbesc la miezul noptii dinspre ziua de Boboteaza despre locurile unde sunt ascunse comorile. Asa ca nu trebuie sa-l invinovatim pe Gigi Becali ca si-a facut staul in buricul urbei dambovitene, cine stie ce comunicare transcedentala are cu mioarele care au ajuns vedete pe GSP.Vezi aici cum.

Tot in ziua de ajun, inainte de aprinderea focului, se strangeau cenusa din soba si gunoiul din casa pentru a fi pastrate pana in primavara, cand se presarau peste rasaduri si campuri "pentru a le face rodnice si a le proteja de gujulii". Fanul de sub fata de masa si bulgarii de sare se adaugau in hrana animalelor "pentru a le feri de farmece, de boli si de duhurile rele". In acelasi scop era folosita si agheasma luata de la preotul care venea cu Iordanul.

In seara de Ajun se savarseau si practici de aflare a duratei vietii. Inainte de culcare, se luau carbuni din vatra si se denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se credea ca primul care va muri, in acea din familie, va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede.

In unele zone rurale, gospodina casei aseza cel mai frumos fuior de canepa pe crucea preotului, invitat sa se aseze pe lavita. Sub laicerul de pe lavita erau asezate, din timp, boabe de porumb - "ca sa stea clostile pe oua" - si busuioc - "ca sa vina petitorii".

Referitor la canepa nu va recomand sa cresteti planta in propria locuinta pentru a scoate fuioare, pentru ca pana o ajungem la nivelul Olandei  sau al SUA, s-ar putea sa apara probleme de care nu stiu prin ce vraji se poate scapa, si nici sa trageti de preot sa se aseze la voi pe lavita pentru ca si hartuirea este din ce in ce mai des incriminata.

Puteti insa sa subtilizati sau sa cereti frumos, un fir de busuioc din buchetul cu care preotul stropeste prin casa, pentru a-l aseza sub perna spre a va visa ursitul. Investit cu puteri speciale, busuiocul este una dintre plantele cele mai intrebuintate in descantecele de dragoste si cele de maritis.

Revenind la traditia populara, oferirea fuiorului avea mai multe semnificatii: se credea ca de firele acestuia se vor prinde toate relele, ca fuiorul devenea o punte peste care vor trece sufletele mortilor sau ca Maica Domnului va face din canepa un voloc (plasa de pescuit, n.r) cu care va prinde sufletele mortilor din iad pentru a le ridica in rai.

O alta traditie romaneasca spune ca in noaptea de Boboteaza, fetele care doresc sa se marite trebuie sa-si lege pe degetul inelar un fir rosu de lana ori matase de care sa innoade o ramurica de busuioc luata de la preot si sa puna apoi crenguta sub perna, pentru a-si visa ursitul.

In seara din ajun, fetele care doresc sa se marite trebuie sa faca o turta de faina, foarte sarata, sa nu bea apa, ci doar un strop de agheasma, apoi sa manance turta si sa mearga la culcare. Noaptea, tinerele isi vor visa ursitul.

Daca vi se pare prea greu de realizat aceste ritualuri, exista si variante mai simple de a afla previziuni despre viitorul vostru sentimental. Astfel, se spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

"Sfintirea mare a apei" 

Apa reprezinta un element cu o simbolistica deosebita in ansamblul acestei sarbatori. "Sfintirea mare a apei" se poate face doar in ziua de 6 ianuarie.  Sfintita de catre preoti in cadrul unui ceremonial religios, apa capata proprietati cu adevarat miraculoase si vindecatoare. Agheasma nu se strica, ci ramane proaspata si "vie" pe tot parcursul anului, fiind folosita ca "leac" dpentru orice boala. Tot ea alunga spiritele rele, purifica si curata sufletul.

Aceasta apa vie are si rolul de purificare a spatiului, de inlaturare a duhurilor rele din locuinte si gospodarii. Agheasma este pastrata tot anul intr-un mic vas langa icoana si nu se altereaza in timp. Daca totusi capata gust neplacut, traditia spune ca o persoana din casa a comis un mare pacat sau ca asupra casei a fost aruncat un blestem pe care numai preotul il poate desface.

In seara de Boboteaza tinerii necasatoriti umbla cu Iordanul. Acestia se duc pe la case, colinda si iordanesc, pe toti din familie ca sa le poarte noroc.Tot de Boboteaza sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alexandra covatariu (11.01.2011, 13:00)
aceste superstitii sunt specifice poporului roman...s-au transmis din generatie in generatie pana in zilele noastre de mare tehnologie... este bine sa le stim pentru ca la urma urmei fac parte din cultura noastra. Ideea cu taxarea vrajitoritului, a astrologiei mi se pare ok...Cei care le practica ajung sa castige mei mult ca unul care munceste cu adevarat si trbuie sa-si plateasca darea la stat. Asa ar trebui si cu acestea.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr