Secretele bunicii: Ceapă umplută cu bunătăţi - "Pune puţin orez fiert în zeama peştelui"

De în Secretele Bunicii 9 feb 2016

Feminis.ro îşi propune o incursiune în timp în bucătăriile gospodinelor de altădată, într-o vreme când miresmele bucatelor care mai de care mai meşteşugite invadau fiecare colţ de mahala din Bucureşti şi când vocea groasă a precupeţelor din târg atrăgea muşteriii la galantare mai ceva ca reclamele luminoase din zilele noastre.

Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strâşi la masa din salon. Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.

Astăzi vă prezentăm o reţetă delicioasă şi foarte simplă, ceapă umplută cu bunătăţi. Un preparat pe care sigur nu l-ai întâlnit până acum, chiar dacă are mai mult de 100 de ani.

Ceapă umplută, de dulce sau de post

"Fierbe potrivit în apă cepe mari albe, cu sarea necesară. Scoate apoi miezul cepelor ca să rămână numai în două sau trei foi. Amestecă miezurile cepelor cu franzelă muiată, 150 de grame cam prăjite şi pisate, 150 de grame de şvaiţer (brânză de Elveţia), ras pe răzătoare, trei gălbenuşuri de ou, un albuş bătut bine, piper şi puţină nucşoară şi amestecă bine toate acestea.

Apoi, umple bine cepele de mai sus, dă-le prin făină, moaie-le în ou bătut foarte bine şi pune-le să se prăjească în unt proaspăt deajuns. După aceasta, aşază-le într-o tingire (n.r. un vas asemănător cu ceaunul, de aramă sau fontă), toarnă deasupra lor un sos pregătit de mai înainte, din bulion, vin şi unt, lasă-le să fiarbă două minute şi dă-le la masă.

Pentru post, umplutura aceasta se pregăteşte cu tocătură de peşte, morun, ştiucă sau şalău. Pune puţin orez fiert în zeama peştelui, pâine muiată în zeama peştelui, şi stafide fără sâmburi. Amestecă toate acestea împreună, umple cepele şi urmează ca mai sus. În loc de unt însă, pune untdelemn, bulion şi vin alb."


Galerie foto
Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Secretele Bunicii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi