Secretele bunicii: Curcan umplut cu castane - "Pregăteşte un curcan tânăr şi gras, sară-l şi unge-l"

Feminis.ro îşi propune o incursiune în timp în bucătăriile gospodinelor de altă dată, într-o vreme când miresmele bucatelor care mai de care mai meşteşugite invadau fiecare colţ de mahala din Bucureşti şi când vocea groasă a precupeţelor din târg atrăgea muşteriii la galantare mai ceva ca reclamele luminoase din zilele noastre. 

Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strâşi la masa din salon.

Citeşte şi: Secretele bunicii: Ciorbă de burtă de vacă (skembea): "Ia fruntea dela zeama aceea, împreună cu zeama de..." 

Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel SteriadBIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.

Citeşte şi: Secretele bunicii: Budincă de vin - "Pune în el pesmete dela patru franzele" 

Descoperă o reţetă deosebită şi savuroasă pe bază de curcan umplut, cu ajutorul căreia vei da pe spate şi cei mai pretenţioşi membri ai familiei!

"Pregăteşte un curcan tânăr şi gras, sară-l şi unge-l cu unt pe dinăuntru şi pe dinafară; apoi ia 600 grame de orez ales şi spălat, dă-l într'o jumătate undă, ia 50 de castane frumoase, coapte şi curăţite, 180 grame de zahăr, 10 grame de scorţişoară, şi o lingură de unt. Amestecă toate acestea, umple curcanul şi coase-l pe unde l-ai umplut. Umple şi guşa şi coase-l iar. Apoi pune-l într'o tavă şi dă-l la cuptor.

Dacă vrei să pui trufe în loc de castane, pune trufe fără zahăr, sarea necesară, puţin piper şi jumătate pahar de Maderă în orez; apoi umple curcanul tot aşa şi pune unt foarte proaspăt.

Dacă vrei ca friptura să fie mai gustoasă în trufe, pregăteşte 15 trufe tăiate în două, un pahar de Maderă; jumătate de lingură de unt şi 150 grame de bulion; lasă curcanul la o parte să scadă şi când îl dai la masă, taie pieptul frumos felii pe loc, şi toarnă trufele deasupra."

Vă dorim poftă bună!

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Secretele Bunicii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 mai