chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Secretele alimentelor artizanale fata de ceea ce mancam de obicei astazi!

De în Sport 24 iun 2010
Pe principiul o bucata de somon fume nu este doar o bucata de peste, ne lovim la galantare de mai multe etichete: fie este industrial (de obicei nu are eticheta) fie il lauda atent atasandu-i emblema de bio, fie natural 100%, sau mai nou... artizanal! Productia de alimente artizanale este relativ noua in Romania si ne intampina cu delicatese demne de orice rasfat culinar. Cat costa, unde le gasesti si care este procesul de productie in raport cu productia de serie, afla in continuare de la directorul general al unei astfel de locatii!

Productie de alimente artizanale

Am invatat ce inseamna sa mancam 100% natural si i-am dat un nume: alimentatie bio/eco; am descoperit apoi secretele unei alimentatii care a prins pur si simplu viata: "hrana vie"; relativ recent, ne-au impresionat oamenii de stiinta cu puterile lor revarsate in gastronomie, adaugand trendurilor alimentare existente bucataria biomoleculara. Am aflat de asemenea ca exista o alimentatie care se tine scai de... astre, pentru ca se roteste dupa ele - acestea sunt alimentele biodinamice. Este timpul sa ne reorientam interesul si sa lasam in urma aceste minunatii deja epuizate ca subiect, pentru ca avem in prim plan o tendinta cu iz oarecum gourmet: productia de alimente artizanale!  Nu este o productie de tip fantoma sau una pur si simplu teoretica, o regasim si o putem degusta de pe bulevardele Bucurestiului, intr-una dintre locatiile Delicateriei Traiteur: universul alimentelor de tip artizanal.

Am vrut sa aflu mai multe despre aceasta noua tendinta si sa incerc sa descopar unicitatea ei in raport cu alte tendinte actuale sau pur si simplu cu ceea ce mancam noi obisnuit: alimentatia industriala "de masa" sau la scara larga. Mai simplu, spun eu, alimente de tip comercial. Pentru a ma lamuri in acest sens, am vorbit cu Adrien Damour, Director general Delicateria Traiteur si omul potrivit pentru a ne face o incursiune in acest tip de bucatarie. Daca e scumpa sau nu, care este exact procesul de productie, ce o face atat de speciala si de ce ne-am orienta spre a o degusta, aflam chiar de la el!

Expresia, precum si productia de "alimente artizanale” este una noua in Romania, pe care personal nu am mai auzit-o. L-am rugat pe dl. Damour sa ne explice putin conceptul pentru a intelege mai bine ce inseamna un astfel de produs.

Productie artizanala inseamna elaborarea de produse intr-o scara mica, cateva zeci pe serie, utilizarea in mica masura a tehnologiei. Productia artizanala se bazeaza mai mult pe manopera si pe faptul ca nu se folosesc produse artificiale (E-uri) pentru a creste termenul de valabilitate si a reduce, implicit, costurile de productie. In productia industriala mecanizarea este excesiva, vorbim despre utilizarea de aditivi pentru a ieftini produsele sau de introducerea de componente ieftine ori chiar gratuite, cum ar fi aerul si apa.

Care este diferenta dintre alimentele artizanale si cele bio, pentru ca am observat ca sunt folosite diferit in interiorul Delicateriei!

Bio inseamna productie biologica, in general fructe si legume care nu au primit decat tratament organic, fara substante chimice si ingrasaminte naturale. Cel mai important este ca produsele bio sunt cultivate pe teren curat in care nu s-a folosit chimical timp de 3-4 ani. Pentru produsele animale, este valabila aceeasi strategie cu terenul curat si alimentatia naturala.

Unicitatea Delicateriei consta si in faptul ca toate produsele sunt create intr-un laborator propriu, iar standardul este foarte ridicat in ceea ce priveste prepararea lor, chiar si la cel mai ieftin produs, calitatea primand inainte de toate! Spuneti-ne exact, descriind procesul prin care trec si care le face unice, cateva dintre produsele dvs. sa spunem painea, somonul si branzeturile. Care sunt pasii prin care trec si care fac pana la urma diferenta?

De exemplu fileul de somon afumat este pus in sare alaturi de condimente naturale, este frecat, spalat, uscat si afumat la rece la o temperatura de 15º C cu rumegus de fag, toate procedura durand 3 zile.  In mediul industrial, se injecteaza fileul de somon cu fum si sare lichida.

Painea se face dupa metoda traditionala si are in componanta doar faina, apa, sare si drojdie. La painea produsa pe scara industriala se folosesc aditivi care ofera produsului aspect constant. Foarte des vorbim pe piata romaneasca de produse ajung congelate in brutarii si sunt introduse acolo in cuptor.

 

Productie de alimente artizanale

Avand in vedere ca trucurile artificiale de conservare ale produselor nu sunt parte integranta din conceptul delicateriei (fara conservanti artificiali, fara E-uri, coloranti si alte metode nocive), cum reusiti sa pastrati proaspete mai multe zile produsele de pe rafturi (nu cele la comanda), pentru ca stim ca tot ceea ce este natural se degradeaza rapid!

Producem cantitati mici, avem flexibilitate fiind productor, si lucram mult pe statistici care ne ajuta sa producem zilnic estimari de vanzari. Este adevarat ca inregistram si pierderi, dat fiind ca nevoile clientilor variaza destul de mult, insa conceptul nostru este sa venim in indeplinirea cerintelor clientilor.

Care sunt principalele tipuri de alimente comercializate de dvs. si care sunt diferentele dintre acestea si variantele lor din comert. Numiti va rog minim 5 astfel de diferente, de exemplu intre somon fume varianta artizanala si comert, ciocoloata, prajituri, paine etc.

Praline de ciocolata: bomboane prospete, conservare in medie 30 de zile, ciocolata cu procent mare de cacao (70%) fara aditivi.

In industrie termen este in general de 12-18 luni, se utilizeaza masiv zahar, ulei, sirop de glucoza, conservant si emulgator (mono si diglycerin) care stabilizeaza grasimea. In general contin cacao cam la 10%.

Torturi: Ca si in cazul ciocolatei, avem torturi cu cacao 70%, utilizam oua si smantana propaspeta

In industrie, gasim la torturi multi stabilizatori pentru grasime, frisca pe baza de ulei, ciocolata saraca in cacao, zahar in cantitate mare

Inghetata: lapte, smantana, cacao. Gama Delicateria este complet naturala folosind doar guma guar care este un extract de o planta vegetala si care echilibreaza reteta

In Industrie: multa apa, crestere de volum prin introducerea masiva de aer, uleiuri, zahar, glucoza si multi stabilizatori.

Ati deschis o noua locatie in Bvd. Dacia...sa intelegem ca romanii sunt interesati de acest tip de gastronomie, in ciuda preturilor nu tocmai mici, chiar si pe timp de criza?

Exista o clientela care apreciaza produsele gastronomice, clientela aceasta are un nivel de trai superior, iar preturile sunt rezonabile raportate la nivelul de calitate.  Oricum, avem clienti exigenti si cunoscatori care stiu totdeauna rationamentul calitate-pret. Clientii, chiar daca nivelul lor de trai nu a fost afectat de criza, cauta la ora actuala produse la un pret cat mai bun.

Care este cel mai ieftin produs din Delicaterie? Si cat costa?

Croissant au beurre , 4 Ron.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar