chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Dovada stiintifica ca suntem ceea ce gandim: Neuropeptidele

De în Sanatate 6 iun 2014
Aristotel ne sugera sa incercam sa ne armonizam trupul cu sufletul si ne prevenea, spunand ca o schimbare sufleteasca va avea intotdeauna repercursiuni asupra trupului, reciproca fiind, si ea, valabila.

Gandurile ne creeaza realitatea insa cum se intampla, mai exact, asta? Ei bine, Candace Pert, renumit profesor de cercetare in domeniul neurologie, a incercat sa explice acest fenomen. Asadar, Candance a studiat indeaproape neuropeptidele, pe care le-a numit “moleculele emotiilor”.

Peptidele sunt parti minuscule de proteine. Stim deja ca proteinele sunt primele forme vii de pe Terra. Peptidele constituie un manunchi de legaturi dintre 10 si pana la 100 amino-acizi. Daca numarul de amino-acizi depaseste 100, atunci este vorba de polipeptide, iar daca este vorba de mai mult de 100 de amino-acizi, vorbim deja despre proteine.

Pana la acest moment s-au identificat deja 90 de neuropeptide, asociate cu schimbari de dispozitie, sistemul nervos, dereglarile hormonale si sistemul imunitar. Printre acestea s-au descoperit si neurotransmitatori care duc informatia de-a lungul sinapselor pana la sistemul nervos. Asadar, putem spune ca peptidele sunt reprezinta substanta informationala. Alte peptide cunoscute sunt endorfinele (le stim sub numele de “hormonul fericirii”), insulina (responsabila cu nivelul de zahar din sange) ori serotonina.

Exista 20 de amino-acizi in corpul uman, dintre care 9 sunt esentiali, ceea ce inseamna ca nu pot fi produsi de organismul uman si trebuie sa ii aducem prin alimentatie. Prima peptida, secretina, a fost descoperita in intestine. Aceasta descoperire i-a lasat muti de uimire pe specialisti intrucat acestia erau siguri ca toate functiile psihologice sunt realizate prin impulsuri electrice trimise de la creier catre sistemul nervos.

Apoi a fost identifiata endorfina, peptida opioida endogena care are un rol in procesul de memorare si invatare precum si in raspunsul la stres ori in transmisia durerii si reglarea apetitului. Treptat, s-a descoperit ca exista conexiuni de peptide in creier si s-a ajuns la neuropeptide. Dupa ani intregi de cercetare am aflat ca neuropeptidele sunt fabricate in intreg organismul, incepand cu celulele imunitare si pana la mauva osoasa ori sistemul digestiv. Drept urmare, emotiile pot influenta activitatea limfocitelor in functie de gandul pe care il avem.

Toate neuropeptidele au o structura moleculara asemanatoare, ceea ce inseamna ca difera numai din punct de vedere al fortei cu care oscileaza moleculele. Neuropeptidele sunt cameleonice, avand capacitatea de a-si schimba structura in functie de anumite ganduri si emotii pe care le avem.

In functie de gandurile si emotiile pe care le avem, anumite neuropeptide apar in creier si in sistemul nervos, creind o retea intre inte si corp. Reteaua complicata si complexa constituita intre celule, neutrotransmitatori, neuropeptide, hormoni, sistemul imunitar, sange si nervi are nevoie de o armonizare perfecta pentru ca noi sa fim sanatosi si echilibrati.

Candance Pert descrie misterioasa energie care conecteaza mintea si emotiile de corp ca fiind un flux informational liber, purtat de biochimia emotiilor: neuropeptidele si receptorii acestora. Cortisolul secretat de-a lungul perioadelor stresante joaca un rol esential in slabirea sistemului imunitar. Schimbarile la nivelul structurii neuropeptidelor joaca un rol important in lipsa activitatii sistemului imunitar.

Pentru ca totul sa fie mai simplu, sa luam un exemplu. Peptida responsabila cu starea de bine (serotonina), se conecteaza cu receptorii specifici prin intermediul membranei celulare. Asadar, mesajul cu starea de bine ajunge direct in nucleul celulei, influentand fiecare functie a celulei. Acum intelegi cat de puternic esti afectata de gandurile negative pe care le ai? Resentimentele si mania provocate de actiunile nepotrivite pe care unii oameni din jurul nostru le au capata proportii uriase de fiecare data cand le luam in seama, distrugandu-ne sanatatea. Gandurile devin emotii, apoi, prin intermediul neuropeptidelor, activitatea celulara este influentata. Acest lucru se intampla ani la rand, pana cand organismul cedeaza si corpul se imbolnaveste.

Confucius obisnuia sa spuna “Daca iti dedici viata razbunarii, atunci sapa doua morminte.” Celulele tale se simt asa cum tu te simti. Asadar, gandurile tale iti creeaza realitatea. Atunci cand iti petreci timpul gandindu-te la ceva anume, acel ceva devine parte din viata ta. De aceea functioneaza afirmatiile motivationale. Prin simpla repetare a unei propozitii simple, pozitive si puternice pentru tine, sansele ca frecventa vibratiilor din jurul neuropeptidelor sa schimbe modul in care celulele tale functioneaza, devin destul de mari. Schimbandu-ti gandurile si modul de a vedea lucrurile si spunandu-ti adesea “Am succes”, “Sunt relaxata” ori “Ma iubesc si ma accept asa cum sunt” vei reusi sa indepartezi blocajele energetice si sa permiti neuropeptidelor sa transmita vibratii pozitive, care vor transmite la randul lor mesajul ca esti bine, mesaj care va face parte din ADN-ul tau fizic si spiritual.

Frustrarea, furia, resentimentele, teama si starea de ingrijorare te fac sa fii stresata in permanenta. Apoi, acestea raman undeva in adancul memoriei celulelor tale, devenind, in timp, boli fizice ori psihice. Chiar si asa, mai exista o sansa pentru tine. Sansa de a constientiza ce ti se intampla si de a invata ceva din aceasta lectie pe care viata ti-o da. Este alegerea ta daca vrei sa te complaci in situatie ori vrei sa faci o schimbare majora care sa iti imbunatateasca viata.

Psihoneuroimunologia cerceteaza indeaproape legaturile dintre minte si corp, precum si impactul pe care aceste legaturi il au asupra sistemului imunitar. Studiile realizate in domeniu au demonstrat ca stresul si depresia influenteaza in mod negativ activitatea limfocitelor. Acestea sunt celulele albe din sange care lupta cu boli precum cancerul. Printre bolilesistemului imunitar sunt si HIV-ul, alergiile, artrita, infectiile, bolile autoimune, ulcerul si screloza multipla.

Neuropeptidele provoaca schimbari de ordin chimic in organism, slabind sau intarind sistemul imunitar. Imediat ce apare stresul, celulele sunt informate si reactioneaza in consecinta, provocand reactii chimice puternice, Acestea permit celulelor sa rezolve problema . Studiile de cercetare au demonstrat ca virusul HIV se amesteca cu peptidele asociate cu stima de sine scazuta. Mai mult decat atat, pacientii diagnosticati cu HIV care au beneficiat de terapie pentru a-si creste stima de sine si-au prelungit viata cu ani buni.

In momentul in care vom afla cu care neuropeptide interactioneaza anumite emotii, vom avea tratamentul pentru orice boala moderna. Acest tip de tratament are la baza vindecarea prin sistemul chakrelor.

Fii constienta de emotiile pe care le ai intrucat merita toata atentia ta. Incearca sa intelegi ce vrea fiecare emotie sa iti transmita si lasa-le pe cele negative sa se indeparteze. Emotiile de baza negative sunt: furia, teama, tristetea, ura si resentimente. In ceea ce le priveste pe cele pozitive, emotiile pe care trebuie sa le lasam sa ne domine sunt: bucurie, multumire, curaj si dragoste. Nu trebuie sa neglijam nici senzatiile de durere si placere.

Endorfina si efectele pe care le are asupra mintii si trupului tau

Creierul isi produce neurotransmitatori proprii, denumiti opiacee endogene. Acestea se formeaza in creier ca si raspuns la diferiti stimuli. Endorfinele au fost descoperite in anul 1975. Stresul si durerea sunt doi factori declansatori ai endorfinelor. Activarea receptorilor opiacei din creier provocata de propriile endorfine ale corpului nu duc la dependenta asa cum o face codeina ori chiar morfina.

Endorfina are urmatoarele efecte:

- scade senzatia de durere

- ofera senzatia de euforie

- regleaza apetitul

- elibereaza hormoni sexuali

- intareste sistemul imuniatr

- scade efectele negative pe care stresul le are

 Vrei sa stimulezi secretia de endorfine? Iata ce te ajuta!

- exercitiile fizice in mod frecvent si incearca sa iti depasesti conditia de fiecare data

- exercitiile de respiratie intrucat acestea ajuta la eliberarea endorfinelor. Practica yoga este atat de populara intrucat exercitiile de respiratie sunt extrem de eficiente.

- consumul de alimente precum ciocolata (cu peste 70% continut de cacao) ori ardei iute, care accelereaza secretia endorfinelor.

- acupunctura, masajul ori meditatia

- sexul

Stai doua minute si gandeste-te... catre ce se indreapta gandurile tale? Vei constata ca toate gandurile tale sunt indreptate catre viitor, ceea ce inseamna ca nu ai niciun control asupra lor. Asadar, grijile si frica anticipata nu ne ajuta cu nimic. De asemenea, frustrarile, resentimentele si furia provin din trecut. Ceea ce inseamna ca nu le putem schimba, putem doar invata din ele. Asadar, de ce ne-am pierde timp pretios si de ce am risipi energie pentru ceva ce nu putem schimba, dar nici nu ne ajuta cu nimic? Aceste trairi nu fac altceva decat sa te tina departe de prezent. Totusi, prezentul este tot ce avem. Gandurile provoaca emotii si sentimente care apoi se manifesta sub forma unor simptome fizice ori sub forma unui comportament anume. Incearca sa tii o evidenta a gandurilor tale, poate chiar un jurnal, pentru a invata cum sa le controlezi.

sursa: healthstresswelness.com

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar