chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Pune capat stresului, inainte de a claca iremediabil!

De în Sanatate 20 mar 2009
Scenariu: tu intr-o sedinta la serviciu, un moment tensionat sta pe cale sa explodeze in timpul reuniunii si ups, inevitabilul se produce: discutii aprinse! Strict legate de un proiect de care te ocupi, implicandu-te pe tine. Taci, rabzi, simti cum sangele depaseste viteza legala, te inrosesti toata la fata, iar "porumbelul" este pe cale sa-ti iasa dintre buze cu o detasare de nedescris. Insa iti amintesti ca esti in compania unor persoane importante, in fata carora o astfel de gafa te-ar putea costa scump? Cum faci fata unei astfel de situatii greu de controlat? Afla secretele unor femei de cariera!

Viata ne pune in situatii tensionate in diverse etape ale vietii! Acestea ne cresc nivelul de stres la cote alarmante si ne compromit in situatii jenante in care ne pierdem controlul, riscand sa aruncam vorbe sau gesturi care pot distruge tot ceea ce cladisem pana intr-un punct.

Fiecare dintre noi are fel unic de a reactiona in astfel de situatii. Personal, nu am trecut prin situatii extrem de tensionate, insa cand simt ca e ceva sau cineva care reuseste sa ma provoace si sa ma faca sa cedez nervos , imi "inec" dorinta de a rabufni in inelusele de pe deget sau in muzica data la maxim la calculator, in conditiile in care circumstantele imi permit acest lux. In situatii de stres ma joc cu inelele de pe deget pentru a ma calma. De multe ori a functionat si am reusit sa evit unele situatii chiar periculoase, care m-ar fi putut pune in postura de a rabufni inconstient, generand astfel scandaluri de proportii si reactii inutile din care tot eu as fi avut de suferit.

Avand in vedere ca majoritatea femeilor au probleme cu nivelul de stres mai ales la locul de munca, ne-am hotarat sa abordam cateva femei de cariera care s-au confruntat de-a lungul timpului cu diverse situatii in care au fost tensionate la maxim si sa le intrebam ce trucuri au folosit pentru a evita o posibila declansare uneori jenanta a excesului de stres. Sa aflam de la cele care se afla in direct conflict cu aceasta boala a secolului si sa invatam secretele femeilor de cariera de a pune capat unei crize inainte a de a claca iremediabil.

Ioana Molnar - "E
imposibil sa nu simti stresul cand inaintezi cu toate motoarele turate!"


Ioana Molnar lucreaza la Human Invest, o companie specializata in training, o functie care o "arunca" in scena multor situatii extreme, tensionate si pline de stres. O functie in care interactiunea cu oamenii este esentiala, comunicarea este cheia succesului, iar flerul este arma din buzunar. Fie ca esti bine, sanatoasa, fie ca ai probleme acasa sau nu, trebuie sa afisezi intotdeauna o tinuta de om profesionist indiferent de starea in care te afli. Cu siguranta ca a trecut prin multe sedinte care au agasat-o inca de dinainte de a intra in sala, iar in momentul propriu-zis au atins un punct nevralgic greu de tinut in frau. Dar a reusit sa faca fata cu succes unor situatii foarte grele.

Ioana imi povesteste inca de la inceput de statutul destul de dificil de intretinut al femeii in epoca moderna: "Timpul nostru este mult mai organizat si compartimentat in vremurile pe care le traim, iar ca femei cred ca simtim o presiune mai puternica, si prin ambitia de a reusi in toate aspectele vietii. Zi de zi jonglam cu o cariera (de succes), o viata de familie (implinita), prietenele si viata sociala, hobby-uri, iar in putinul timp ramas mai strecuram si cateva ore de fitness. E imposibil sa nu simti stresul cand inaintezi cu toate motoarele turate!"

Vorbind de femeia multifunctionala a zilelor noastre, stresul in cazul ei ia nastere atat la la locul de munca si uneori se prelungeste si acasa: "Pentru mine stresul incepe la birou: zilele cu deadline-uri stranse, cu ore lungi in fata laptopului, si cu N documentele de pregatit au efectul sa ma streseze. Uneori se continua si acasa: daca dupa o astfel de zi ma intorc acasa si gasesesc toate rufele care trebuie spalate, chiuveta cu vase, si eventual prietenul in fata calculatorului, simt cum mi se ridica tensiunea si ma stapaneste dorinta sa incep sa urlu."

Presiunea mult prea mare care apasa asupra intregului corp si irascibilitatea sunt semnele prin care Ioana isi da seama ca trebuie sa ia o pauza, trebuie sa faca ceva: "cateodata beau un ceai verde, eventual ascunsa prin vreo sala de sedinta daca sunt la birou; cele 10 minute de deconectare ma ajuta sa ma relaxez."

Secretele din spatele unei crize de stres:


1. Daca e o situatie minora, nu foarte grava, reuseste sa isi potoleasca stresul cu un baton de ciocolata, are efectul scontat.
2. Daca se afla intr-o situatie foarte serioasa si simte ca este pe cale sa explodeze, atunci alege sa se duca la o plimbare (chiar daca acest lucru se intampla in plina zi de lucru) - "o jumatate de ora prin parc sau pe niste stradute linistite, face minuni".
3. Dupa o zi foarte grea, istovitoare, Ioana se relaxeaza intr-o baie fierbinte cu arome de lavanda, dupa care completeaza tabloul cu un somn bun.

Ioana a descoperit in timp ca daca are grija cu propriile limite si isi asculta organismul este mult mai relaxata si ajunge sa se streseze mult mai rar.

Magda Popa - preocupari placute in afara jobului

Magda este director adjunct la una dintre renumitele clinici stomatologice de la noi, CityDent, si este o femeie acaparata de puterile malefice ale stresului doar la birou, ea reusind ca acasa sa se desprinda de tot ceea ce inseamna profesie si gasindu-si linistea in sanul familiei. Cu toate aceste, nici ea nu a fost ocolita de situatii tensionate la extrem, care o determinau sa plece cu mintea undeva departe la o vacanta linistita, intr-un loc placut, pentru a-si reveni sau sa-si gaseasca preocupari placute in afara jobului.

Insa nu tot timpul a putut sa recurga la astfel de metode de relaxare si refacere dupa perioade grele, astfel ca a trebuit sa isi gaseasca cai rapide si la-ndemana prin care sa depaseasca momentele. Nu de putine ori s-a aflat in situatia de a fi foarte agitata, sa simta ca tot ce face nu ii iese cum ar trebui sau sa fie nemultumita de cum lucreaza cei din jurul ei, existand situatii cand acasa rabufnea din orice... pana se calma. A trebuit sa rascoleasca pana cand a gasit metode prin care sa gaseseasca un echilibru intre birou si viata privata, luand fiecare moment cu mult calm si optimism.

Destresarea la-ndemana ei:


1. In general, cand este stresata iese din birou si incearca sa se calmeze sunand o persoana draga, care sa o ajute sa depaseasca momentul respectiv.
2. Si-a achizitionat o agenda rosie foarte frumoasa si isi noteaza in ea programul fiecarei zile, in acest fel reusind sa fie in tema cu tot ce are pentru ziua respectiva de facut, pentru a se putea organiza din timp.
3. In afara biroului se destreseaza facand sport si bucurandu-se de micile placeri ale vietii, chiar si dupa o zi groaznica la serviciu: alearga in parc, merge la teatru, viseaza, face planuri, simtindu-se in acest fel tonica si sanatoasa.

Oana Scarlat - "Cel mai tentant este sa adopti metode nesanatoase"

Oana este director de marketing la Exec-Edu, o companie a scolii de afaceri Asebuss, si considera ca stresul reuseste sa isi faca loc in viata ei atunci apare sentimentul ca nimic din ceea ce face nu e bine: "la acestea se mai adauga si aglomerarea de sarcini, lipsa unei prioritizari, incapacitatea de a incapacitatea de a gestiona corect timpul petrecut la birou, dar si acasa. La presiuni de tot felul suntem expusi zi de zi, insa cred ca momentele cele mai stresante se nasc din lipsa unui echilibru intre cariera, viata de familie si viata spirituala. Atunci cand, pe termen lung, uiti sa realizezi acest echilibru, intervine stresul."

Oana ne descrie cum resimte ea aparitia stresului in organism: "inaintea unei prezentari importante, de pilda, mi se intampla sa am dureri de cap, imi transpira mainile sau am palpitatii. Sunt ca un arc intins. Pe termen lung, disconfortul se instaleaza in intregul organism."

Cum face fata?


Raspunsul la factorii de stres si reactia dupa instalarea acestuia in organism depind foarte mult de fiecare persoana in parte si de tebieturile pe care fiecare si le asuma. "Cel mai tentant e sa adopti metode nesanatoase: sa fumezi, sa iei medicamente, sa bei - care functioneaza doar pe termen scurt", spune ea.

1. Ceea ce o incarca pozitiv, de fiecare data, este vizualizarea unei imagini relaxante, din cea mai frumoasa vacanta, de pilda.
2. In mijlocul unor proiecte stresante, o pauza de relaxare si respiratie poate restabili, macar pentru un timp, echilibrul interior.
3. Daca are timp, exercitiile de aerobic au un efect fantastic si energizant. In general, implicarea totala in activitati care iti fac o reala placere te elibereaza de stres si te incarca pozitiv.

Ioana Moholea - "Stresul si concentrarea fac o casa buna cu ticurile"

Ioana Moholea este tipul de persoana ambitioasa si genul de om care are intotdeauna de ales ce doreste sau trebuie sa faca in functie de prioritati.

Multitudinea de task-uri de la birou si lista de "to do-uri" care se prelungeste pe zi ce trece, in opozitie cu timpul care ramane la fel de scurt ca intotdeauna o face doar sa isi doreasca o zi mai lunga: termenele limita, urgente venite din partea clientilor, informatii administrative, dar si contabile care trebuie urmarite cu o atentie desavarsita; sunt doar cateva dintre responsabilitatile pe care le are de indeplinit; unde mai pui ca uneori apar proiecte de ultima ora, sarcini neprevazute, mailuri importante de rezolvat, toate intr-o singura zi.  

"Nevoia unei gestionari mult mai bune a stresului a venit odata cu responsabilitatea de a coordona si activitatea altor persoane din echipa. Atributii noi, dar si responsabilitatea de a acorda atentie felului in care ma comport si mesajelor pe care le transmit celor de langa mine. Ma surprind exagerand importanta unei sarcini pe care sunt nevoita sa o aman si care trece subiectiv din categoria “importante” in “foarte importante si urgente”. Atunci gandesc toate consecintele ca fiind mult mai grave: “Este groaznic daca nu apuc sa trimit mailul!” “Va fi foarte dezamagitor sa nu termin materialul de facut! ”, etc. Toate astea pot pune o presiune fantastica si pot impune un ritm de gandire foarte alert, care se transmite in tot ce fac: merg mai repede, incep sa mananc mai repede, in primele minute ma concentrez greu la povestirile celor dragi si nu ma pot desprinde din ideile care mi se invart in minte, etc."

Ce se poate intampla in situatii in care nu iti manageriezi suficient de bine nivelul de stres este ingrozitor, ne spune Ioana: lucrurile pot degenera, spui lucruri de care iti pare rau ulterior mai apoi, omiti lucruri importante din vedere sau si mai rau, ajungi sa apelezi la medicamente ca la un remediu anti-stres.

Armele din buzunarul ei:

1. Se desprinde de calculator pentru o pauza de macar 5 minute; daca nu poate iesi la o plimbare scurta in aer liber, se racoreste in dreptul unei ferestre deschise, unde incearca sa isi domoleasca gandurile si ritmurile.
2. Bea un pahar cu apa mai rece - apa are intotdeauna un efect de calmare asupra ei - acorda atentie respiratiei si se relaxeaza intr-un loc linistit, fara sa aiba langa ea telefonul.
3. Se destreseaza ascultand o melodie ceva mai lenta care imi place si ma ajuta sa ma rup cateva minute de activitati;
4. Pentru ca stresul si concentrarea fac o casa buna cu ticurile, spune Ioana,"evita sa imi las parul desprins (recent am ales sa ma tund mai scurt). De asemenea, mi-am impus sa nu imi iau langa calculator covrigei, alune si orice altceva de rontait. In lipsa acestora, concentrarea si viteza gandurilor ma fac totusi sa dau dintr-un picior a nerabdare".

"Imi place un ritm alert si il caut sau il mentin permanent in viata mea. Cu toate astea, din cand in cand imi aduc aminte ca tocmai ceea ce ma bucura poate fi prea mult la un moment dat. A-ti rupe ritmul pentru cate o pauza devine mai mult decat necesar", conchide Ioana.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (25.03.2009, 10:52)
Trebuie sa vezi ce s-a intamplat cu tine, ce anume te face ca acum sa fi si mai irascibila si stresata: munca, familia, sotul..etc. Si sa incerci sa rezolvi problema! Trebuie sa iti gasesti o metoda proprie prin care sa te calmezi! Incearca sa te plimbi, sa respiri adanc, sa te uiti la ceva, sa te joci cu ceva, etc. dar mai intai este important sa afli ce anume iti creste nivelul de stres! Cauta cauza!
Răspunde-i
dori ioanu (24.03.2009, 21:59)
DE MUTLE ORI SIMT CA AM PREA MULTI NERVI SI NU MA MAI POT CONTROLA AMI VINE CHIAR SA PLING LUCRU CARE INAINTE NU ERAM ASA ..CE SA FAC?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar