Nu-ți lăsa animalul de companie să trăiască o viață de câine, vezi cum îl poți ajuta

De în Casa & Gradina 30 iun 2017

În fiecare vară apar știri despre câini lăsați să moară de cald în mașină și anul acesta vremea cea mai caldă încă nu a venit. Vestea bună este că din ce în ce mai mulți oameni se schimbă și învață despre pericolul de a-și lăsa animalele în mașini încinse.

Temperaturile cresc repede și doar câteva minute pot fi fatale unui câine. Temperatura dintr-o mașină crește foarte repede, cu o viteză mai mare decât cea de afară, de exemplu, dacă afară ar fi 70 de grade înăuntru s-ar face 89 în doar 10 minute sau în zilele cu adevărat caniculare, interiorul unei mașini ar ajunge până la 114 grade, asta doar ca să îți dai seama de rapiditatea creșterii temperaturii într-o masă de fier.

Contrar credințelor populare, să lași un geam crăpat ajută mult prea puțin în aceste condiții sau chiar deloc. Pentru că nu-i așa, nu-ți permiți să lași geamul complet deschis, ca să nu vină cineva să fure ceva pe lângă animalul tău sau ca el să nu sară afară să muște oamenii sau pur și simplu să facă o plimbare fără tine, care l-ai lăsat să moară de cald acolo. Pentru un om ar fi imposibil să stea la o temperatură de 50 de grade sau 90 de grade pentru timp îndelungat, dar pentru câini este cu atât mai greu cu cât ei nu au același mecanism de răcire ca și noi, drept pentru care nu se răcesc la fel de repede și abandonarea lor în mașină este un chin chiar și în zilele care nu sunt caniculare.

Chiar dacă în fiecare vară auzim povești despre animale lăsate să se chinuie în căldura din mașină, de pare că legile în acest domeniu ne ocolesc pe noi. Ar fi bine dacă ar exista legi scrise, care să interzică oamenilor să-și lase singure în mașină animalele de companie sau chiar copiii și să protejeze oamenii care ar încerca să dea apă, mâncare sau chiar să scoată un animal dintr-o mașină străină încinsă. În anumite state din America deja s-au instaurat astfel de legi și rata animalelor în suferință a scăzut simțitor.

Cum poți ajuta la remedierea situației

Chiar dacă nu ai un animal de companie, joci un rol important în prevenirea acestor tragedii.

- Poți participa sau organiza cursuri și campanii de conștientizare și educare a oamenilor cu privire la acest subiect, pentru a preveni morți inutile. În acest sens, poți face flyere sau campanii online.

- Îți poți pune parasolare cu mesaje sugestive de genul „AVERTISMENT! Nu lăsați câinii în mașini încinse”, deoarece o mașină încinsă poate fi o condamnare la moarte pentru ei, chiar dacă afară nu este chiar foarte cald.

- Dacă vezi un câine închis într-o mașină încearcă să-i găsești cât mai repede proprietarul și să-i explici cât este de gravă situația.

Orice ai face, nu trece pur și simplu pe lângă o mașină cu un animal de companie uitat acolo în speranța că se va întoarce repede stăpânul, pentru că s-ar putea să fii singura speranță a acelui animal.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 apr