nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Kendo: Arta samurailor la feminin

De în Sport 18 ian 2011
Astazi a invata vechea arta a samurailor pare desuet. Cine se mai bate cu sabii in secolul 21? Bine, exceptand exemplarele rare din fauna urbana a traficului dambovitean, sau membrii de vaza a vreunui clan, care nu are nici in clin, nici in maneca cu Zhao sau Ji, ci mai mult cu IGP-ul si DNA-ul. Sa fim seriosi, tehnicile prin care poti sa-ti inlaturi adversarul au evoluat incredibil in ultimul timp, nu mai este nevoie de sabie...Dar ce faci atunci cand adversarul esti tu insuti?

Ce faci cand in realitate te lupti cu problemele tale, cu frustrarile, cu temerile sau orgoliul tau? Ce faci atunci cand duci un soi de lupta in oglinda? N-ai vrea sa tai toate astea "de la radacina" cu o lovitura puternica de sabie? Daca in trecut arta de a te lupta cu sabia era pentru a-ti extermina adversarul (Jutsu), acum, acest lucru s-a transformat in calea inteligentei a spiritului (Do) cu ajutorul sabiei ( Ken).

Nu stiam nimic despre kendo in momentul in care am pasit in sala de antrenament. In fata mea, erau niste domni si doamne pe care trebuia sa-i inteleg, sa scriu despre cum i-am inteles eu si, sa va spun si voua cam cum sta treaba asta, cu kendo. 

Un echipament ciudat,  o casca, un bat de bambus si o armura impenetrabila.  Par oameni seriosi, mi-am zis in sinea mea, insa ce i-a apucat sa-si dea bate in cap, imediat ce au facut cateva miscari usoare de incalzire si si-au pus cu o rigurozitate matematica si cu cu miscari studiate ce amintesc de un ritual magic echipamentul de protectie?  Sau ce sunt toate strigatele astea asurzitoare? Nu inteleg cum pot sa iasa din plamanii fetei delicate pe care am intalnit-o la intrare... Ehh, aveam sa aflu curand...

Kendo este o arta martiala de origine japoneza, care  ar putea fi "tradusa" prin Calea Sabiei.  Acesta deriva din vechea arta a samurailor de manuire a sabiei, introducerea pentru prima data a sabiei de bambus in timpul antrenamentelor, facandu-se candva prin secolul al 18-lea. Maestrul Naganuma Shiro al scolii Jiki shinkage ryu a fost cel care a folosit pentru prima data echipamentul kendo si in loc de sabie shinai-ul de bambus; aceste tehnici cu shinai fiind dezvoltate in continuare si raspandite in Japonia datorita lui Nakanishi Chuzo.

"O istorie de mii de ani nu avea cum sa dispara. Asa a aparut kendo, care a venit sa cultive corpul si spiritual respectand principiile vechilor samurai", spune Sensei Ioan Craciunel (5 DAN Kendo, 2 DAN Iaido), cel care mi-a spus cateva dintre secretele acestei arte fascinante.

"In primul rand kendo nu este un sport. Are o latura sportiva, formandu-se pe ideea de competitie, dupa ce razboaiele pe care vechii samurai le purtasera de-a lungul timpului au incetat", mai spune Sensei. Kendo este o filozofie de viata, este o arta dusa pana la maiestrie si este un mod de a selecta oamenii.

Evident, apare intrebarea "cine este facut pentru kendo". Tot sensei ne-ar spune ca oricine. "Cu toata responsabilitatea o spun. De kendo se poate apuca oricine, la orice varsta. Daca poti sa mergi pe strada si stai la etajul trei, daca nu obosesti mergand pe scari pana la apartamentul tau, poti sa faci si kendo. Cine intra si nu-si are locul aici, pleaca singur, nu trebuie sa fie dat afara. Isi da singur seama ca nu este facut pentru asta... "  spune Ioan Craciunel.

 

Kendo

Femeile samurai din secolul XXI

A pasit pentru prima data in sala de antrenament in februarie 2006, tentata fiind de spectaculozitatea acestor arte martiale dar si de valorile pe care kendo le promoveaza. Descoperise kendo in timpul unui eveniment pe care il organizase. I-a placut atat de mult incat si-a luat un shinai si, in ziua urmatoare, se afla la sala de kendo. Asa a inceput totul...

"M-am apucat  la 30 de ani de kendo, dupa ce am vazut o demonstratie la un eveniment pe care l-am organizat. N-am incercat niciodata pana atunci sa fac vreun sport, din contra, pot sa spun ca am fost anti-sport. Nu-mi placea sa merg la munte, nu-mi placea sa fac drumetii, intr-un cuvant, nu eram mare fan al miscarii. Cu toate acestea am fost atat de hotaranta incat mi-am luat un shinai si am venit la sala. Am inceput prin a spala podeaua. (zambeste).  Am venit la urmatorul antrenament, am incercat sa trec peste rutina primelor repetitii, am facut tot posibilul sa dau tot ceea ce e mai bun pentru a reusi si pentru a merge mai departe. Kendo te ajuta foarte mult, cred ca nici nu constientizezi asta pana in momentul in care acesta ajunge sa-ti modeleze caracterul si sa-ti ofere raspunsuri in viata de zi cu zi", ne spune Iuliana Butuc Cerchez.

Cum esti privit cand faci un astfel de sport? Parerile celor din jur sunt impartite, mergand de la curiozitate, pana la admiratie, si uneori ducand chiar si la mici ironii. " Uite-o si p-asta, a plecat la pescuit", este replica pe care Iuliana Butuc Cerchez o aude cel mai des. Cu toate acestea in niciun caz nu se ascude o undita in husa neagra sau momeli si carlige de pescuit in geanta grea pe care o poarta pe umar.  Se ascund "instrumentele" care fac din pasiunea sa, o adevarata arma cu care sa lupte impotriva problemelor si impotriva ei isisi, atunci cand nu se mai intelege...

"Kendo nu are nimic special daca nu faci asta cu tot sufletul. Daca nu-l faci cu pasiune si cu sunt doar niste miscari"- Betty

Cu greu iti poti imagina o tanara care a facut 15 ani balet manuind  un shinai si insotidu-si fiecare lovitura pe care o aplica adversarului de tipete ce amintesc de razboaiele din trecut. Cu toate acestea, pe langa forta, incredere, rigurozitate, echilibru, kendo inseamna gratie si daruire.  "Daca in astea doua ore cat vii la sala esti capabil sa te daruiesti suta la suta asa o sa fii si in viata de zi cu zi. Inveti sa te modelezi, sa te deschizi in fata ta si a celorlalti. Iti accepti defectele si inveti sa treci peste ele. Kendo a ramas acel tip de arta martiala care si-a pastrat profunzimea... Te invata pur si simplu sa traiesti, spune cu un entuziasm extraordinar Betty, o alta membra clubului Ichimon.

Kendo

"Multe femei ar putea sa creada ca este vorba de un tip de arte martiale violent. Privit din afara poate parea asa. Insa nu este nimic violent la mijloc. Din contra, kendo promoveaza non-violenta si te ajuta sa-ti rezolvi conflictele si frustrarile care te-ar putea face violent. In cazul meu poate fi privit ca un bun instrument de manageriere a conflictelor- te face mai sigur pe tine si te ajuta sa vezi lucrurile din alta perspectiva", mai spune Betty.

Kendo  in viata de zi cu zi

Dar "vocea" kendo-ului nu se traduce doar in sunetele de lupta din sala de antrenament. Ci, mai ales in viata de zi cu zi, unde caracterele modelate de stravechea arta  a samurailor fac fata altfel provocarilor cotidiene.

"Kendo m-a facut mai puternica si mi-a dat incredere in fortele proprii... Mi-a schimbat perspectiva intr-o etapa a vietii in care aveam nevoie de confirmare si de directie. Eram foarte timida, nu aveam incredere in mine, mi-era frica si sa vorbesc... Am venit la kendo si lucrurile s-au schimbat. Eu, timida care nu scotea un cuvant, am ajuns sa strig cu o forta incredibila in sala de antrenament", ne spune Cristina.

Si nu doar atat, aceasta sustine ca acest tip de arta martiala a ajutat-o chiar si atunci cand a ramas fara job.  "Cand a inceput criza economica, am fost anuntati ca urmeaza sa se faca restructurari la firma unde lucram.  Daca inainte o astfel de veste m-ar fi putut afecta extraordinar de mult, de data asta am fost extrem de calma. Faptul ca mi-am pastrat echilibrul, ca am luat ca atare hotararea luata de superiorii mei  atunci cand si eu am fost anuntata ca o sa raman fara job si m-am concentrat spre ceea ce pot sa fac in continuare, fara sa stau sa-mi plang de mila, m-a ajutat sa-mi gasesc mult mai rapid un alt loc de munca. Inainte sa fac kendo nu as fi avut forta sa trec astfel peste o asemenea situatie", ne mai spune Cristina si ea membra a clubului Ichimon.

Potrivit principiilor acestei arte, in kendo nu poti evolua daca nu evoluezi spiritual. Daca nu iti vezi si nu iti recunosti problemele, daca nu le accepti, daca nu invingi spiritul adversarului tau cel mai de temut, oricare ar fi el...

Care sunt dorintele acestor femei? Sa se stranga intr-un numar cat mai mare la sala de antrenament. "Vrem mai multe fete la kendo", este raspunsul pe care fiecare dintre cele trei fete cu care am vorbit l-au dat. Conditii mai bune in care sa-si poata desfasura activitatea, in Bucuresti numarul centrelor unde poate fi practicat kendo putand fi numarat pe degete, iar in tara lucrurile stand cam la fel, daca nu mai rau. Totodata, mai multi bani care sa sustina acest tip de arte martiale. Cei mai multi dintre campionii nostri platidu-si din buzunar deplasarile la competitii, echipamentul si orice mai implica aceasta pasiune.

Kendo

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr