Horoscop IULIE 2016 - Zodiile care îşi fac NOROCUL cu...

Citeste mai mult»

Poarta către Iad, descoperită în Brazilia

Citeste mai mult»

Cum dai jos 50 de kilograme - SECRETELE femeilor care au...

Citeste mai mult»

Cum îndepărtezi mirosurile neplăcute din pantofi, peste...

Citeste mai mult»

La ce folosesc găurile laterale ale tenişilor

Citeste mai mult»

Zodiile, aşa cum nu le-ai mai văzut: Eşti NOROCOS dacă...

Citeste mai mult»

A slăbit 18 kilograme cu ACESTE 4 trucuri JAPONEZE

Citeste mai mult»

Metoda indiană de îndepărtare a punctelor negre

Citeste mai mult»

Nu te-a mai sunat? Iată explicaţia: Ce vor, de fapt,...

Citeste mai mult»

Ai grijă când cumperi cartofi - Dacă arată AŞA sunt TOXICI!

Citeste mai mult»

Licoarea pe bază de piper, care te scapă de kilogramele...

Citeste mai mult»

Horoscopul APARENŢELOR: Ai judecat GREŞIT fiecare zodie

Citeste mai mult»

Nu abdomenele te scapă de grăsimea nedorită, ci...

Citeste mai mult»

TOT ce ştiai despre uleiul de măsline este GREŞIT

Citeste mai mult»

Adevăratul MOTIV pentru care NU ai noroc în dragoste,...

Citeste mai mult»

Omul care a zguduit planeta: CANCERUL poate fi vindecat...

Citeste mai mult»

Horoscop MAI 2016 - Evenimente NEPLĂCUTE pentru Fecioare,...

Citeste mai mult»

Ce sunt demisexualii: Cum îţi dai seama dacă şi tu eşti unul

Citeste mai mult»

Când devine otrăvitor SPANACUL

Citeste mai mult»

Bărbaţii vor doar sex: Adevărul NEAŞTEPTAT din spatele...

Citeste mai mult»

Ai citit horoscopul GREŞIT până acum - Cum afli, de fapt,...

Citeste mai mult»

A slăbit 18 kilograme cu APĂ caldă - Dieta garantată de o...

Citeste mai mult»

NUMEROLOGIE: Povestea din spatele datei tale de naștere

Citeste mai mult»

Ai zdrobit usturoiul GREŞIT - Iată cum se face, de fapt!

Citeste mai mult»

A slăbit 89 de kilograme schimbând COMPLET alimentaţia:...

Citeste mai mult»

De ce să-i dai partenerului să mănânce SEMINŢE de pin

Citeste mai mult»

Metoda rapidă prin care poţi împăca partenerul, în...

Citeste mai mult»

Horoscop: De ce te INVIDIAZĂ cei din jur, în funcţie de...

Citeste mai mult»

Horoscopul atracţiei: MAGNETUL care te ajută să atragi...

Citeste mai mult»

Horoscopul secretelor: Ce SEMNE îl dau de gol atunci când...

Citeste mai mult»
idele lui marte

Idele lui Martie, ziua în care Cezar a fost ucis - De ce...

Citeste mai mult»

Băutura SACRĂ misterioasă din India antică: "Am băut...

Citeste mai mult»

Ce sursă de stres te doboară în funcţie de zodie

Citeste mai mult»

Ghinionul te pândeşte la tot pasul? Aceste 7 plante aduc...

Citeste mai mult»

Testul UMBRELEI te descrie scurt şi la obiect

Citeste mai mult»
Ioana Dichiseanu

Ioana Dichiseanu, prima dietă la 14 ani: "Ajunsesem să...

Citeste mai mult»

Testul MASCOTEI personale te dă de gol: Pe tine care te...

Citeste mai mult»

De ce NU e bine să mănânci banane la micul dejun

Citeste mai mult»
pufuleti hrana bebe

De ce nu e bine să dai pufuleţi şi cereale copiilor mici

Citeste mai mult»

Ce se întâmplă dacă îţi masezi axila cu o felie de lămâie

Citeste mai mult»

FOTO Cum arătau morcovul şi banana înainte să le "domesticim"

De în Sanatate 8 mar 2016

Poate că este o noutate pentru tine, dar fructele atât de cunoscute pentru noi nu arătau aşa înainte ca oamenii să ajungă la ele si să le domesticească. Data viitoare când vei muşca dintr-un cocean de proumb sau o felie de pepene verde, să ai în vedere că aceste fructe şi legume nu au arătat şi nu au avut acelaşi gust dintotdeauna. 

În ziua de azi, plantele modificate genetic provoacă reacţii negative, însă oamenii s-au jucat cu genetica fructelor noastre iubite de mii de ani. Dacă alimentele modificate genetic reprezintă îmbinarea unor gene de la alte organisme pentru a oferi plantelor anumite particularităţi, ca rezistenţa la pesticide, reproducerea selectivă e un proces mai lent prin care fermierii au selectat şi au crescut culturi cu acele particularităţi de-a lungul unei lungi perioade de timp.

De la banane la vinete, iată cum arătau fructele şi legumele înainte să le domesticim:

Pepenele 

Aşa cum reiese dintr-un tablou pictat în secolul al VII-lea, pepenele verde arăta cu totul diferit. Pictura, realizată între 1645 şi 1672, scoate în evidenţă o felie de pepene foarte bizară: cu forme sinuoase încorporate în şase părţi în formă de triunghi.

De-a lungul timpului, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu aprins, care cuprinde tot fructul. Unii cred că lubeniţa din tabloul lui Stanchi este doar un pepene necopt sau nestropit însă seminţele negre din tablou ne arată că era vorba de un pepene copt.

Banana

Primele banane au fost cultivate acum cel puţin şapte mii de ani pe teritoriul Papuei și al Noii Guineei de azi. De asemenea, bananele au fost crescute şi în Asia de Sud-Est. Banana modernă îşi are originile în două specii sălbatice, Musa acuminata şi Musa balbisiana, care are seminţe mari şi tari ca în poză.

Hibridul a produs banana cunoscută astăzi, cu o formă uşor de mânuit şi un exterior care se poate decoji cu uşurinţă. Spre deosebire de strămoşul său, banana modernă are seminţe mult mai mici, un gust mai bun şi o mulţime de nutrienţi.

Vânăta

De-a lungul istoriei, vinetele au fost de diferite forme şi culori: albe, azurii, violete şi galbene. Unele dintre cele mai vechi vinete au fost cultivate în China. Versiunile primitive aveau spini pe tulpină.

Varianta modernă ne-a scăpat de ţepuşele incmode şi ne-a dat o legumă în formă alungită, de culoare violetă.

Morcovul

Cei mai vechi morcovi ar fi fost cultivaţi în secolul al X-lea, în Asia şi Persia. Se pare că la orgini ar fi avut o culoare purpurie sau albă, cu o rădăcină bifurcată subţire. Între timp, morcovii şi-au pierdut pigmentul mov şi au devenit galbeni.

Fermierii au domesticit legumele acestea subţiri în aceste rădăcini lunguieţe de culoare portocalie pe care le ştim astăzi.

Porumbul

Poate cel mai emblematic exemplu de reproducere selectivă este porumbul zaharat din America de Nord, care a fost creat din planta abia comestibilă numită "teosinte".

Astăzi, porumbul este de 1000 de ori mai mare ca acum 9000 de ani şi mult mai uşor de curăţat şi consumat.

Piersica

Piersicile erau nişte fructe mici ca cireşele cu puţină pulpă. Au fost prima oară domesticite în China antică şi aveau un gust uşor sărat.

Dar după mii de ani în care fermierii au altoit piersicile, în ziua de azi sunt de 64 de ori mai mari, cu 27% mai zemoase şi cu 4% mai dulci.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...realizată între anii 1645 şi 1672 se observă că pepenii aveau miezul alb cu mici adâncituri roșii în forme triunghiulare, potrivit feminis.ro. În timp, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu. ...
...realizată între anii 1645 şi 1672 se observă că pepenii aveau miezul alb cu mici adâncituri roșii în forme triunghiulare, potrivit feminis.ro. În timp, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu. ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 iul