Horoscop 2017 - Un an al EXTREMELOR pentru Balanţe,...

Citeste mai mult»

Horoscop DECEMBRIE 2016 - NEPLĂCERI în dragoste pentru...

Citeste mai mult»

De ce e bine să ţii în cameră un pahar cu apă, sare şi oţet

Citeste mai mult»

Ai tăiat ceapa GREŞIT până acum - ACEASTĂ metodă te...

Citeste mai mult»

Ai grupa sanguină 0? Ce spune asta despre personalitatea...

Citeste mai mult»

Cum se comportă ZODIILE atunci când încep o relație serioasă

Citeste mai mult»

Vrei să păstrezi un bărbat lângă tine? Majoritatea...

Citeste mai mult»

De ce să NU mănânci niciodată pâinea la restaurant

Citeste mai mult»

ACEŞTI oameni nu au voie să consume ghimbir - Află dacă...

Citeste mai mult»

Cum să faci o coroniță de Crăciun dintr-un UMERAȘ

Citeste mai mult»

SECRETUL unei vieţi sexuale excelente: Majoritatea...

Citeste mai mult»

Paradoxul Vărsătorului: Găseşte dragostea ADEVĂRATĂ...

Citeste mai mult»

Înfăşoară-ţi aceste părţi ale corpului în folie de...

Citeste mai mult»

Cum se bea, de fapt, apa cu lămâie

Citeste mai mult»

Testul psihologic elveţian îţi dezvăluie 8 trăsături SECRETE

Citeste mai mult»

3 semne care trădează atracţia sexuală

Citeste mai mult»

Afecţiunile inimii, vindecate fără medicamente - Iată cum

Citeste mai mult»

Truc INDIAN: Aşa păstrezi un pepene PROASPĂT timp de 6 LUNI

Citeste mai mult»

Compatibilitate: Cum îl faci să creadă că eşti ALEASA...

Citeste mai mult»

Secretul damelor de companie: De ce nu poartă NICIODATĂ...

Citeste mai mult»

Medicii NU îi dădeau mai mult de 48 de ore de trăit:...

Citeste mai mult»

Nu mânca NICIODATĂ această parte din PUI - Efectele sunt...

Citeste mai mult»

Horoscop AUGUST 2016 - LOVITURĂ sub centură pentru...

Citeste mai mult»

Cercetătorii dau VERDICTUL: De ce au femeile ORGASM

Citeste mai mult»

Femeile care fac asta la duş îşi DUBLEAZĂ riscul de CANCER

Citeste mai mult»

De ce cămăşile de damă se închid invers decât cele...

Citeste mai mult»

Poarta către Iad, descoperită în Brazilia

Citeste mai mult»

Cum dai jos 50 de kilograme - SECRETELE femeilor care au...

Citeste mai mult»

Cum îndepărtezi mirosurile neplăcute din pantofi, peste...

Citeste mai mult»

La ce folosesc găurile laterale ale tenişilor

Citeste mai mult»

Zodiile, aşa cum nu le-ai mai văzut: Eşti NOROCOS dacă...

Citeste mai mult»

A slăbit 18 kilograme cu ACESTE 4 trucuri JAPONEZE

Citeste mai mult»

Metoda indiană de îndepărtare a punctelor negre

Citeste mai mult»

Nu te-a mai sunat? Iată explicaţia: Ce vor, de fapt,...

Citeste mai mult»

Ai grijă când cumperi cartofi - Dacă arată AŞA sunt TOXICI!

Citeste mai mult»

Licoarea pe bază de piper, care te scapă de kilogramele...

Citeste mai mult»

Horoscopul APARENŢELOR: Ai judecat GREŞIT fiecare zodie

Citeste mai mult»

Nu abdomenele te scapă de grăsimea nedorită, ci...

Citeste mai mult»

TOT ce ştiai despre uleiul de măsline este GREŞIT

Citeste mai mult»

Adevăratul MOTIV pentru care NU ai noroc în dragoste,...

Citeste mai mult»

FOTO Cum arătau morcovul şi banana înainte să le "domesticim"

De în Sanatate 8 mar 2016

Poate că este o noutate pentru tine, dar fructele atât de cunoscute pentru noi nu arătau aşa înainte ca oamenii să ajungă la ele si să le domesticească. Data viitoare când vei muşca dintr-un cocean de proumb sau o felie de pepene verde, să ai în vedere că aceste fructe şi legume nu au arătat şi nu au avut acelaşi gust dintotdeauna. 

În ziua de azi, plantele modificate genetic provoacă reacţii negative, însă oamenii s-au jucat cu genetica fructelor noastre iubite de mii de ani. Dacă alimentele modificate genetic reprezintă îmbinarea unor gene de la alte organisme pentru a oferi plantelor anumite particularităţi, ca rezistenţa la pesticide, reproducerea selectivă e un proces mai lent prin care fermierii au selectat şi au crescut culturi cu acele particularităţi de-a lungul unei lungi perioade de timp.

De la banane la vinete, iată cum arătau fructele şi legumele înainte să le domesticim:

Pepenele 

Aşa cum reiese dintr-un tablou pictat în secolul al VII-lea, pepenele verde arăta cu totul diferit. Pictura, realizată între 1645 şi 1672, scoate în evidenţă o felie de pepene foarte bizară: cu forme sinuoase încorporate în şase părţi în formă de triunghi.

De-a lungul timpului, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu aprins, care cuprinde tot fructul. Unii cred că lubeniţa din tabloul lui Stanchi este doar un pepene necopt sau nestropit însă seminţele negre din tablou ne arată că era vorba de un pepene copt.

Banana

Primele banane au fost cultivate acum cel puţin şapte mii de ani pe teritoriul Papuei și al Noii Guineei de azi. De asemenea, bananele au fost crescute şi în Asia de Sud-Est. Banana modernă îşi are originile în două specii sălbatice, Musa acuminata şi Musa balbisiana, care are seminţe mari şi tari ca în poză.

Hibridul a produs banana cunoscută astăzi, cu o formă uşor de mânuit şi un exterior care se poate decoji cu uşurinţă. Spre deosebire de strămoşul său, banana modernă are seminţe mult mai mici, un gust mai bun şi o mulţime de nutrienţi.

Vânăta

De-a lungul istoriei, vinetele au fost de diferite forme şi culori: albe, azurii, violete şi galbene. Unele dintre cele mai vechi vinete au fost cultivate în China. Versiunile primitive aveau spini pe tulpină.

Varianta modernă ne-a scăpat de ţepuşele incmode şi ne-a dat o legumă în formă alungită, de culoare violetă.

Morcovul

Cei mai vechi morcovi ar fi fost cultivaţi în secolul al X-lea, în Asia şi Persia. Se pare că la orgini ar fi avut o culoare purpurie sau albă, cu o rădăcină bifurcată subţire. Între timp, morcovii şi-au pierdut pigmentul mov şi au devenit galbeni.

Fermierii au domesticit legumele acestea subţiri în aceste rădăcini lunguieţe de culoare portocalie pe care le ştim astăzi.

Porumbul

Poate cel mai emblematic exemplu de reproducere selectivă este porumbul zaharat din America de Nord, care a fost creat din planta abia comestibilă numită "teosinte".

Astăzi, porumbul este de 1000 de ori mai mare ca acum 9000 de ani şi mult mai uşor de curăţat şi consumat.

Piersica

Piersicile erau nişte fructe mici ca cireşele cu puţină pulpă. Au fost prima oară domesticite în China antică şi aveau un gust uşor sărat.

Dar după mii de ani în care fermierii au altoit piersicile, în ziua de azi sunt de 64 de ori mai mari, cu 27% mai zemoase şi cu 4% mai dulci.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...realizată între anii 1645 şi 1672 se observă că pepenii aveau miezul alb cu mici adâncituri roșii în forme triunghiulare, potrivit feminis.ro. În timp, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu. ...
...realizată între anii 1645 şi 1672 se observă că pepenii aveau miezul alb cu mici adâncituri roșii în forme triunghiulare, potrivit feminis.ro. În timp, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu. ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
08 dec