vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»
chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»

Vrajitoare, ghicitoare & comp - in mainile cui ne punem viitorul?

De în Monden 29 iun 2009
"Lidera magiei albe din Romania", "Unica Vrajitoare Autentica" , inzestrate "cu har de la Dumnezeu si mostenit de la bunica sau mama vrajitoare x". Asa ne ademenesc in ziare, pe site-uri si chiar pliante. Transpusi intr-o lume in care Harry Potter este mic copil, aceste personaje sustin ca au rezolvarea tuturor problemelor noastre, unele dintre aceste solutii fiind la distanta de un simplu click sau apel telefonic.

Intr-o lume in care nu mai poti sa fii sigur de nimic, in care existenta noastra cotidiana se desfasoara intr-un ritm cu care avem impresia ca pierdem pasul, tot mai multi oameni cauta sa-si rezolve problemele apeland la serviciile unor astfel de personaje.

Vrajitoarea- solutia tuturor problemelor!

In Grecia Antica, Oraculul din Delphi era considerat cel care putea da predictii tuturor celor care doreau sa stie despre o anumita problema din viitor, iar, pentru a stimula o predictie pozitiva, custozilor templului le erau aduse cadouri. Traditia mersului la prezicatori, ghcitori sau vrajitori s-a pastrat pana in zilele noastre, cand aceasta practica s-a transformat intr-o adevarata afacere pentru acestia din urma. Azi se ghiceste in palma, in cafea, in diferite tipuri de carti si sunt unii care sustin ca prezic viitorul ghicindu-ti chiar in fund!

"Rezolva orice problema, dezleaga farmece, cununii legate, aduce spor in afaceri, impreuneaza pe cei despartiti, aduce persoana iubita de peste hotare inapoi, apropie iubit de iubita, lecuieste impotenta, diferite boli, scoate argintul viu. Alunga blestemele din casele oamenilor si aduce fericirea in familii "cu dezbin" si probleme din vrajitorii sau vrajitoare".

Sarlatanii ocultisti, vrajitoare sau ghicitoare, "in baza primitivismului lor", considera ca pot "prin anumite formule sacramentale, sa supuna vointei, legile universului, spunea in urma cu mai bine de 70 de ani, doctorul Nicolae Minovici, intr-un articol publicat in revista de Medicina Legala, care isi gaseste aceleasi argumente si in realitatea cotidiana a mileniului trei.

Daca in anii de dupa primul razboi mondial, acesti vrajitori erau "mai toti sunt straini de neam si mai mult sau mai putin analfabeti fapt care nu-i impiedica sa se intituleze profesori, savanti, diplomati si la fel ca si acum trimisi al lui Dumnezeu si inzestrati cu har divin", in Romania anului 2009, aceleasi formule incearca sa atraga lumea catre sanctuarul in care vrajitorii moderni, prieteni cu camerele web, tastatura si mouse-ul, dar mai putin cu gramatica isi desfasoara activitatea.

Din Bucuresti la Focsani, din Buftea la Covasna sau din Braila la Alba fiecare oras sau orasel isi are tamaduitorii si vrajitoarele lui mai mult sau mai putin celebrii, dar care isi revendica statutul de cele mai pricepute fiinte in arta ghicitului, tamaduirii si a rezolvarii de probleme.

Cine merge la vrajitoare?

Potrivit etnologului Dominique Camus, fac apel la forta vrajitorului "anumite persoane care se simt neputincioase (...) care in fata unui sir intreg de necazuri tot mai mari sau a iesirii la iveala a unui insolit brusc, brutal, grav - ii vor cauta pe cei despre care cred ca au misiunea sa intervina acolo unde orice actiune intreprinsa de altii a esuat."

Ca ultim recurs al unui suprem neajuns, vrajitoria "ordoneaza si clarifica o situatie pe care esecuri succesive de interpretare si de actiune obisnuit intalnite in societatea noastra au facut-o cu atat mai intolerabila", spune etnologul france.

Am fost la ghicitoare dupa ce am pierdut doua sarcini la rand

Dezvoltata pe fondul "nesigurantei zilei de miine" si a "traumatismelor de tot felul" care au determinat o continua "teama morbida nejustificata",  practicarea ghicitoriei a devenit generatorul tuturor felurilor de psihoze" spunea Nicolae Minovici.

"Am fost la ghicitoare dupa ce am pierdut doua sarcini la rand si nici un tratamet nu dadea roade" spune Maria, un medic stomatolog din Bucuresti. "Am fost surprinsa de faptul ca mi-a spus ca cineva din familie  foarte apropiat mie este grav bolnav. Am ajuns la ea printr-o pacienta. Mi-a spus si ca sotul meu are pe cineva. O femeie pe care a cunoscut-o 'in casa', care imi este prietena"

"Imi venea sa rad. Nu m-am considerat niciodata o femeie usor de manipulat, insa n-am rezistat si am rugat-o sa fie ceva mai explicita. Eram parca cuprinsa de o febra. Vroiam sa stiu cine este acea femeie, ignorand ca acesta este mesajul tipic care poate fi spus intr-o astfel de ipostaza. Fiecare femeie are cateva prietene si cunoscute care ii trec mai des sau mai rar pragul, insa problemele din casnicie provocate de faptul ca nu am reusit sa duc la bun sfarsit cele doua sarcini m-au facut sa ignor aceste aspecte. Mi-a zis ca este blonda, cu ochii deschisi la culoare si ca aceasta, la randul ei mi-a facut farmece sa nu pot avea copii".

"Am platit 1,5 milioane de lei pe o intalnire de o ora si am plecat spre casa ravasita. Nu-i spusesem nimic despre problema mea cu cele doua sarcini pierdute sau despre faptul ca nu am copii. Mi-a castigat incredere si nu puteam sa ma gandesc la altceva decat la persoana din familie care "era grav bolnava si care avea sa moara in curand" si la femeia despre care ghicitoarea mi-a spus ca este amanta sotului meu".

Mi-am dus toata familia la medic. L-am sunat pe fratele meu din Canada sa mearga sa-si faca anlizele si in fiecare zi asteptam parca sa fiu anuntata ca undeva, la unul dintre apropiati a fost descoperita o boala mortala. Eram speriata de fiecare raceala si durere banala si la cabinet ajunsesem sa ma tem de cel mai mic contact cu pacientii.

Maria a mai fost de cateva ori la ghicitoarea care sustinea acelasi scenariu. O mare drama avea sa se intample. Dupa nopti nedormite si alte 3, 4 drumuri la ghicitoare, Maria avea sa-si dea seama ca este inselata in momentul in care sumele pentru indepartarea "relelor cresteau din ce in ce mai mult". "Ma simteam din ce in ce mai rau, aveam mereu o teama profunda ca ceva rau se va intampla si fiecare vizita imi alimenta si mai mult aceasta teama.

Visam in fiecare noapte fie ca moare ba mama mea, ba tata sau fratele meu".  Totusi faptul ca sumele pe care mi le cerea cresteau tot mai mult m-au facut sa-mi dau seama ca sunt inselata. Am refuzat sa-i platesc si a vorbit foarte urat, spunand ca nu stiu ce ma asteapta si ca toate blestemele cele mai rele se vor napusti asupra mea. Speriata de moarte, am plecat in fuga refuzand sa ma mai gandesc la locul acela".

Maria ne-a povestit ca a mers mai bine de o jumatete de an la psiholog dupa aceasta experienta care au marcat-o, dar din care a invata sa nu mai aiba incredere in toti 'sarlatanii" si la mai bine de doi ani de atunci nici nu s-a despartit de sot si n-a murit nimeni din familie, "in mai putin de 2 luni" cum ii spusese ghicitoarea.

Acesta este doar unul dintre sutele de exemple negative. La o scurta trecere in revista a presei din ultimii ani astfel de inselatorii se vor arata cu sutele. Totusi, exista si persoane care spun ca si-au gasit fericirea si prosperitatea dupa o astfel de "intalnire" sau ca prezicatoarele la care au apelat le-au spus cu exactitate se le rezerva viitorul.

Potiuni magice si licori ce se vor fermecate. Cuvinte spuse in graba, tare, sub forma de invocare sau sursurate imperceptibil pentru ca vraja sa ramana doar a celei care o face, pentru ca din batrani se spune ca vrajitoria nu se invata se fura. Descantece si ritualuri, blesteme si invocari ale fortelor oculte. Mister si manipulare, afaceri prospere si personaje celebre prinse in acelasi tavalug. Daca vreti sa incercati oferta este foarte bogata, insa in aceeasi masura cei ce pretind ca vor aduce solutii problemelor voastre va vor baga si mana adanc in buzunar. Uneori si la propriu si la figurat!

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 apr