Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Temerile secrete ale femeilor

De în Dragoste & Sex 29 iun 2009
Ceea ce nu ne doboara ne face mai puternici. Asa sa fie?! Ne inghitim cele mai profunde frici, le inabusim cu mult autocontrol si alegem sa nu ne gandim la ele, sa nu le dam importanta, pentru ca asa nu se fac simtite si dispar, exact ca monstrii invizibili din camerele copiilor. Psihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP) ne arata cum ne putem infrunta cele mai secrete temeri!
Femeia moderna a ajuns sa se teama de tot mai multe lucruri; suntem toate victimele propriilor noastre proiectii, pe care fie le amplificam pana la o stare panica permanenta pentru ca realizam ca nu putem controla cu adevarat nimic, fie alegem sa le inabusim pana cand nici macar noi nu mai stim ca acele temeri guverneaza o parte din atitudinile si actiunile noastre.

Frica poate fi, dupa parerea mea, un sentiment groaznic, care paralizeaza orice posibila actiune. Ea ne poate afecta viata intr-o multitudine de feluri. Stiai ca frica ii impiedica pe majoritatea oamenilor sa isi urmeze cu adevarat visele sau, si mai grav, sa si le exprime sau sa le scrie pe o bucata de hartie? Eu am aflat de curand ca un studiu facut in SUA a descoperit faptul ca mai putin de 3% din cei chestionati au curaj sa isi scrie sau exprime cea mai mare dorinta.

Acest sentiment - frica - ne face sa credem ca temerile noastre sunt reale. Ne face sa stam in loc, ne paralizeaza uneori. Ne poate impiedica sa ne traim viata in cel mai intens fel posibil.

Temerile femeilor moderne sunt extrem de diferite; ele merg de la frica de singuratate si teama de abandon, la teama de a-si pierde atractivitatea, la teama de boala, de a nu pierde o sarcina sau un copil, la teama de a nu fi inselata. Psihologul Cristina Calarasanu ne arata ce se ascunde in spatele acestor temeri si cum le putem infrunta!

Teama de singuratate si abandon


Teama de singuratate si abandon e o teama destul de des intalnita, apreciaza psihologul de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP). La fel ca multe alte temeri, ea nu se dezvolta la varsta adulta, ci isi are radacinile in copilarie.

"Porneste de la o situatie initiala legata de persoanele - mama sau tatal - care au abandonat-o. Nu conteaza daca persoana a plecat fizic in copilaria persoanei respective, sau doar afectiv. Poate fi vorba de compulsie la repetitie, in sensul in care femeia incearca sa repete ce s-a intamplat in copilarie pentru a intelege ce s-a petrecut.", spune Cristina Calarasanu.

Cum poate fi gestionata aceasta teama? E o modalitate inconstienta si varianta gresita de a face asta: sa se victimizeze si sa continue sa aiba aceasta atitudine, crede specialistul.

Cea mai buna solutie ar fi, explica psihologul de la CPAP, "sa se aplece asupra relatiei, sa se intrebe de ce s-a intamplat, sa isi explice si sa inteleaga de ce se tem sa ramane parasite; trebuie sa analizeze parcursul vietii lor, cum de au ajuns in aceasta situatie."

Cristina Calarasanu: "Ceva din noi ii determina pe cei care ne parasesc sa se comporte astfel. Aceasta teama le poate afecta viitoarele relatii, femeile procedand - inconstient - la a-si activa un mecanism de respingere cu toti posibilii parteneri pentru a provoca aceeasi reactie de abandon din trecut si pentru a intelege ce s-a petrecut atunci."

Temerea de a-si pierde atractivitatea

Ne confruntam toate, mai devreme sau mai tarziu, cu aceasta temere. Ne inchipuim ca in momentul in care vom arata altfel decat eram in momentul in care ne-am cunoscut partenerul de viata, in momentul in care unele se vor lasa, altele se vor lati, nu vom mai fi percepute ca pana atunci. Ne scrutam fiecare posibil rid in oglinda, ne verificam pielea de mult temutele pete ale batranetii si ne incanta fiecare moment in care reusim sa "pacalim" natura, inca o luna, inca un an. La orice varsta ne dorim sa fim gasite atragatoare si societatea - care glorifica frumusetea - ne accentueaza aceasta teama.

Aceasta temere, spune Cristina Calarasanu, tine de o lipsa de incredere pe care aceste femei o au. O relatie tine de doi oameni care sunt legati afectiv. Acestia nu stau impreuna pana cand unul dintre ei se ingrasa sau celalalt isi pierde parul. Totul tine de investitia afectiva si de increderea pe care cei doi o au unul in celalalt.
Psihologul ne explica faptul ca, cel mai des, femeile sunt cele care spun asta despre ele si cele care provoaca aceste reactii. Ele sunt cele care gandesc aceste lucruri in primul rand despre ele, pentru ca sunt nesigure pe ele.

Pune-ti cateva intrebari:

- Care sunt faptele pe care se bazeaza aceasta frica?
Care e procentul de adevar prezent in aceasta temere?

- Ia-ti un creion si o hartie si scrie-ti toate complimentele pe care oamenii ti le-au adresat in ultima vreme, chiar si strigatele prea putin placute urechii pe care ti le adreseaza unii barbati pe strada. Aminteste-ti lucrurile cele mai frumoase care ti-au fost spuse, atat despre caracterul tau, cat si despre fizicul tau!

- Inconjoara-te de cei care gandesc pozitiv! Stiu, acest fel de oameni sunt destul de greu de gasit, dar merita. Oamenii stapaniti de frica si cei negativi ar trebui evitati!

Teama de boala


Cristina Calarasanu: "E o temere care poate apartine tuturor oamenilor, la femei este insa mai pregnanta, pentru ca sunt mai dispuse la astfel de ganduri. Orice teama fata de boala este teama de a nu pati ceva grav, de a nu se intampla ceva ciudat si dramatic cu ele."

Psihologul CPAP aprecieaza faptul ca e vorba de teama de un pericol care nu este real, care nu exista. Acest lucru i s-a inoculat de familie, inca din frageda copilarie: vine din urma si a fost prea protejata, cocolosita. A fost educata in ideea ca orice i se poate intampla. Cu toate ca aceasta teama nu are argument real, ea este insa destul de greu de gestionat.

Teama de a nu-si pierde copilul sau de a nu pierde sarcina


Chiar daca nu am avut de-a face cu astfel de situatii in trecut sau daca nu avem o stare a sanatatii care sa nu ne ingaduie sa ducem o sarcina la bun sfarsit, multe dintre noi avem aceasta teama.

Cristina Calarasanu explica: "Teama de a nu pierde o sarcina este una pe care o au toate femeile. E o teama exagerata, dar comuna. Apare de obicei in primele luni de sarcina si dispare atunci cand femeia incepe sa se obisnuiasca cu ideea ca este insarcinata, ca va da nastere, ca e un lucru normal."

Femeile sunt permanent in nesiguranta daca au aceasta teama, spune psihologul, si daca ele sunt asa, copilului i se va imprima asta. Aceasta temere ar putea fi descifrata si ca fiind o teama de necunoscut, de ceea ce se va intampla in viitor.

Teama de a fi inselata


O alta teama, prezenta in vietile multor femei, este de a nu fi inselate. Traiesc in permanenta cu ideea ca cel de langa ele s-ar putea gandi la altcineva si sunt mistuite de aceste ganduri, care le impiedica sa isi traiasca relatia de dragoste.

Cristina Calarasanu: "Aceasta temere are legatura cu neincrederea legata de propria lor persoana, cu faptul ca nu sunt lamurite daca sa ramana in relatie sau nu. Se intreaba daca sunt destul de bune, destul de potrivite pentru cel de langa ele si tocmai de aici a plecat aceasta temere."

Inselatul nu vine din senin, crede specialistul, vine atunci cand se produce o fisura undeva.

Femeile isi spun: "Decat sa ma gandesc ca ma lasa, mai bine ma gandesc ca pleaca la alta." Psihologul CPAP le sfatuieste sa isi reevalueze relatia de cuplu si motivele care care le fac sa creada ca nu sunt destul de potrivite pentru acel partener.

Femeile destepte simt frica si incearca sa o inteleaga

Am intrebat psihologul care sunt solutiile pentru a invata sa ne gestionam temerile, fara a le lasa sa ne conduca viata. Iata raspunsul psihologului Cristina Calarasanu: "Solutia cea mai buna nu e sa le eliminam, ci sa intelegem de ce apar temerile si mai ales ce ne transmit, cum le traducem, pentru ca ele nu apar fara motiv. Eliminandu-le nu com face altceva decat sa le ascundem pana cand vor ajunge din nou la noi. Intelegandu-le, ele ne vor fi aproape si vom reusi sa vedem rolul lor in functionarea noastra."

Care credeti ca sunt cele mai mari temeri ale femeilor?
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr