armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Aurora Liiceanu: "Iubirea singura nu aduce fericirea"

De în Cariera 5 mai 2010
Aurora Liiceanu si-a lansat de curand cel mai recent volum, "Patru femei, patru povesti", in care aduce in prim plan biografiile a patru femei exceptionale: cunoscuta creatoare de moda Coco Chanel, poeta bulgara laureata a Premiului Nobel Elisaveta Bagreana, Cecilia Cutescu-Storck, pictorita romana si prima femeie profesor intr-o Academie de Arte din Europa si Lee Miller, celebru fotomodel devenit fotograf de razboi. Am profitat de acest prilej pentru a initia o discutie despre femei, feminitate, sexism, tabu-uri si sexualitatea romancelor in aceste timpuri.
Care sunt cele mai importante lucruri care v-au influentat formarea, atat ca om, cat si ca scriitor? Le puteti enumera?

Oricine este format de oameni – prin socializare, incepand cu parintii si cei din apropiere, dar si de prieteni, adulti – si de carti. Uneori nu ai noroc la oameni si nici nu citesti. Atunci te formeaza mediul larg, TV-ul, oricine, indiferent daca este o sursa de calitate sau nu. Eu am avut noroc si de parinti cum trebuie sa ai si de oameni de o mare calitate umana, care au stiut ce sa vada la viata si la oameni, in general. Au fost oameni care aveau idei – nu se ocupau de ce fac altii, de vietile altora -, reflectau asupra conditiei umane, stiau sa deosebeasca intre lucrurile esentiale si cele banale, fara a uita sa aduca un omagiu vietii cotidiene, care depinde de interpretarea noastra. Desi este un exercitiu dificil, am invatat de la ei ca "nu conteaza ce ti se intampla in viata, cu ce te confrunti, ci cum o iei".

Care au fost criteriile care v-au ajutat sa alegeti patru personalitati feminine despre care sa scrieti? Stiu ca explicati asta in carte, dar ne puteti spune in cateva cuvinte?

Am fost atrasa de problema valorilor si aspiratiilor pe care orice om le are. Cele patru femei indeplinesc realizarea cu multa vigoare a acestor valori si anume puterea – cea legata de prestigiu, de notorietate, de recunoastere sociala -, banii si iubirea. La acestea prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris a adaugat aventura. Viata dorita ca o aventura.

Ce relatii ati descoperit ca exista intre cele patru personalitati feminine din cel mai recent volum al dumneavoastra "Patru femei, patru povesti" si barbatii din viata lor. Au ele ceva in comun din acest punct de vedere?

S-a scris despre cupluri celebre, care fac ca ambii parteneri sa fie persoane care s-au impus. Dar acest lucru s-a facut in arta, ca de exemplu Sonia Delunay si Robert Delaunay. Deci care au avut comun pasiunea pentru arta. Din cele patru femei, doar Cecilia Cutescu-Storck s-a bazat pe sotul ei pentru ca impreuna sa devina un cuplu cu pasiunea comuna pentru arta. Celelalte au fost solitare mai degraba. Poate ca Elisaveta Bagreana a avut in iubitul ei un partener cu care a trait nevoia de a se exprima prin poezie. Este un lucru interesant psihologic si anume daca cei care se iubesc iubesc aceeasi preocupare, aceeasi profesie si daca acest lucru a contribuit la relatia lor.

Cum vi s-a modificat impresia pe care o aveati asupra acestor femei pe masura ce le-ati descoperit si cunoscut tot mai mult?

Am cautat sa le privesc cu distanta, sa nu fiu "subiectiva", pe cat posibil. Desigur ca nu m-am identificat cu vreuna, le-am admirat mai mult sau mai putin, pe unele le-am invidiat pentru forta lor, asa cum este Lee Miller. Dar nu am gasit apropieri sau atractie pentru Cecilia Cutescu-Storck si de aceea am cautat sa nu exprim aceasta nepotrivire.

Cand si cum decideti "Asta ar fi un subiect despre care as vrea sa scriu"?

Mi-e greu sa spun pentru ca este un lucru diferit sa scrii despre cev si sa scrii despre cineva. Am citit carti despre diferiti "cineva" cunoscuti, mari scriitori si operele lor si cel sau cea care a scris mi-a dezvaluit o perceptie a operei si omului pe care eu n-o vedeam sau nu o banuiam. Fiecare are perceptia, intelegerea lui. Suntem tentati sa facem legaturi intre om si opera, intre cum a fost o persoana in viata, ca om si ce a facut. Margaret Atwood, o scriitoare foarte apreciata a spus ceva de genul : "daca-ti place pateul de gasca, nu e necesar sa cunosti gasca". Dar aceasta tentatie exista si uneori judecam critic viata cuiva chiar daca a lasat ceva minunat dupa el sau ea.
Ne puteti spune care considerati ca sunt principalele motive care le impiedica pe femeile de astazi sa se realizeze la adevaratul potential? Dar pe femeile din Romania?

Cred ca ar trebui sa vedem diferentele intre sexe. Acum citesc multa biologie si constat ca avem diferente in privinta multor aspecte ale vietii : valori, dorinte, frici, aspiratii. Femeile au un potential determinat de biologiile noastre diferite, nu suntem echivalenti biologic cu barbatii. Feminismul este in impas din aceasta perspectiva. Dar, acest lucru este si partea interesanta a vietii. Barbatii sunt competitivi, datorita testosteronului ridicat ca nivel, dar sunt si femei cu acest nivel mai ridicat decat media. Femeile sunt "cablate" la empatie, la relatii interpersonale, iar acest lucru explica de ce anumite munci sunt feminizate. Egalitatea de sanse se coreleaza cu specificul fiecarui sex si unii sustin ca preferintele femeilor nu sunt preferintele barbatilor. Femeile nu fac politica pentru ca nu le intereseaza, nu pentru ca societatea le impiedica. Ele vor altceva, vor alta viata, nu cea de politician. Asa este peste tot. Dar, asta nu inseamna ca nu poti alege ceva ce majoritatea femeilor nu-si doresc. Exista dreptul la "alternative", chiar multiple.

Sunteti perceputa ca o femeie foarte puternica, care a gasit resurse interioare pentru a trece peste toate incercarile vietii. Care sunt lucrurile dupa care va ghidati in momentele in care nu va simtiti foarte puternica?

Dilema cariera-familie sau cariera-maternitate este in prezent puternica. Femeile, in majoritatea lor, isi doresc copii si bineinteles ca maternitatea nu se traieste la distanta, cu doar cateva ore de stat cu copilul si bone cam in restul timpului, chiar daca ai bani. Ramane la femei aceasta dorinta, dar dispare "putinta", insemnand aici si capacitatea de a sta cu un copil, de a relationa cu el, care cere rabdare, "nervi" bine tinuti, si timp. Este un efort cam greu de facut si psihologic vorbind.

Eu cred ca acest lucru este cel mai important in viata, sa-ti urmezi destinul biologic, tinand cont de responsabilitaati. Evident una dintre responsabilitati este sa asiguri copilului ce-i trebuie. Deci bani si iubire. Si siguranta ca trebuie sa te descurci, uneori si singura. Iubirea singura nu aduce fericire.

Care sunt, in viziunea dumneavoastra, femeile cele mai influente pentru romani? Care sunt cele mai importante criterii cu ajutorul carora romanii isi stabilesc reperele feminine?

Reperele feminine ale barbatilor, in general, sunt diferite in functie de tipul de relatie cu o femeie pe care il doresc. Daca vor o aventura, infatisarea fizica, uneori si imaginea publica – mediatizare indoielnica – conteaza cel mai mult. Daca doresc o relatie stabila, proiectata in viitor, nu in prezent, sunt necesare si unele trasaturi de personalitate ale femeii. Femeile tin la aparenta fizica indiferent de partener si aspiratiile lui, considerand ca imaginea are imediatete si este astfel prima care produce impresie asupra celorlalti.

Care sunt ultimele tabu-uri cu care se confrunta barbatii si femeile zilelor noastre?

Intrucat trecutul erotic nu mai este un tabu si nici nu mai este o bariera in formarea unei relatii, ceea ce conteaza este tipul de barbati cu care femeia a avut relatii. Pentru relatii dorite stabile, familia femeii reprezinta un element care este considerat de catre barbati.

Cum percepe un psiholog felul uneori agresiv in care femeile isi reclama sexualitatea in Romania?

Agresivitatea este o strategie de a cere barbatului initativa. Acest lucru tine si de ritmul vietii de astazi – nimeni nu mai asteapta – si de faptul ca femeia si-a declarat public dreptul la placere si chiar la initiativa. In Romania se practica o agresivitatea preluata prin contagiune sociala – femeile se iau unele dupa altele, practica o competitie agresiva si intre ele – si prin mediatizarea succesului corelat cu femeia ca obiect sexual.

Daca ati fi convinsa ca un sfat dat de dumneavoastra va fi adoptat de alte femei fara a mai sta pe ganduri, ce le-ati sfatui?


Sa nu fie atat de imitatoare, sa-si gaseasca un stil personal, sa arate cum vor pentru ca asa se plac ele pe ele si nu pentru ca "regula" o cere ca sa se transforme in clone ale unor modele. 
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Georgiana Papari (12.05.2010, 14:36)
@ Chrissa: Buna! Sunt convinsa ca te vor inspira povestile si ca te va incanta scriitura doamnei Liiceanu.
Răspunde-i
Cristina Rogobete (12.05.2010, 14:03)
Mi-ar placea sa citesc cartea dnei Liiceanu, sunt sigura ca m-ar inspira.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr