Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Divortul - o boala contagioasa?

De în Dragoste & Sex 24 feb 2012
Are mediul in care traim un cuvant de spus intr-un cuplu? Poate fi divortul un "virus" contractat de la ceilalti? Feminis a incercat sa afle pentru voi daca mariajul dureaza "pana cand societatea ne va desparti".

Profesorul James Fowler, de la Universitatea din California, sustine ca ideea de a divorta este ca un "virus pentru ca se raspandeste cam in acelasi fel".

Practic, cand o persoana divorteaza, ii contamineaza pe cei din jur cu informatii legate de situatia in cauza si de factorii care au dus relatia in acel punct.

Mai mult, potrivit cercetarilor realizate, daca esti prieten cu cineva care divorteaza, ai sanse mai mari de a ajunge intr-o situatie similara.

Divortul s-ar transmite astfel, pe cale orala. Presupunem ca ai o prietena care divorteaza, iar asta iti schimba gandirea in ceea ce priveste divortul, pentru ca este vorba despre cineva apropiat tie. Apoi mergi la o alta prietena si vorbesti cu ea despre divortul cunostintei tale. Si astfel, situatia ei se raspandeste in cercul tau de prieteni, fara ca persoana in cauza sa fie de fata. Am putea concluziona de aici ca anturajul poate fi un factor declansator al divortului.

Pentru a elucida misterul acestui proces, am apelat la psihologul Claudiu Ganciu, care a acceptat sa raspunda la o serie de intrebari despre divort si despre eventualitatea in care acesta ar putea lua forma unui "virus".

“Dragoste oarba” intre doi parteneri – putem vorbi despre asa ceva? Daca da,  poate fi divortul unor apropiati un factor care ne “da la o parte valul de pe ochi”?

Da. Putem vorbi despre dragoste oarba. As spune ca este aproape un pleonasm. Dragostea nu poate sa fie decat oarba. De fapt nu dragostea, ci indragostirea. Nu starea, ci procesul. Adica procesul de indragostire presupune o mare cantitate de energie psihica ce este alocata unui scop. Sa nu uitam rolul dragostei pentru un partener – ea are rostul de a permite despartirea de familia de origine si investirea intr-un strain. Pentru acest lucru e necesara multa energie. Nu este un process rational ci unul fantasmat si emotional. Daca intelegem prin orb, lipsit de ratiune, atunci da, dragostea e oarba.

Nu. Divortul unor apropiati nu poate sa fie un factor decisiv care sa "ia valul de pe ochi". Scopul indragostirii nu este crearea relatiei ci capacitatea de a te desprinde de vechea relatie. Sa facem distinctia intre dragoste si iubire. A-ti iubi partenerul si a fi indragostit de el sunt doua lucruri diferite. Iubirea este permanenta si stabila, are o parte energetica minima. Dragostea e consumatoare de energie psihica. Exemplul unor apropiati in acest proces de indragostire nu are relevanta pentru ca presupune capacitatea de a prelucra informatia iar acest proces este diminuat in procesul de indragostire.

Dupa divort: Ramaneti prieteni sau dusmani?

Barbatii divortati, mai ingaduitori decat femeile

Divorturile anului 2011: Top despartiri neasteptate

Putem vorbi despre divort ca fiind o boala contagioasa?

Nu cred ca putem sa vorbim de o boala contagioasa. Nu prea inteleg in ce sens ar fi metafora. Daca se ia? Daca este incurajat de societate atunci da, tendinta este de a face lucrurile care sunt incurajate. Daca fidelitatea e valoarea societatii atunci fidelitatea devine contagioasa? Imi pare rau dar partea asta imi e mai neclara. Poate cateva amanunte ma vor ajuta sa imi formez o parere.

Am intalnit o multime de femei care spun pas unui potential partener doar pentru ca acesta pare sa poarte “genele divortului”, adica are parintii divortati sau provine dintr-un mediu in care divortul este la ordinea zilei. Este divortul “o boala transmisibila” de la parinti  la copii?

Nu chiar o boala. Am putea spune asa – barbatul de care s-a indragostit poarta genele divortului pentru ca si femeia care a rezonat la el, le poarta. Este un lucru care ii apropie pe cei doi si anume fantasma comuna la care rezoneaza amandoi. Clinic vorbind situatia este asa: Cei doi au o mare povara venita de la parinti – teama ca daca se vor casatori, atunci vor divorta. Adica daca ei vor decide sa fie impreuna, il vor pierde pe celalalt. Am lucrat cu asemenea cazuri si este un process de durata sa ajunga sa inteleaga ca teama de pierdere nu este a lor. Este un mandat pastrat si transmis pe care cei doi il pot depasi. In terapia analitica de familie (TFP) este mai usor pentru ca se lucreaza cu fantasmele celor implicati si atunci pot avea acces impreuna cu psihanalistul la continuturi inconstiente. Si eu cred ca in teoria transmiterii unei temeri de a-l pierde pe celalalt, paradoxul este urmatorul: "Mi-e teama ca daca decid sa fie impreuna acest lucru echivaleaza cu pierderea iubirii."" Dar  sa te casatoresti si sa divortezi nu sunt identice.

Poate un mediu “curat” (familie lipsita de antecedente in acest sens si apropiati ce au convingeri morale bine definite, adepti ai teoriei “pana cand moartea ne va desparti”) sa impiedice destramarea unei casnicii care era sortita esecului de la inceput ( situatia in care parteneri  incompatibili s-au casatorit orbiti de atractia fizica de la inceputul relatiei)?

Un mediu asa zis “curat” ar echivala cu o alta valoare – “sa nu divortezi”, sa stai intr-o relatie pana la moarte. Clinic vorbind aici situatia nu e mai buna ci vorbim de alt tip de patologie. Una in care chiar daca suferi in mod dominant si nimic nu merge in relatie incerci din toate puterile sa ramai acolo. Aici este dificila separarea si despartirea. A divorta cu orice pret si a nu divrota deloc nu sunt decat doua extreme ale aceleiasi situatii si anume – “cum esti in relatie”.

Ce inseamna insa parteneri incompatibili? Inseamna ca fantasma la care ei au rezonat in momentul in care s-au indragostit a fost una nemultumitoare. De exemplu – indragostirea de el a dus la evidentierea unei parti violente a ei. Aceasta parte era din ea. Faptul ca relatia a devenit nemultumitoare ulterior cand a constatat, in terapie, ca nu corespunde nevoilor ei dar este un lucru atractiv a condus-o la decizia de a divorta. A gasit un alt partener de care s-a indragostit si care evidential alte laturi ale sale de protectie si tandrete. Sunt procese inconstiente cele de care vorbim.

Dar  casatoria? Poate fi ea privita ca un “virus” declansat de societate, de familie sau prieteni? Facem oare pasul constransi de cei din jur? Putem spune ca “se ia”?

Evident ca societatea are un potential mare de impunere a unor reguli. De obicei, aceste reguli sunt considerate ca apartinandu-ne. Exista si o anumita constrangere in casatorie, este un contract, o intelegere si o responsabilitate pe care cei implicate si-o asuma. Dar aceasta constrangere nu este una sadica ci una la care adera fiecare in mod voluntar pentru ca este mai comod si mai placut si care confera siguranta.

Modul in care se ia este urmatorul: Pacienta are un grup de prietene. Este in relatie cu ele, sunt bune amice. La un moment dat constata ca toate s-au casatorit si numai ea a ramas singura. Incearca din toate fortele sa se casatoreasca. Dar aici “luatul” este o concurenta si o competitie intre persoane de acelasi sex. Din acest punct de vedere putem spune ca se ia dar e vorba de altceva, de regula. Cum aici era vorba despre competitive si nu despre molipsit. Si molipsitul asta nu e asa la intamplare.

In concluzie, nici vorba de un virus periculos care circula nestingherit, distrugand casnicii. Daca ai pus la indoiala relatia ta cu partenerul doar pentru ca o prietena a avut nenorocul sa se confrunte cu un divort, fii pe pace. Daca intre voi exista o relatie sanatoasa, bazata pe respect si comunicare, nici cea mai neagra urma de indoiala nu poate clatina o temelie atat de solida. 

Exista viata fericita dupa divort?

Afla varsta la care te paste divortul!

Divortul - Cum sa iesi in castig

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar