9 lucruri pe care să nu le bagi sub nicio formă la microunde

Citeste mai mult»

Alege cel mai fericit cuplu și îți vom spune cum reflectă...

Citeste mai mult»

9 legi INCREDIBILE care există doar în Coreea de Nord

Citeste mai mult»

Ce să nu faci în avion: 11 sfaturi esenţiale de la...

Citeste mai mult»

De ce avem spaţii între degete şi alte explicaţii care...

Citeste mai mult»

Nu ţi-a răspuns la mesaj? Află DE CE, în funcţie de zodia...

Citeste mai mult»

Cercetătorii explică ce se întâmplă cu organismul tău...

Citeste mai mult»

Cum previi osteoporoza în doar un minut

Citeste mai mult»

TEST de personalitate: Unde se află omul din imagine?

Citeste mai mult»

Miracolul din ghimbir și cum să arzi grăsimea abdominală

Citeste mai mult»

Leacul anti-cancer a fost în sfârșit DESCOPERIT

Citeste mai mult»

Ușa destinului îți dictează viitorul

Citeste mai mult»

Test: Răspunde la următoarea întrebare fără a te gândi......

Citeste mai mult»

7 uleiuri care îți vor transforma înfățișarea în 7 zile

Citeste mai mult»

TEST: 2 întrebări determină IQ-ul tău

Citeste mai mult»

Vezi ce aliment minune te scapă de ORICE boală

Citeste mai mult»

Dovedit ştiinţific: Acest TRIO declanşează orgasmul feminin

Citeste mai mult»

Chiromanţie: Forma şi lungimea degetului mic trădează...

Citeste mai mult»

60 de secunde împotriva kilogramelor în plus: 2 trucuri...

Citeste mai mult»

Nu te vei mai certa NICIODATĂ cu partenerul dacă ţii cont...

Citeste mai mult»

Femeile care fac asta în dormitor sunt predispuse la...

Citeste mai mult»

Horoscop 2017 - Un an al EXTREMELOR pentru Balanţe,...

Citeste mai mult»

Nu reîncălzi niciodată aceste 7 alimente - Devin TOXICE!

Citeste mai mult»

Adaugă SARE în şampon pentru...

Citeste mai mult»

De ce e bine să ţii în cameră un pahar cu apă, sare şi oţet

Citeste mai mult»

Doamne de poveste - Topul celor mai apreciate femei din România

De în Lifestyle 19 mar 2016

Când ai nevoie de un strop de inspiraţie, când simţi că povara de a fi femeie într-o lume a bărbaţilor te apasă, aminteşte-ţi de nume ce au făcut istorie în ţară şi în străinătate, precum Regina Maria, Hariclea Darclée sau Martha Bibescu. Astfel, feminis.ro a trecut în revistă pentru tine zece femei remarcabile, cu poveşti care te vor motiva să încerci, la rândul tău, să îţi depăşeşti limitele şi să fii un model de urmat pentru cei din jurul tău.

Regina Elisabeta (1843-1916)

Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, Regina Elisabeta a fost supranumită în popor „mama răniților”.

Soţie de monarh şi femeie de litere, autoare de poezii, romane şi nuvele, Regina Elisabeta şi-a asumat misiunea politică şi şi-a făcut cunoscută prezenţa în întreaga Europă, câştigând admiraţia tuturor pentru stăruinţa cu care şi-a îndeplinit îndatoririle.

Dacă îţi place să porţi ie, trebuie să ştii că Regina Elisabeta a sprijinit meşteşugurile româneşti, îmbrăcând adesea portul naţional românesc, dându-i astfel o valoare socială deosebită.

Hariclea Darclée (1860 - 1939)

Soprană de renume internaţional, Hariclea Darclée este una dintre personalităţile feminine cele mai importante ale României.

A debutat intr-un recital de canto în 1881 pe scena teatrului din Braila. A plecat ulterior la Paris, unde a fost remarcata de Charles Gounod, care i-a încredinţat rolul Margaretei din opera sa Faust, rol cu care i-a asigurat româncei debutul pe scena Operei, in 1888.

"Are în gât o privighetoare" a spus despre ea, pe bună dreptate, compozitorul Charles Gounod. Prezenţa Haricleei Darclée pe scenele lumii a reprezentat un adevărat triumf al valorilor româneşti la nivel mondial. Soprana a susţinut crearea Operei Romane din Bucureşti în 1921.

Sarmiza Bilcescu (1867 - 1935)

Te pasionează serialele cu avocaţi? Ai face bine să ştii, atunci, că prima româncă avocat a fost Sarmiza Bilcescu. Ea a fost prima femeie din Europa care şi-a luat licenţa în drept la Universitatea din Paris, fiind, de asemenea, şi prima femeie din lume care şi-a luat doctoratul în drept.

Regina Maria (1875-1938)

Maria Alexandra Victoria a fost aleasă pentru a fi viitoarea regină a României la vârsta de 17 ani şi a fost obligată să se adapteze atmosferei austere de la palat, combinată cu atmosfera publică balcanică. A reuşit să îmbine spiritul creator cu viaţa politică. A avut un rol hotărâtor după Primul Război Mondial, când negocierile Tratatuluji de la Paris s-au împotmolit. Întrevederile ei cu ministrul Clemenceau au dus, în cele din urmă, la naşterea României Mari.

Elisa Zamfirescu (1887 - 1973)

Cumnata scriitorului Duiliu Zamfirescu, Elisa Leonida Zamfirescu, s-a remarcat drept prima femeie inginer din lume, după ce a fost respinsă la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti. A reuşit să intre, totuşi, la Academia Regală Tehnică din Berlin, în ciuda încercărilor de a fi trimisă înapoi la cratiţă, sub pretextul că femeia ar trebui să se ocupe, conform concepţiei din acea perioadă, de bucătărie, copii şi biserică. A ajuns astfel să conducă laboratoarele Institutului Geologic Român şi a fost decorată pentru curaj pe front, fiindcă a lucrat ca voluntar al Crucii Roşii. A avut un rol important şi în îmbunătăţirea calităţii vinului, scriind despre calităţile bentonitei în filtrarea acestei licori bahice.

Martha Bibescu (1889-1973)

Este cea mai importanta femeie a culturii romane din toate timpurile. Alaturi de printesa Ana de Noailles, din familia Brancoveanu, de Iulia Hasdeu si de Elena Vacarescu, dar mai tanara decat ele, Martha Bibescu inchide mica si superba galerie de domnite cu sange albastru si minte sclipitoare care au onorat istoria Romaniei la cumpana dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea, scrie site-ul www.psychologies.ro. A primit premiul Academiei Franceze pentru romanul "Les Huit Paradis" şi a fost membră a Academiei Belgiene de Limba şi Literatura Franceză. François Mauriac o descria pe Martha Bibescu astfel: Cine sunteți dumneavoastră? Cea mai admirabilă inteligență de femeie pe care o cunosc."

Elvira Popescu (Popesco) (1894 - 1993)

Actriţă româncă de teatru şi film, Elvira Popescu a ajuns să fie divinizată în Franţa, graţie nu atât carierei cinematografice, cât mai degrabă pasiunii ei pentru teatru, fapt pentru care a căpătat supranumele "Notre Dame de Théatre" 

Ana Aslan (1897-1988)

"Savanta care a învins bătrâneţea" a studiat la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi a devenit pionieră în studiul gerontologiei, ulterior director al primului Institut de Gerontologie din lume. Medicamentele elaborate în cadrul institutului aveau efecte remarcabile asupra îmbătrânirii şi bololor generate de înaintarea în vârstă.

Florica Bagdasar (1901 - 1978)

Florica Bagdasar a studiat la Facultatea de Medicină, a avut o căsnicie strălucită cu Dumitru Bagdasar, cel care a lucrat alături de Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume şi a adus în românia această ramură extraordinară a chirurgiei - neurochirurgia. Florica Bagdasar a fost singura femeie din delegaţia României la Conferinţa de Pace de la Paris din 1946 şi a primit o bursă Rockefeller în SUA. În plus, a fost prima româncă aleasă să facă parte dintr-un cabinet de miniştri, fiind ministru al Sănătăţii între 1946 şi 1948.

Sofia Ionescu (1920 – 2008)

Prima femeie neurochirurg din lume, Sofia Ionescu, a reuşit să se afirme în ciuda faptului că tatăl său i-a sugerat că menirea unei fete este aceea de a fi o bună gospodină, de a învăţa limbi străine şi de a-şi forma o cultură generală solidă. Prima operaţie pe creier a efectuat-o în 1944, la vârsta de numai 24 de ani, când doctorul Dimitrie Bagdasar nu era apt pentru o astfel de intervenţie. A continuat să ajute la dezvoltarea neurochirurgiei în România alături de alţi doi medici din "echipa de aur", Ionel Ionescu şi Constantin Arseni.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 feb