Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Cum "localizam" stresul si ce facem cu el?

De în Sanatate 21 apr 2009
Incerc prin toate mijloacele sa combat "boala" secolului 21: stresul! Apelez la toate metodele de prevenire si de "vindecare" ale lui! Dar cum stiu ca stresul si-a gasit refugiu in corpul meu? Ii cunosc cu adevart "simptomele"? Sau nu sunt prea sigura care e modul prin care "isi face de cap" in organism? Stresul este viclean si ofera uneori alarme false ale unor alte boli: afla moduri frecvente de manifestare a stresului si solutii pentru alungarea lui, de la Cristina Calarasanu, psiholog.
Uneori ma aud adesea spunandu-mi  "off, ce stresata sunt" sau aud comentariile apropiatilor care ma declara o "stresata" fara rezolvare si ma indeamna la relaxare si calm in anumite momente, mai tensionate sa spunem. Dar cum ma "citesc" ei ca sunt stresata? Care sunt simptomele pe care le dezvalui in fata lor si cum definesc eu starea de stres? Pai sa spunem ca imi creste tensiunea, respir foarte repede, simt ca as vrea sa sparg totul in jurul meu, etc. Deci as putea spune ca este o stare de nervozitate accentuata de irascibilitate si inconjurata lejer de tone de nervi. Astea sa fie oare caracteristicile stresului sau sunt pur si simplu stari diverse pe care le traiesc, influentate de factori de mediu externi? Sunt un pic in dubii, mai ales ca, in general, oamenii au tendinta de a folosi anumite expresii fara a sti exact ce inseamna sau de nominaliza anumite stari ca fiind de un fel, atunci cand ele au alta sursa din care provin si sunt altceva decat si-ar inchipui ei.

Am vorbit cu psihologul Cristina Calarasanu de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie si am rugat-o sa me lamureasca, oglindindu-mi cateva moduri de manifestare ale stresului, avand in vedere ca el se exteriorizeaza la fiecare persoana in mod divers, si sa ne ofere cateva solutii prin care sa il alungam din viata noastra.

Psihologul ma atentioneaza inca de la inceput ca pentru a identifica corect cauzele si a "diagnostica" stresul, trebuie analizate in detaliu mai multe aspecte ale vietii respectivei persoane si trebuie investigate cauzele care au condus la aparitia lui si nu contextul in care s-a manifestat. Cristina imi spune ca multa lume confunda contextul in care se manifesta stresul cu reala cauza care a dus la aparitia sa. "De obicei, lumea spune ca locul de munca prea epuizant, sau deadline-urile prea scurte care ii suprasolicita si ii extenueaza, ori conflictul din familie sunt cauze ale producerii stresului in viata lor, ceea ce nu este adevarat; acestea sunt contexte, imprejurari in care el ia forma si se manifesta si nicidecum cauze".

1. "Au, ce ma doare!"

Sub auspiciul acestei expresii stau unele dintre formele de manifestare ale stresului, spune psihologul. Astfel, aveam de-a face cu:

- Modalitati somatice: stresul prilejuieste aparitia unor boli precum ulcer, migrene, diabet, hepatita si altele;
- Manifestari temporare sau trecatoare: nu neaparat declansarea unor boli, dar mai degraba acutizarea unor dureri de cap, de stomac, nevralgii, contracturi, greata, palpitatii, ameteala, etc.

Depinde foarte mult de nivelul de stres daca manifestarile sunt temporare sau nu; acesta influenteaza acutizarea respectivelor dureri sau trecerea direct la boli somatice care necesita ingrijiri speciale, declansate pe fond de stres.

2. "Nu mai fac fata!"

Aceasta pare sa fie ultima strigare in fata luptei cu nivelul de stres si esecul tau in fata lui. Pana aici: "Nu mai fac fata!". La acest nivel, stresul isi face deja de cap si pare sa fi biruit in fata eforturilor tale de a iesi din aceasta situatie. Vorbim aici, spune psihologul, de manifestari care se leaga de randamentul respectivei persoane: diminuarea atentiei si concentrarii,  a capacitatii de de organizare si rezolvare a sarcinilor de serviciu, sentimentul ca esti depasita de situatie, care te darama si te face neputincioasa in fata lui.

3. "Nu mai am chef de nimic!"

Daca pana acum am vorbit de manifestari de tip corporal, fizic, in mod inevitabil stresul afecteaza psihicul unei persoane, vorbind in acest caz de manifestari de tip depresiv, caracterizate prin oboseala, apatie, plans, etc.

4. "Aoleu, ce ma fac, nu mai am timp!"


Mereu grabita si "in priza", vorbim aici de un stres care se manifesta anxios, prin agitatie continua, teama, neliniste, preocupare continua care nu-ti da pace; in acest caz nu exista momente de liniste, nici macar atunci acnd vine vorba de dormit: apar tulburari ale somnului generate de griji care iti impovareaza mintea si care nu iti ofera liniste.

Acum ca l-am descoperit ce masuri iau?

Sa spunem ca ai reusit sa il "tintesti" si stii exact ca nivelul de stres a atins cote maxime, gata de a depasi pana si limita extrema si de a provoca astfel dezastre in organismul tau. Esti constienta ca esti stresata, ce urmeaza sa faci? Ce faci cu stresul din viata ta? Cristina Calarasanu ne spune ca trebuie luate cateva masuri obligatorii, intr-o ordine precisa, pentru a putea pune capat acestei "crize" si pentru a domoli "furtuna" ce planeaza deasupra capului tau. Unii dintre pasi nu sunt chiar practici: nu te duci, iei o farfurie si o spargi si gata te calmezi; ceea ce porneste din interiorul fiintei tale isi va regasi solutia tot acolo, de aceea introspectia este uneori cea mai buna cale de a pune capat stresului.

1. Localizarea factorului

Psihologul spune ca trebuie sa invatam sa localizam factorul care determina aparitia lui, precum si contextul in care el apare si care accentueaza "crizele". Odata identificat, se va putea jongla cu el.

2. Introspectia!


Uneori uitam sa vorbim cu noi insine si sa ne punem intrebari. In tumultul vietii cotidiene, uitam cateodata cine suntem su adevarat; nu ne cunoastem suficient si de aici apar unele dezastre.

Trebuie sa invatam sa ne punem intrebari si sa gasim totodata raspunsuri. Intreaba-te: de ce apar acele manifestari? Ce anume din mine declanseaza acele dureri? De ce ulcer si nu migrene? Chestioneaza-te tot timpul si, cu ajutorul specialistilor (atat psihologi, dar nu numai), vei descoperi "buba"! De multe ori, totul vine din interior: si boala si rezolvarea ei!

3. Apeleaza la doctori!


Psihologul indeamna la consultarea specialistilor: si nu numai la pisholog, ci la diversi specialisti in functie de modul in care a actionat stresul asupra corpului tau. De exemplu, daca suferi de ulcer, este logic sa apelezi la un doctor specializat, iar de obicei, de aici pleaca urmatoarea "destinatie": psihologul. De obicei, medicul coreleaza simptomele si reactiile cu alte cauze care nu sunt de ordin somatic si de aici "trimiterea" la psiholog, in functie de fiecare caz in parte, evident.

4. Reorganizeaza-ti viata!


Este timpul sa treci la actiune, daca pana acum ai vorbit cu tine insati, acum este timpul, ca dupa ce ai inteles exact ce a determinat cresterea nivelului de stres sau aparitia lui, sa incerci sa iti reorganizezi viata, sa reasezi lucrurile in asa fel incat sa indepartezi sursa de stres si sa aderi la activitati si metode de relaxare care sa lupte cu succes impotriva stresului din viata ta.

Cauta diverse cai de relaxare, experimenteaza pana gasesti metoda potrivita tie:

- muzica,
-calatorii,
-masaje de relaxare,
- carti, etc.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in mod logic pentru a invinge stresul din viata ta. Am fost curioasa si am intrebat specialistul care este cea mai des intalnita cauza care duce la aparitia stresului si am fost uimita de raspuns: incapacitatea omului de a-si exprima trairile, sentimentele. Evident ca sunt multe cauze: de la vulnerabilitate crescuta, la structura, predispozitii, care sunt oarecum independente de persoane, dar principala cauza este inhibarea trairilor si sentimentelor. Un exemplu concret este acela in care locul de munca devine un mediu mult prea "apasator": sarcinile sunt prea multe, deadline-urile prea scurte, responsabilizarea excesiva, lucruri care depasesc capacitatile unor persoane si refuzul sau incapacitatea acestuia de a si le exprima si de a le rezolva, si de aici aparitia stresului in viata lor.

Atentie mare la cum iti traiesti viata si la modul in care reactionezi in diverse situatii. Acestea se pot rasfrange inzecit asupra ta. De exemplu, spune psihologul, un nivel de stres extrem de crescut poate conduce la sindromul  "burn-out" – al scurtcircuitarii, suprasolicitarii excesive – care determina persoana sa inceteze orice activitate din incapacitatea de a mai actiona cumva; sleirea de puteri, extenuarea excesiva pot avea repercusiuni grave asupra corpului prin declansarea unor boli grave.

O poti cunoaste pe Cristina Calarasanu accesand blogul ei de pe Feminis, intitulat "Aventuri in tara piticilor". Daca ai intrebari legate de aventurile copilului tau sau esti curioasa sa afli care sunt transformarile psihologice prin care trece piticul tau, nu ezita sa o intrebi.

Tu reusesti sa iti manageriezi eficient nivelul de stres? Cum faci fata provocarilor?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

raluca frimu (28.04.2009, 12:08)
Din pacate stresul e o boala cronica care ne afecteaza nu numai psihic ci si fizic, din pacate....
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr