Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»
oscar

Filmul "Oppenheimer", marele câştigător al celei de-a...

Citeste mai mult»
avion

Un pilot şi un copilot, suspendaţi după ce au adormit...

Citeste mai mult»
kate

Cea mai recentă fotografie oficială cu prinţesa Kate ar...

Citeste mai mult»
adam sandler

Adam Sandler, cel mai bine plătit actor de la Hollywood...

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, s-a...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson se numără...

Citeste mai mult»
oscar

Ce cadouri vor primi vedetele nominalizate la premiile Oscar

Citeste mai mult»
Hannah Gutierrez-Reed

Armuriera filmului ''Rust'', găsită vinovată de omor prin...

Citeste mai mult»
Colin

Cămaşa albă purtată de Colin Firth în "Mândrie şi...

Citeste mai mult»
Karl Lagerfeld

Apartamentul din Paris al lui Karl Lagerfeld va fi scos...

Citeste mai mult»

Rihanna, criticată pentru performanța „leneșă” de la...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Kate Middleton revine la angajamentele oficiale la 8...

Citeste mai mult»
Sinead O'Connor

Administratorii averii lui Sinéad O'Connor denunţă...

Citeste mai mult»
stela

Stella McCartney atrage atenţia asupra a efectelor nocive...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam...

Citeste mai mult»
iris

Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a...

Citeste mai mult»
Victoria Beckham

Prezentarea de modă a Victoriei Beckham la Paris,...

Citeste mai mult»
furla

Lux în fiecare Detaliu - Descoperiți Frumusețea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Palatul Kensington face o actualizare cu privire la...

Citeste mai mult»
 Elton John

O colecţie a lui Elton John a obţinut peste 20 de...

Citeste mai mult»

Rihanna şi Zuckerberg se află în India, invitaţi la...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West, dat în judecată de moştenitorii Donnei Summer...

Citeste mai mult»
richard

Actorul american Richard Lewis a murit la vârsta de 76 de...

Citeste mai mult»
anxietate

Ce este anxietatea socială și cum poate fi depășită?

Citeste mai mult»

Ce dezvăluie visele despre sănătatea ta

De în Sanatate 21 ian 2016

Visele fac parte din viaţa noastră şi pot avea o mulţime de semnificaţii. De la coşmaruri îngrozitoare şi până la viziuni nocturne bizare, află din acest articol ce informaţii pot dezvălui visele despre starea ta de sănătate.

Oamenii de ştiinţă cred în prezent că visele pot, de fapt, să ne ofere indicii vitale despre sănătatea noastră - ba chiar se crede că visele pot da semne timpurii şi chiar avertismente în privinţa unor boli, cu ani înainte ca primele simptomele fizice să apară.

De ce visăm, mai exact, este un aspect care ridică multe întrebări pentru oamenii de ştiinţă - şi provoacă multe dezbateri. Însă ceea ce se ştie este că cei mai mulţi dintre noi au în jur de patru până la şase vise pe noapte, dar ne amintim doar două sau trei pe săptămână.

Indiferent că visezi mai mult decât de obicei sau ai coşmaruri sau visuri ce par straniu de reale, află ce ar putea acestea să dezvăluie despre sănătatea ta.

1. Coşmarurile

Cauze posibile: medicamentele betablocante (n.r. substanţă folosită pentru a contracara afecţiunile adrenalinei, noradrenalinei şi dopaminei în organism), bolile de inimă, migrenele sau privarea de somn.

Medicamentele betablocante care sunt folosite în schema de tratament pentru hipertensiunea arterială sunt cunoscute pentru faptul că îţi dau vise destul de urâte, spune profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough.

Aceste medicamente utilizate pe scară largă ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar experţii cred că ele pot, de asemenea, să modifice în mod indirect echilibrul anumitor substanţe chimice din creier, lucru care mai apoi declanşează coşmarurile.

Coşmarurile pot fi, de asemenea, legate de o inimă bolnavă, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 6000 de oameni, publicat în "Netherlands Journal of Medicine". Acest studiu a constatat că persoana care suferă de bătăi neregulate ale inimii are un risc de trei ori mai mare de a avea coşmaruri, în timp ce oamenii care suferă de dureri în piept au un risc de şapte ori mai mare de a avea coşmaruri. Acest lucru se poate explica prin faptul că oamenii cu afecţiuni ale inimii au mai mari şanse de a suferi de probleme respiratorii, care pot să scadă nivelul oxigenului din creier.

Coşmarurile pot fi, de asemenea, un semn de avertisment şi pentru o migrenă iminentă. Aceste dureri de cap chinuitoare pot să apară noaptea, iar un studiu realizat pe 37 de pacienţi a arătat că migrenele sunt adeseori precedate de coşmaruri care implică, de obicei, teme precum furia şi agresivitatea. O teorie este că durerile de cap pot cauza schimbări în creier.

Dar un alt factor care declanşează coşmarurile tale poate fi lipsa somnului. Prea puţin somn şi se poate declanşa paralizia în somn, care afectează aproximativ unul din 20 de oameni la un moment dat în viaţă, spune Dr. Nicholas Oscroft, expert în tulburări ale somnului, de la Spitalul Papworth din Cambridge.

Paralizia în somn înseamnă că o persoană este incapabilă să se mişte pentru câteva secunde, după ce s-a trezit din cauza unei proaste funcţionări a sistemului care ne controlează muşchii. (Muşchii sunt paralizaţi atunci când visăm, astfel încât să nu îi acţionăm şi să ne rănim singuri în somn.)

vise

2. Ai mai multe vise decât în mod normal 

Cauze posibile: îţi este prea cald sau prea frig în timpul nopţii, hormonii, durerile cronice sau când te recuperezi după antidepresive.

Momentele în care în cameră este extrem de cald sau simţi că îţi este frig pe timpul nopţii te pot determina să ai mai multe visuri, spun experţii. Cu cât este mai tulburat somnul tău - poate pentru că îţi este extrem de cald sau ţi-e prea frig - cu atât ai mai multe şanse de a te trezi în timpul etapei de somn în care visezi, ceea ce înseamnă că îţi vei aminti visele tale.

Experţii recomandă să setezi temperatura din dormitorul tău în jurul valorii de 18 grade Celsius. Din acelaşi motiv, fluctuaţia hormonilor în cazul femeilor le determină pe acestea să aibă mai multe vise.

Unele femei spun că visează mai mult în perioada menstruaţiei lor, spun experţii. Acest lucru ar putea să se întâmple deoarece unele femei se simt foarte inconfortabil în această perioadă a lunii, sunt balonate şi au crampe, iar din această cauză se trezesc mai des peste noapte. Insomnia şi durerea pot, de asemenea, să determine oamenii să se trezească în mod repetat în timpul nopţii, ceea ce înseamnă că aceste persoane îşi vor aminti mai multe detalii din visele lor.

Dr. Nicholas Oscroft mai spune că, dacă în câteva nopţi la rând ai parte de un somn de o calitate slabă, acest lucru va duce la o noapte plină de vise agitate, neobişnuit de intense.

Se mai întâmplă ca unele persoane să experimenteze peropade mult mai lungi în care visează atunci când este vorba de pacienţi care au încetat să mai ia antidepresive. Asta pentru că multe dintre antidepresivele folosite în mod frecvent pot reduce drastic cantitatea de somn REM (n.r. - o etapă a somnului care este caracterizată prin mişcări oculare rapide sub ploapele închise, iar visele apar doar în această fază).

3. Visele în care persoana este sau se simte atacată

Cauze posibile: boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Atunci când ai parte de vise stresante, cum ar fi cele în care eşti atacată sau urmărită, acesta poate fi un semn timpuriu al unei boli a sistemului nervos precum Alzheimer sau Parkinson, spune expertul citat.

Despre oamenii care se plâng în legătură cu aceste vise se crede că suferă de o boală numită tulburarea de comportament în somnul REM (n.r. - ea se caracterizează prin apariţia de activităţi motorii elaborate - lovire, sărire, alergare - asociate cu o stare ca de vis).

Se crede că aceasta este cauzată de "avarii" sau stricăciuni apărute în acea parte a creierului care ne controlează comutatorul nostru "de siguranţă" din timpul somnului, care în mod normal ne împiedică să acţionăm şi să ne manifestăm fizic când au loc visele noastre.

Această tulburare de comportament în somnul REM detemină vise foarte violente şi tulburătoare - cum ar fi cele în care eşti urmărită sau atacată - şi tot această boală face ca persoana care visează să lovească puternic - uneori rănindu-se pe sine sau rănindu-şi partenerul.

Tulburarea de mai sus este un indicator puternic al unor boli precum Alzheimerul, iar uneori poate să apară cu până la 10 ani înaintea oricăror alte simptome, cum ar fi pierderea memoriei. Acesta poate fi primul semn pe care îl văd doctorii.

Persoanele diagnosticate cu tulburare de comportament în somnul REM ar trebui să observe cu atenţie dacă nu cumva apar şi alte semne care le avertizează în privinţa unei astfel de boli neurologice, cum ar fi tremurul sau pierderile de memorie. Depistarea acestor semne le va permite să beneficieze din timp de un tratament corespunzător.

4. Visele care te trezesc devreme

Cauze posibile: ai mâncat un preparat foarte gras, eşti supraponderală, eşti stresată sau eşti în depresie.

Mesele îmbelşugate şi grase tind să stea în stomac mai mult timp, spun experţii. Aceste alimente pun o presiune mare pe supapa (sfincterul esofagian inferior) dintre stomac şi esofag, şi pot determina alimentele şi acidul din stomac să ajungă (să reflueze) în esofag, provocând arsurile la stomac.

Acest lucru se întâmplă de obicei în primele orele după adormire, aşa că este probabil ca persoana să se trezească devreme, în toiul nopţii, şi, prin urmare, în faza de visare.

Aceşti oameni au o probabilitate mare de a se trezi pe măsură ce acidul din stomac se revarsă înapoi în esofag. Boala de reflux gastroesofagian este mult mai frecventă la persoanele supraponderale, deoarece excesul de grăsime poate să exercite o presiune pe sfincterul esofagian inferior şi să îl slăbească. Din acest motiv, trezitul mai devree este mai comun la aceşti pacienţi.

Oamenii care suferă de depresie sau suferă de o formă severă de stres, de asemenea, par să intre în somnul REM (faza în care visăm) mult mai devreme - şi astfel pot avea vise mai devreme în timpul nopţii, adaugă profesorul Jim Horne, deşi medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru.

vise

5. Vise memorabile sau bizare

Cauze posibile: alcoolul, o infecţie sau menopauza.

Un pahar cu alcool consumat noaptea târziu poate declanşa în special acele vise memorabile, exact în momentul de dinainte de a te trezi, spune profesorul Jim Horne.

"Dacă oamenii consumă suficiente băuturi alcoolice pentru a se îmbăta, aceştia vor descoperi că au vise intense, puternice spre sfârşitul nopţii. Asta pentru că efectele alcoolului par să dispară către dimineaţă, lucru care poate afecta substanţele chimice din creier într-un anumit mod şi pot provoca o serie de vise ciudate.", spune Dr Patrick McNamara, un neurolog de la  Boston University Medical School. Iar atunci când eşti sub efectul băuturilor alcoolice, poţi să ai o stare parţială de somn, cumva suprarealistă, de parcă eşti doar pe jumătate trează. Această stare declanşează visele bizare.

De asemenea, atunci când corpul nostru trece prin atacul unui virus, sistemul nostru imunitar are nevoie să îşi folosească toate puterile pentru a lupta cu împotriva virusului. Somnul poate fi de ajutor în acest caz, dar doar un anumit tip de somn, unul profund, în care nu visezi.

Acesta este somnul care ne întăreşte mecanismele de apărare şi se numeşte somnul cu unde lente (sau somnul lent). Orice infecţie creşte numărul de ore de somn cu unde lente de care ne bucurăm peste noapte, mai spun experţii.

În plus, multe femei spun că visele sunt în special intense în jurul instalării menopauzei, mai spun specialişti. Acest lucru se poate datora fluctuaţiei nivelului de hormoni.

vise

6. Visele sexuale

Cauze posibile: Creativitate sporită.

Visele de natură sexuală sunt comune la toate vârstele, dar se intensifică pe măsură ce înaintăm în vârstă şi sunt în special comune printre persoanele de peste 60 de ani, spune psihologul Ian Wallace.

"Mulţi dintre clienţii mei, la vârste de 60 şi 70 de ani, declară că au astfel de vise sexuale. Surprinzător, acestea nu reprezintă, de fapt, nimic despre viaţa lor sexuală, dar sunt legate de un nivel crescut al creativităţii", spune psihologul Ian Wallace.

Oamenii încearcă, de multe ori, hobby-uri noi odată ce au ajuns la vârsta pensionării, lucru care ar putea explica creşterea numărului de vise sexuale pe care aceştia le au. Sursa.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 mar