86% dintre adolescenţi au BPA în organism

De în Familie 8 feb 2018

Potrivit celor mai noi studii, 86% dintre adolescenții din Marea Britanie au în organism Bisphenol A (BPA), un compus chimic folosit la fabricarea anumitor tipuri de plastic.

BPA se găsește în sticlele și recipientele de plastic, dar și în hrana procesată, iar riscul de a ingera așa ceva este mai mare dacă produsele respective sunt lăsate la căldură, în acțiunea razelor solare sau sunt reutilizate, ca în cazul sticlelor de plastic (PET). Această subtanță interacționează cu sistemul endocrin, care controlează eliberarea hormonilor în organism, are proprietăți similare cu estrogenul și influențează circulația hormonilor sexuali. Mai poate perturba procesul de creștere și a fost legată de bolile cardiovasculare și niveluri anormale ale enzimelor, lucru extrem de periculos mai ales pentru adolescenți.

Din nefericire, tentativele de a diminua expunerea la BPA prin evitarea ambalării anumitor alimente în recipiente de plastic nu au fost eficiente, deoarece chimicalele au devenit omniprezente. Participanții la acest studiu au declarat că nu pot păstra dieta fără BPA, deoarece alimentele nu sunt corect etichetate sau chiar deloc. Experții reclamă acum necesitatea specificării pe ambalaje a conținutului de BPA, pentru ca oamenii care consumă ceva să știe exact ce mănâncă sau beau. În acest sens, în anul 2015, The European Food Safety Authority a început o campanie de conștientizare a publicului cu privire la calitatea alimentelor consumate, iar The American Food and Drug Administration a ajuns la concluzia că unele alimente depășesc nivelul de BPA admis și considerat sigur.

Tamara Galloway, profesor de ecotoxicitate la Universitatea din Exeter, Anglia, a declarat că: „Nu se știe, deocamdată, ce se poate întâmpla odată cu expunerea la o doză mică de BPA, deoarece este destul de greu să faci aceste studii, dar atâta timp cât rămâne incert acest lucru, autoritățile recomandă evitarea alimentelor procesate și ambalate, evitarea conservelor și o alimentație bazată pe produse proaspete, fără a reîncălzi porțiile în containere ce pot avea acest compus chimic.

Precum multe produse și chimicale la care suntem expuși în ziua de astăzi, nu există suficiente studii care să dovedească clar siguranța sau pericolele lor și din nefericire, în loc să fie precaute și să prevină, firmele producătoare folosesc în continuare chimicale potențial dăunătoare sănătății umane, din dorința de a economisi bani.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 ian