chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

8 trucuri pentru a evita factorii care îţi declanşează depresia de Sărbători

De în Sanatate 10 dec 2015

Astăzi vom aborda un subiect destul de delicat - depresia. Aşa că, înainte de toate, pregăteşte-ţi un ghid de "supravieţuire" pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

depresie

Să fim cinstite - chiar dacă nu suferi de depresie, Sărbătorile de iarnă pot fi stresante şi, adeseori, chiar dezamăgitoare. Alergăm şi ne epuizăm în cursa infernală pentru cumpărarea cadourilor, pentru a găti multă mâncare, pentru a decora casa şi grădina şi pentru a ne asigura că prietenii şi familia se distrează.

Aşteptările sunt mari în această perioadă, încât ne spunem că Sărbătorile vor fi o perioadă magică şi perfectă, pe măsură ce încercăm să redobândim acel sentiment de anticipare pe care îl simţeam când eram copii şi îl aşteptam cu emoţie pe Moş Crăciun şi meditam asupra semnificaţiei religioase a Crăciunului.

Atunci când aceste sentimente nu se îndeplinesc automat, suntem dezamăgite. Şi, desigur, ajungem pe o pantă descendentă şi cădem în capcana depresiei. Iar pentru unele persoane, stresul care apare în perioada Sărbătorilor de iarnă este deja prea mult şi aceşti oameni simt că nu mai pot îndura.

Este un mit faptul că sinuciderea este mai comună în jurul Sărbătorilor de iarnă (de fapt, primăvara valul de sinucideri atinge un grad maxim). Dar nici bucuria nu mai este un lucru subînţeles în perioada Crăciunului sau Revelionului.

Aşteptările prea mari, îngrijorările legate de bani şi alte pericole ce pot apărea de Sărbători pot reprezenta probleme pentru orice persoană, dar mai ales pentru oamenii predispuşi la depresie. Însă cu un pic de planificare şi anticipare, Sărăbătorile de iarnă te pot face să te simţi în al nouălea cer, nu "la pământ". Urmează aceste sfaturi pentru a avea parte de Sărbători fericite, încununate de succes.

1. Planifică din timp

Petrece un timp singură şi încearcă să îţi dai seama cum poţi avea grijă de tine în această perioadă, spun psihiatrii americani. Caută rutine şi activităţi care te ajută să îţi restabileşti echilibrul, cum ar fi să citeşti o carte sau să tragi un pui de somn, şi scrie-le pe un calendar. Între shopping şi coacerea prăjiturilor pentru masa de Crăciun, de pildă, asigură-te că aceste rutine nu îţi scapă printre degete.

Important e să îţi dai seama care sunt acele lucruri care te vor ajuta să treci de Sărbătorile de iarnă şi ideal ar fi să faci din aceste activităţi o prioritate.

2. Evită conflictele de familie

Există câteva modalităţi pentru a-ţi salva sănătatea mintală la reuniunile de familie, spun profesorii de psihiatrie. Dacă ştii că vor fi conflicte la masa de Crăciun şi nu numai, pregăteşte-ţi un răspuns neutru, cum ar fi "Hai să vorbim despre asta altă dată" sau "Pot să văd cum te vei simţi în legătură cu acel lucru".

Apoi evadează din încăpere şi mergi la baie, oferă-ţi ajutorul la bucătărie sau mergi şi petrece-ţi timpul cu copiii şi nepoţii din familie. Şi nu uita că întotdeauna poate fi de ajutor să suni un prieten bun dacă ai nevoie de cineva care să te asculte.

depresie sarbatori

3. Uită de perfecţiune

Sunt femei care suferă de ani de zile de depresie, iar perioada Sărbătorilor de iarnă nu face decât să înrăutăţească simptomele. De la decoraţiunile pentru casă şi brad şi până la găsirea cadourilor perfecte, multe femei se simt compleşite în perioada de dinainte de Crăciun.

Sugestia specialiştilor este ca tu să faci o listă cu lucrurile simple care îţi fac familia cu adevărat fericită, iar apoi poţi începe să dai naştere unor noi tradiţii de familie, de pildă, puteţi să ajutaţi persoanele nevoiaşe de la voi din oraş.
"Atunci când îţi iei ochii de la tine şi te concentrezi pe cei care au de departe mai puţine lucruri decât ai tu, nu poţi să fii deprimată", spune o femeie care suferă de depresie, Debbie Thurman, de 57 de ani.

4. Învaţă să jeleşti pe cineva drag

Atunci când eşti în doliu după cineva drag, acum este un moment bun pentru a vorbi despre sentimentele tale sau pentru a căuta grupuri de suport în oraşul tău.

Nu există un mod corect în care să simţi lucrurile, spun specialiştii. Este ceva comun să te simţi furioasă pe persoana pe care ai pierdut-o pentru că te-a lăsat singură sau să te simţi vinovată dacă tu te bucuri şi eşti fericită în perioada Sărbătorilor de iarnă. Toate aceste sentimente sunt un semn că eşti doar o fiinţă umană şi ele reflectă unde anume te afli în procesul tău de vindecare.

5. Programează nişte reprize de somn

Activităţile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot, cu uşurinţă, să interfereze cu programul tău normal de somn. Dar studiile au arătat că există o legătură între depresie şi orele de somn irosite. Aşa că tu va trebui să fii şi mai atentă în această perioadă şi să nu "tai" din orele tale preţioase de somn pentru ca totul să fie pregătit de Crăciun sau Revelion.

Încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi. Evită mesele consistente şi copioase, dar şi activitatea fizică (dansul, de exemplu) în decurs de câteva ore până la momentul în care mergi la culcare. Şi nu uita că dormitorul tău trebuie să fie un sanctuar dedicat somnului, fără televizor sau alte surse care îţi distrag atenţia de la odihnă.

depresie sarbatori

6. Antrenamentele tale trebuie să devină o prioritate

Exerciţiile fizice - una dintre primele activităţi care se pierd în peisajul Sărbătorilor de iarnă - ar trebui plasate în topul listei tale de priorităţi sau lucruri de făcut.

Cu cât suntem supuse unui stres mai mare, cu atât simţim că avem mai puţin timp. Şi prin urmare, cu atât suntem mai iritate şi mai prost dispuse. Tocmai de aceea trebuie să continuăm să facem exerciţii fizice şi să avem o activitate fizică constantă chiar şi în perioada Sărbătorilor de iarnă.

E simplu: ieşi din casă şi fă ceva, aleargă, plimbă-te. Activitatea fizică te ajută să foloseşti acele calorii pe care le-ai "mâncat" din toate acele alimente grase şi dulci de la masa de Crăciun.

Mai mult, exerciţiile fizice, după cum s-a demonstrat, îţi îmbunătăţesc dispoziţia. Fă o plimbare mai alertă timp de 35 de minute, de 5 ori pe săptămână (sau 60 de minute de trei ori pe săptămână), iar acest factor te va ajuta.

7. Ia în considerare expunerea la lumina naturală

Dacă te simţi în mod constant obosită, irascibilă şi te simţi "la pământ" în această perioadă a anului, explicaţia s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu Sărbătorile de iarnă, ci mai degrabă cu lipsa expunerii la soare.

Tulburările afective sezoniere (sau "seasonal affective disorder" - SAD) pot fi tratate prin câteva activităţi simple: plimbări lungi în timpul orelor în care ai parte de lumină naturală, de la soare.

Dacă crezi că suferi de pe urma tulburărilor afective sezoniere, vorbeşte cu medicul tău despre opţiunile pe care le ai în privinţa tratamentului.

8. Concentrează-te pe ceea ce contează

Sărbătorile de iarnă nu ar trebui să se rezume doar la cadouri, dar grijile financiare pot, cu uşurinţă, să te facă să pierzi din vedere acest lucru. Învaţă să stăpâneşti stresul (şi costurile) prin organizarea unui schimb de cadouri cu prietenii sau familia.

De asemenea, poţi să găteşti sau să prepari cadourile (dacă îţi place să petreci timp în bucătărie, în faţa aragaziului) sau instaurează noi tradiţii, cum ar fi să mâncaţi împreună la o masă, iar apoi să vă plimbaţi afară sau să vă jucaţi jocuri de societate ori board games lângă focul din şemineu. Sursa.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar